Debat

Mellemfolkeligt Samvirke: Danmark skal bakke op om FN’s skattely-panel

KOMMENTAR: Danmark bør bakke aktivt op om nyt FN-panel, der skal bekæmpe skatteunddragelse og skattely, så verdensmålene kan finansieres, skriver Lars Koch.

Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer Jeppe Kofod (S) og Rasmus Prehn (S) til at give politisk og økonomisk støtte til det nye FN Panel.
Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer Jeppe Kofod (S) og Rasmus Prehn (S) til at give politisk og økonomisk støtte til det nye FN Panel.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Koch
Politisk Chef, Mellemfolkeligt Samvirke

Mandag 2. marts lancerer FN et nyt panel for "International Finansiel Ansvarlighed, Gennemsigtighed og Integritet".

Panelet får fokus på de hundredvis af milliarder, der forsvinder ud af udviklingslandene, når rigmænd, multinationale selskaber, korrupte politikere og finanssvindlere dræner udviklingslandenes statskasserne for de penge, der skulle finansiere bekæmpelse af fattigdom og klimaforandringer, og gemmer pengene i skattely.

FN's 17 verdensmål står højt på regeringers, selskabers og organisationers dagsorden. De sætter retningen mod en bæredygtig fremtid uden fattigdom og en planet, der er brudt sammen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men pengene til at finansiere verdensmålene mangler.

Ærgerligt, at panelet kom dårligt fra start
Det nye FN-panel blev kendt i Danmark, fordi Helle Thorning-Schmidt skulle have været leder af panelet, indtil hun blev fanget i sit eget net af selskaber i skattely.

Det er ærgerligt, at panelet kom skidt fra start i Danmark. Dagsordenen for panelet er fantastisk vigtig og en sag, som den danske regering bør støtte og bakke op om.

Lars Koch
Politisk Chef, Mellemfolkeligt Samvirke

Det er ærgerligt, at panelet kom skidt fra start i Danmark. Dagsordenen for panelet er fantastisk vigtig og en sag, som den danske regering bør støtte og bakke op om.

I regeringens forståelsespapir står bekæmpelse af ulighed og grådighed centralt. Det er netop, hvad panelet handler om i global skala: at stoppe strømmen af penge ud af udviklingslandene fra skattefiflerier, korruption og svindel.

Udviklingslande taber milliarder af dollar
Alene fra Afrika har ultrarige personer gemt omkring 500 milliarder dollar i skattely, hvilket fører til et tab på omkring 14 milliarder dollar i tabte skatteindtægter hvert år.

Det gælder for eksempel Isabel dos Santos, Afrikas første kvindelige dollarmilliardær og datter af det olierige Angolas mangeårige præsident. #LuandaLeaks, et læk af millioner af dokumenter, viser, hvordan hendes formue er opbygget gennem lyssky aftaler om Angolas olie, mens hun var formand for det nationale olieselskab Sonangol.

Og mindst lige så vigtigt, hvordan hun har ført formuerne ud af Angola til et netværk af selskaber i skattely. Hele svindelnummeret er designet med hjælp fra verdens førende revisionsselskaber og rådgivningsfirmaer.

Velkendte navne med danske filialer som PwC, KPMG, Deloitte, E&Y, Boston Consulting har hjulpet Isabel dos Santos med at kanalisere milliarder væk fra de 15 millioner angolanere, der lever i ekstrem fattigdom.

Isabel dos Santos' milliardformue bygger på en udplyndring af Angolas oliereserver i tæt samarbejde med verdens førende olieselskaber, der er medvidende om, at olieudvindingen har været katastrofal for størstedelen af Angolas befolkning.

Udviklingslandene taber mindst 100 milliarder dollar om året i tabte skatteindtægter alene fra multinationale selskabers flytning af overskud til skattely for at mindske skattebetalingen.

Danmark skal bakke aktivt op
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har i sin tid som europaparlamentariker været blandt de ledende kræfter i kampen mod skattely. Og Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) til være 'solidaritetsminister'.

Med de to ministre i Udenrigsministeriet bør kampen mod skattely og strømmen af penge illegalt ud af udviklingslandene stå allerøverst på den danske udviklingspolitiske dagsorden.

For uligheden stiger dramatisk i udviklingslandene, når lokale økonomisk-politiske eliter kan gemme deres formuer, og når multinationale selskaber ikke betaler deres skat i landene, så der kan blive råd til skoler, hospitaler og veje.

Læs også

Danmark er et foregangsland, hvad angår udviklingsbistand. Men udviklingsbistanden er minimal i forhold til de mange milliarder, der forsvinder ud af udviklingslandene fra grådige, lokale eliter og multinationale selskaber, der vil undvige skat.

Ofte de samme multinationale selskaber, der i deres markedsføring taler højt og længe om FN's verdensmål og deres bidrag til den grønne omstilling, mens de undviger den skat, der skulle give verdens fattigste lande mulighed for at lave en grøn omstilling og udrydde fattigdom.

Giver udviklingslandene en stemme
Derfor opfordrer jeg Kofod og Prehn til at give deres fulde støtte til det nye FN-panel, både politisk og økonomisk. Panelet skal bidrage til at undersøge og sætte fokus på pengestrømmene ud af Afrika og andre udviklingsregioner.

Det er særligt vigtigt at støtte udviklingslandenes kamp mod skattefiflerier og korruption. De sidste år har de rige landes klub OECD været ledende i tiltag mod skattely og finansielle fiflerier.

Udviklingslandene er ikke med til at sætte dagsordenen, og deres særlige udfordringer og løsninger rettet mod de særlige problemer, udviklingslandene har med skattefiflerier, er ikke adresseret i OECD.

Det på trods af, at udviklingslandene er de relativt største tabere af skatteindtægter til skattefiflerier og skattely.

FN-panelet kan blive et vigtigt skridt mod at styrke kampen mod skattefiflerier i et reelt internationalt samarbejde, hvor også udviklingslandene har en stemme, og deres behov står i centrum.

Derfor må Danmark bakke aktivt op om dette panel, som et afgørende bidrag til at finde finansieringen til verdensmålene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Lars Koch

Generalsekretær, Oxfam Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00