Debat

Musik engagerer unge i verdensmål og bygger bro mellem verdensdele

DEBAT: I en bedre verden vendes globalt underskud af rettigheder og medbestemmelse til overskud. Film og musik er vores måde at skubbe verdensmålenes overskud frem, skriver Martin Fernando Jakobsen, grundlægger af ngo’en Turning Tables.

Musik og film giver stemme til marginaliserede mennesker verden over, mener Martin Fernando Jakobsen, Turning Tables.<br>
Musik og film giver stemme til marginaliserede mennesker verden over, mener Martin Fernando Jakobsen, Turning Tables.
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Fernando Jakobsen
Direktør og grundlægger, Turning Tables

En bedre verden er en verden, hvor potentialet i den banebrydende holistiske SDG-dagsorden bliver indfriet frem for blot at være gammel vin på nye flasker fastfrosset i et traditionelt nord-syd forhold inden for udviklingspolitik.

En bedre verden er en verden, hvor formelle og uformelle sociale bevægelser på tværs af landegrænser kan presse de økonomiske og politiske magthavere til at iværksætte langsigtede strategiske reformer for at overkomme de gigantiske klima- og ulighedsproblemstillinger, verden står over for.

En bedre verden er en verden, hvor statistiske forbedringer for verdensmålene følges op med en målrettet indsats for det stigende globale underskud af menneskerettigheder og medbestemmelse, der er en af årsagerne til konflikt, social desintegration og migration. En bedre verden er mulig.

Vi lader marginaliserede unge producere film og musikprodukter, der i et 1:1 format viser de unge som mennesker – og ikke bare som tal i de statistikker, som vi alle bombarderes med via nyhederne.

Martin Fernando Jakobsen, direktør, Turning Tables

Film og musik giver flere stemme
Turning Tables arbejder for at bemyndige og give stemme til marginaliserede mennesker verden over via musik og film. Vi er global partner med UNDP vedrørende promoveringen af SDG’s som et holistisk globalt værktøj, der angår alle mennesker.

Målet med samarbejdet er at bygge bro mellem den udviklede og den udviklende verden ved at give stemme til de mennesker, der over alt i verden til dagligt lever de grundvilkår, som målene er sat i verden for at udrydde.

I den forbindelse har vi produceret en række musikvideoer og korte dokumentarer fra vores projekter Sudan, Libanon, Myanmar, Kenya og Danmark, der er blevet vist verden over i forbindelse med vores deltagelse i lanceringen af verdensmålene i New York sidste år.

I Skandinavien fokuserer vi på at forbinde uddannelse med håndgribelig programmering og integration for de eksisterende lommer af marginaliserede mennesker i Vesten. Målet er at vise sammenkoblingen mellem målene både ude og hjemme.

I dialog med samfundet
Omdrejningspunktet er Turning Tables' indsats for social inklusion af hjemløse, ghetto og uledsagede flygtningeunge, der giver de unge en platform til at udtrykke deres problemer, håb og drømme og animerer dem til at engagere sig i en inklusiv dialog med det omgivende samfund.

Fremgangsmåden er at lade marginaliserede unge producere film og musikprodukter, der i et 1:1 format viser de unge som mennesker – og ikke bare som tal i de statistikker, som vi alle bombarderes med via nyhederne.

De spredes via sociale medier og gennem vores samarbejde med private partnere: 3 Danmark, Zentropa, Roskilde Festival, Copenhagen DOX og UNDP Nordic.

Lokalt og globalt mødes
Dermed kobles globale og lokale problemstillinger – rettigheder for og inklusion af marginaliserede grupper i Vesten og det Globale Syd – med fokus på, at SDG’erne vedrørende klimaforandringer, konflikt og migration kun kan tackles holistisk frem for gennem symboler som grænsebomme, flaskecontainere og nye kampfly.

Som del af Turning Tables SDG indsats i Danmark arrangerede vi i september i samarbejde med UNDP og Globale Gymnasier den danske version af det verdensomspændende Social Good Summit 2016, hvor verdens ledere, sociale entreprenører, videnskabsfolk og ledende erhvervsfolk mødes for at stille skarp på innovative bæredygtige løsninger for verdens mest presserende problemstillinger.

Den 5. december sætter vi igen SDG’s på dagsordenen, idet vi kuraterer musikken til UNDP’s 50 års jubilæum i New York, hvor Turning Tables Myanmar optræder med numre fra vores nationale fredsbygningsprojekt The Voice of the Youth sammen med Sting, Norah Jonas og Bob Weir fra The Grateful Death.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Fernando Jakobsen

Direktør og grundlægger, Turning Tables
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00