Mogens Jensen: Ubæredygtig sojaimport bekæmpes bedst på EU-plan

SAMRÅD: Jeg er også ”voldsomt utålmodig” med at få udfaset import af ubæredygtig soja fra Argentina, fastslog Mogens Jensen på et samråd. Fødevareministeren ville dog ikke arbejde for bindende aftaler eller nationale forbud, men fokusere indsatsen i EU. 

Mogens Jensen var torsdag i sit første samråd som fødevareminister. 
Mogens Jensen var torsdag i sit første samråd som fødevareminister. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Jeg er helt enig i, at vi skal lægge maksimalt pres på, at det ikke kun er de store profilerede virksomheder, som går ind i det her, men at vi får hele branchen med og alle dem, som har betydning for import af soja. 

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Jeg synes ikke, der findes et argument for ikke at handle lidt mere effektivt, end du nævner der, og jeg synes du skal indkalde erhvervet og sige til dem, at vi vil have en bindende aftale, hvis I vil undgå lovgivning.

Christian Juhl
Udviklingsordfører, Enhedslisten

”Vi er lovgivere i Danmark. Du er minister. Det bør være os og ikke landbruget, der bestemmer takten i, hvor meget man kan ødelægge andre mennesker.”

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, så tydeligvis gerne mere handling fra fødevareminister Mogens Jensen, da han torsdag var indkaldt i samråd om import af soja til danske svin fra Argentina.

Baggrunden for samrådet er undersøgelser fra mediet Danwatch, der har afdækket, hvordan brugen af pesticider på sojamarker gør lokalbefolkningen i Argentina dødeligt kræftsyge, ligesom børn fødes med misdannelser.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00