Radikale havde ny flyskat med til finanslovsforhandlinger: Vi blev ikke “hældt af brættet”

FINANSLOV: Morten Østergaard var optimistisk efter mandagens grønne finanslovsforhandlinger, hvor Radikale Venstre blandt andet kom med krav en ny grøn flyskat og penge til udtagning af landbrugsjord.

Radikale Venstre var det første af regeringens tre støttepartier, der mandag går til finanslovsforhandlinger med regeringen.
Radikale Venstre var det første af regeringens tre støttepartier, der mandag går til finanslovsforhandlinger med regeringen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

"Jeg føler ikke, at vi blev hældt af brættet på noget i dag." 

Sådan lød meldingen fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, efter at han og resten af partiledelsen mandag kom ud fra forhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S).

Mandagens finansforhandlinger handler om klimaet, og her havde Radikale Venstre et centralt budskab og to afgørende forslag med til regeringen. 

Først og fremmest mener Radikale Venstre, at regeringen bør skrue op for sine klimaambitioner allerede på næste års finanslov. Partiet stiller sig ikke tilfreds med de 2,1 milliarder kroner, som finansminister Nicolai Wammen (S) lægger op til at øremærke området.

"Forhandlingsreserven er samlet set ikke nok til de ambitioner, vi har. Så nej, det er ikke tilstrækkeligt," lød det fra Østergaard, der også stiller sig kritisk over for, at en del af pengene findes i udviklingsbistanden.

Jordudtagning og ny flyskat
Af konkrete forslag havde Radikale Venstre med til mødet, at der skal afsættes penge til udtagning af sårbar landbrugsjord, der i stedet skal omlægges til natur. Det vil ifølge partiets eget finanslovsudspil koste en milliard kroner. 

Forslaget er en no brainer, mener Østergaard, fordi alle partier i Folketinget og både landbruget og Danmarks Naturfredningsforening bakker op om det.

"Derfor handler det jo om at finde en model for det. Det har vi bedt regeringen arbejde på, og det tror vi på, at de nu går i kast med,” sagde han efter mødet. 

Radikale Venstre vil blandt andet finansiere jordudtagningen med en ny afgift på CO2-udledning fra flytrafik, der ifølge partiet kan indbringe 375 millioner kroner årligt.

Forhandlinger med støttepartierne 
Regeringen fortsætter den grønne runde af finanslovsforhandlingerne resten af mandagen.

SF kommer på besøg hos Nicolai Wammen klokken 13.00 og ventes ligesom Radikale Venstre blandt andet at have krav om penge til jordudtagning med i tasken.

Klokken 14.30 skiftes SF ud med Enhedslisten, hvis store grønne finanslovskrav er en reduktion af billetpriserne til den kollektive trafik på 30 procent. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00