Løkke glæder sig over, at regeringen endnu ikke har afgjort, om danske børn i syriske lejre skal hjem

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er klar til at tage mødrene med for at få fem danske børn hjem fra syriske fangelejre, men Frederiksen og Ellemann siger fortsat nej, oplyser Løkke. Han varsler en snarlig samlet melding fra SVM-regeringen.

Christina Houlind

Regeringen har stadig ikke taget stilling til, hvad den mener i sagen om de danske børn, der sammen med deres mødre sidder i kurdisk kontrollerede fangelejre i Syrien.  

Sådan lød det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) under ministrenes spørgetid onsdag.

“Spørgsmålet om de tilbageværende danske børn i Al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien, er fortsat et spørgsmål, som regeringen mangler at sætte to streger under,” sagde han. 

Det skyldes ifølge udenrigsministeren, at de tre regeringspartier stadig ikke er blevet enige.  

Der er en proces i gang, så der kan sikres en samlet regeringsposition i denne sag.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister (M)

En proces i gang 

Tidligere har Lars Løkke Rasmussen i meget klare vendinger slået fast, at han mener, børnene “skal hjem” til Danmark, og at deres mødre “om fornødent” må følge med. Her har Venstre og Socialdemokratiet sagt, at de gerne vil hente børnene til Danmark, men at mødrene må blive i Syrien. Og sådan er det altså stadig ifølge Lars Løkke Rasmussen.

“Jeg har den samme holdning, som jeg hele tiden har givet udtryk for. Jeg må ærligt indrømme, at jeg fornemmer, de to andre partier i regeringen fortsat også har de samme holdninger, de tidligere har givet udtryk for,” sagde han. 

Udenrigsministeren sagde dog også, at der var brug for, at regeringen “relativt snart” fik en samlet position i sagen, og det arbejde er i gang.  

“Der er en proces i gang, så der kan sikres en samlet regeringsposition i denne sag,” sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Skabte udfordringer for den tidligere regering

Jeg glæder mig sådan set over, at regeringen for nærværende ikke har en position i den her sag.

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister (M)

Sagen om de danske børn i Syrien skabte store udfordringer for den tidligere S-regering, som længe afviste at evakuere børnene til Danmark. Det gjorde med den begrundelse, at man også ville være nødt til at evakuere mødrene, som var rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stat, og at de udgjorde en terrortrussel mod Danmark.  

I marts 2021 kom det frem, at regeringen havde fået efterretninger om, at det også udgjorde en trussel mod Danmarks sikkerhed at lade børnene blive i lejrene, hvor de risikerede at blive smuglet ud af lejrene og trænet af Islamisk Stat til at begå terror i deres hjemlande. Det endte med at regeringen og daværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), fik en "kollektiv næse", fordi de ikke havde orienteret Udenrigspolitisk Nævn.

I maj 2021 ændrede S-regeringen holdning og tilbød at hente børn og mødre med dansk statsborgerskab til Danmark. De danske børn, som fortsat sidder i fangelejrene, blev også tilbudt evakuering. Men fordi deres mødre var blevet frataget deres danske statsborgerskab, gjaldt tilbuddet ikke for mødrene, og mødrene afviste at frasige sig børnene.  

Godt der endnu ikke er taget beslutning 

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er det faktisk en god ting, at regeringen ikke har taget stilling til sagen endnu.  

“Jeg glæder mig sådan set over, at regeringen for nærværende ikke har en position i den her sag," sagde han og fortsatte: 

"Det åbner muligheden for – i hvert fald teoretisk – at den position, regeringen kan indtage, er en anden position, end den der har været historisk,” sagde han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00