Kommentar af 
Mattias Söderberg

Mattias Söderberg: Endelig begynder de rige lande at forstå, at klimatilpasning er vigtigt

KOMMENTAR: Antallet af klimaflygtninge stiger, vejret bliver mere ekstremt, og ulande har i årevis kæmpet med at få klimatilpasning på den globale dagsorden. Nu ser det endelig ud til, at de rige lande forstår, at det er vigtigt, skriver Mattias Söderberg.

I Etiopien regner man med, at en halv million mennesker er internt fordrevne på grund af klimaforandringer.
I Etiopien regner man med, at en halv million mennesker er internt fordrevne på grund af klimaforandringer.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden blev der indgået en ny politisk aftale om klimatilpasning i Folketinget. Aftalen har ikke fået så meget opmærksomhed, og det er ærgerligt, for den er vigtig. Ikke mindst for de mange danskere, som hvert år oplever oversvømmelser i deres baghave.

Samtidig med at klimatilpasning er ved at blive et voksende tema i vestlige lande, så er det noget, som ulandene har råbt op om i lang tid.

I 2007 var der klimatopmøde på den indonesiske ø Bali. Det var et afgørende møde for den globale klimadebat, og her blev spørgsmålet om klimatilpasning for alvor bragt op. Tidligere havde klimaforhandlingerne fokuseret på at reducere udledninger af drivhusgasser, men i 2007 stod det klart, at det ikke længere var muligt kun at forholde sig til fremtidige klimaforandringer. Mange af effekterne var jo allerede en realitet i mange ulande.

På Bali blev man enig om, at der skulle laves en global klimaaftale, og at den skulle have samme fokus på klimatilpasning som på grøn omstilling. Et par år senere ved klimatopmødet i København lovede de rige lande, at de skulle finde penge til at støtte ulandenes klimatilpasning.

Fakta
Mattias Söderberg (født 1974) arbejder som klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og er formand for klimaarbejdet i ACT Alliance, Folkekirkens Nødhjælps globale alliance med medlemmer i 140 lande.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Nu står vi i 2020. Klimaforandringerne er for alvor blevet en realitet, og millioner af mennesker rundt om i verden kæmper hver dag med for eksempel tørke og oversvømmelser.

I Etiopien beregner de, at en halv million mennesker er internt fordrevne på grund af klimaforandringer, og forskere vurderer, at antallet af klimafordrevne vil stige hurtigt i de kommende år. Men selv om behovet for klimatilpasning er blevet tydeligt, så har de rige lande stadigvæk ikke fundet de penge, som de talte om dengang i 2009 i København.

Nu står vi i 2020. Klimaforandringerne er for alvor blevet en realitet, og millioner af mennesker rundt om i verden kæmper hver dag med for eksempel tørke og oversvømmelser.

Mathias Söderberg

De klimapenge, som de rige lande sender afsted til ulandene, prioriterer grøn omstilling, og selv om det er aftalt, at støtten skal balanceres, går mindre end en fjerdedel af pengene til tilpasning. Det er uholdbart. Den grønne tænketank World Resource Institute vurderer, at vi kan forvente en tredobling i økonomiske tab frem mod 2030 grundet oversvømmelser og voldsomme vejrfænomener. Penge, som ulandene på ingen måde har, og et tydeligt argument for et øget fokus på klimatilpasning.

Læs også

Det er meget positivt, at vores danske politikere sætter fokus på klimatilpasning, og jeg håber, at det bidrager til et generelt øget fokus. Hvis vi i Danmark bliver bedre til at tilpasse os klimaet, får vi også erfaringer og viden, som andre lande kan bruge.

Klimatilpasningsløsninger skal selvfølgelig justeres, så at de passer til den lokale kontekst, men der er mange ligheder, da tørke, stigende vandstand og voldsomt uvejr også har lignende effekter på vores samfund. 

Ulandene har i mange år råbt op efter et øget fokus på klimatilpasning. Når vi nu begynder at få mere fokus på dette i Danmark, håber jeg, at vi også kan øge vores fokus på erfaringsudveksling og samarbejde over grænserne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Söderberg

Chefrådgiver, Folkekirkens Nødhjælp, klummeskribent, medlem, Udviklingspolitisk Råd, formand, klimaarbejdet i ACT Alliance
cand.scient.pol. (Lunds Uni. 2002)

0:000:00