Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

OL var et tiltrængt pusterum for Macron, der nu skal samle stumperne efter et splittende valg

Parlamentsvalget i Frankrig endte uden et flertal til højre-, venstre- eller midteralliancen. Men OL har skabt et pusterum, der potentielt kan komme Emmanuel Macron til gode, når hverdagen nu vender tilbage, lyder det fra senioranalytiker.

Ved parlamentsvalget i Frankrig i juli fik ingen af de store alliancer et flertal, og det har kastet landet ud i en politisk usikker situation. Men kan sportens guldlege samle franskmændene og have en indflydelse på fransk politik?
Ved parlamentsvalget i Frankrig i juli fik ingen af de store alliancer et flertal, og det har kastet landet ud i en politisk usikker situation. Men kan sportens guldlege samle franskmændene og have en indflydelse på fransk politik?Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

De olympiske lege i Paris sluttede 11. august efter små 2,5 uger med blandt andet akrobatiske hop, skateboarding og badminton.

Sportens guldlege rykkede ind i et land, der ved parlamentsvalget 7. juli blev sprængt politisk i stykker.

Hverken venstrefløjsalliancen, midterkonfigurationen eller højrefløjen kan danne flertal.

Derfor bliver det kompromisernes kunst, når en regering skal konstitueres.

Men hvilken indflydelse kan én af verdens største sportsbegivenheder have på fransk politik?

Ifølge seniorrådgiver i Tænketanken Europa Kirsten Malling Biering kan OL komme Macron og hans midterprojekt til gode. 

Læs også

"Det, han (Emannuel Macron red.) sikkert håber på, er, at det giver yderligere tid til, at de forskellige politiske kræfter kan prøve at se, om det overhovedet er muligt at finde den brede stabile koalition, som Macron drømmer om," siger hun og tilføjer:

"Og det er klart, at Macron vil mene, at i denne koalition indgår også hans egen midterkonfiguration."

Ny regering efter OL

Ved det franske parlamentsvalgs anden og sidste runde 7. juli fik venstrefløjsalliancen Ny Folkefront 188 pladser i parlamentet, midteralliancen med Macrons Ensemble fik 161 pladser i parlamentet og Marine Le Pens National Samling og dets allierede fik 142 pladser. 

Det er klart, at hvis OL overhovedet giver yderligere luft til forhåbningen om en lidt bredere regering. Så vil det også gavne Macron og hans politiske familie.

Kirsten Malling Biering
seniorrådgiver i Tænketanken Europa

Det kræver 289 pladser for at kunne danne et flertal. 

Præsident Emmanuel Macron fortalte i et interview forud for legene, at den nye regering først ville blive konstitueret efter OL.

Og det er netop den pause, der kan være til fordel for Macron:

"Det er klart, at hvis OL – og det er jo rent teoretisk spekulation – overhovedet giver yderligere luft til forhåbningen om en lidt bredere regering. Så vil det også gavne Macron og hans politiske familie," siger Kirsten Malling Biering. 

Læs også

OL gør Frankrig til et entusiastisk Frankrig

I Paris har tusindvis af atleter nu kæmpet, løbet, hoppet og spillet om medaljer siden 26. juli, hvor legene blev skudt i gang med en stor åbningsceremoni, der kulminerede med, at verdensstjernen Celine Dion sang 'Hymne A L'Amour' skrevet af den franske sangerinde Édith Piaf.

Siden har flere store sportsmomenter fundet vej til den franske hovedstad. Blandt andet har den franske svømmer Leon Marchand fået dopaminen til at boble hos franskmændenes med fire guldmedaljer.

Ifølge Kirsten Malling Biering kan OL få Frankrig til at fremstå som et land, der kan enes, og håbet hos Macron er, at legene kan skabe en politisk fremtid, der er mindre kaotisk. 

"De olympiske lege gør i 14 dage pludselig Frankrig til et forenet Frankrig, til et entusiastisk Frankrig. Franskmændene koger over af begejstring over den her unge svømmer Léon Marchand, som tager den ene guldmedalje efter den anden," siger hun.

Og spørger man professor emeritus ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet Jørn Hansen, er det netop det, OL kan. Begejstre folket: 

"Normalt er sport, som det hedder på gammeldags dansk, kit, altså det er noget, der binder sammen," siger han.

Den franske svømmer Leon Marchand har skabt en folkefest med i alt fire guldmedaljer og én bronzemedalje.
Den franske svømmer Leon Marchand har skabt en folkefest med i alt fire guldmedaljer og én bronzemedalje. Foto: Thibaud Moritz/AFP/Ritzau Scanpix

Frankrig er noget andet

Guldlegene kan give et pusterum til den franske befolkning, siger Jørn Hansen. 

"Det er kendetegnende for store mega-events, at det i en vis forstand er en uvirkelig verden. Det er jo ikke realiteter i hverdagen, så i den forstand er det et intermezzo, man bevæger sig ind i," siger han. 

Det er kendetegnende for store mega-events, at det i en vis forstand er en uvirkelig verden. Det er jo ikke realiteter i hverdagen, så i den forstand er det et intermezzo, man bevæger sig ind i.

Jørn Hansen
Professor emeritus ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet

Men når det kommer til Frankrig, viser historien dog, at store sportsbegivenheder ikke nødvendigvis fører til politisk succes for præsidenten bag. 

Da Frankrig var vært for Vinter-OL i 1968 gik daværende præsident Charles de Gaulle af året efter.

Og da landet i 1992 igen var vært ved Vinter-OL mistede Socialist Partiet (PS), der også havde præsidentposten med Francois Mitterrand, tæt på 80 procent af partiets pladser i parlamentet ved valget året efter.

"Frankrig er jo et lidt anderledes land end mange andre europæiske lande, fordi landet, lidt firkantet sagt, siden revolutionen i 1789 er født med en tradition for visse voldsomme begivenheder og indimellem en voldsom polarisering," siger Jørn Hansen,

Han påpeger, at befolkningen har en tradition for at aktionere, hvis der er noget, man er utilfreds med. 

Vender tilbage til splittelse 

Men selvom de olympiske lege kan give lidt luft til både politikere og borgere, skal man ikke regne med, at det er den politiske fred og samarbejde, der vinder guld.

Kirsten Malling Biering vurderer, at OL, udover en tænkepause, ikke vil medføre større politiske ændringer. 

"Det er et øjeblik, som forener franskmændene, men det gør jo ikke franskmændene mere politisk enige. Og jeg har meget svært ved at se, at de olympiske lege påvirker franske politikere til at blive mere enige på den anden side af de olympiske lege," siger hun.

Jørn Hansen stempler i:

"Det er en begivenhed, som jo fylder enormt meget i de to og en halv uger, den varer. Men hverdagen kommer jo. Og så er spørgsmålet, hvorvidt der er nogle tømmermænd, der kommer bagefter," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Malling Biering

Seniorrådgiver, Tænketanken Europa, ass. seniorrådgiver, DIIS, fhv. ambassadør i Frankrig og Sverige
cand.mag. i russisk og kunsthistorie (Københavns Uni. 1980)

Jørn Hansen

Professor emeritus (SDU), lic.fil.
Cand. phil. (historie, Aarhus Uni. 1976)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024