Debat

Lima: Danmarks vigtige rolle ved klimatopmødet

DEBAT: USA og Kina har indgået en klima-alliance med meget lave mål. Skal ambitionsniveauet hæves, skal EU og særligt de nordiske lande træde i karakter. Det skriver Mattias Söderberg, seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Hvis ikke USA og Kina skal sætte en dagsorden på klimatopmødet, må EU træde i karakter. Det mener Mattias Söderberg, seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.
Hvis ikke USA og Kina skal sætte en dagsorden på klimatopmødet, må EU træde i karakter. Det mener Mattias Söderberg, seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.Foto: Pressefoto Folkekirkens Nødhjælp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mattias Söderberg
Seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Lige nu er verdens lande samlet til klimaforhandlinger i Lima, Peru. Det årlige klimatopmøde fokuserer på at skabe rammer for den globale aftale, som skal vedtages ved næste års topmøde i Paris. Selv om Danmark formelt ikke har nogle globale opgaver ved mødet, kan regeringens delegation komme til at spille en vigtig rolle.

Efteråret har været fuldt at vigtige klimaevents. I september var klima på dagsordenen, da FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, inviterede statslederne til New York. Fra mødet kom en tydelig politisk besked om, at klimaet er vigtigt, og at der skal gøres noget. Topmødet suppleredes med store folkelige demonstrationer rundt om i verden, fulgt af konkrete meldinger fra firmaer og investorer om, at vi skal vælge en grøn udvikling for fremtiden.

I oktober lancerede FNs Klimapanel, IPCC, sin seneste rapport, hvor verdens førende klimaforskere analyserer den globale opvarmning. Også her kom der et opråb om handling, nu underbygget med videnskabelige konklusioner.

Ambitionsnivaeut skal hæves
Som svar på politikernes, folkets, erhvervslivets og videnskabens råb om øgede klimaambitioner, begyndte der at komme konkrete tal fra forskellige lande. Først vedtog EU nye klimamål for 2030, og senest har USA og Kina meldt sig på banen med nye nationale mål.

Med USAs og Kinas udspil blev der skabt en ny global alliance. Desværre er det en alliance med lave ambitioner. USAs mål er stadig lavere end EUs - og langt fra det, videnskaben siger, vil være ansvarligt.

Mattias Söderberg
Seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp

Efterårets forskellige initiativer har været vigtige, men desværre er de tal, som er kommet på bordet, stadig ikke ambitiøse nok. I hvert fald ikke hvis man skal nå de mål, som videnskabsmændene anbefaler. Men hvordan kan ambitionen presses op?

Med USAs og Kinas udspil blev der skabt en ny global alliance. Desværre er det en alliance med lave ambitioner. USAs mål er stadig lavere end EUs - og langt fra det, videnskaben siger, vil være ansvarligt. Og Kinas løfte om, at landets udslip skal toppe i 2030, er alt for langt ud i fremtiden. Og spørgsmålet er, om Kina og USA vil arbejde aktivt for, at en global aftale også skal forholde sig til tilpasning, finansiering og andre vigtige elementer i klimadebatten.

Danmark som brobygger
Hvis aftalen i Paris næste år ikke skal skrives af USA og Kina, skal EU for alvor på banen. EU kan dog ikke løfte opgaven alene. Den mest oplagte alliance vil være med de ulande, der har store ambitioner, dvs. de fattigste og mest sårbare lande.

De gamle kolonimagter har ikke helt let ved at vinde tillid hos disse lande, og derfor får Danmark og de andre nordiske lande en vigtig rolle at spille. De kan bygge bro, gå i dialog og ikke mindst lytte til de fattigste landes behov og bekymringer.

Danmark kan spille en vigtig rolle i Lima. Jeg håber, at delegationen påtager sig opgaven og rækker ud til de fattigste og mest sårbare lande. Så kan Danmark bidrage til at presse ambitionen op, når den globale aftale skal på plads næste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00