Debat

PlanBørnefonden: På 10-året for FN’s pigedag er der stadig ikke meget at fejre

Kriser rammer piger og kvinder særligt hårdt. Det gør det kun endnu mere afgørende at sikre verdens pigers adgang til skolegang og uddannelse, skriver Dorthe Petersen.  

På 10-året for FN's Internationale Pigedag er det fortsat millioner af piger verden over, der ikke har adgang til kvalitetsuddannelser. Det gælder blandt andet de mange afghanske piger, der sidste år blev hjemsendt af Taliban og stadig ikke må vende tilbage til skolebænken.
På 10-året for FN's Internationale Pigedag er det fortsat millioner af piger verden over, der ikke har adgang til kvalitetsuddannelser. Det gælder blandt andet de mange afghanske piger, der sidste år blev hjemsendt af Taliban og stadig ikke må vende tilbage til skolebænken.Foto: Mohammad Ismail/Reuters/Ritzau Scanpix
Dorthe Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tirsdag 11. oktober markeres 10-året for FN’s Pigedag. Desværre er der ikke så meget at fejre.  

Situationen for verdens piger er ikke blevet bedre over de seneste 10 år. Verden er lige nu ramt af den perfekte storm af kriser. Og det rammer særligt piger og kvinder hårdt.   

Selvom vi lige nu står midt i en valgkamp herhjemme, er det vigtigt, at vi ikke falder i fælden med kun at tænke i nationale løsninger på Danmarks problemer. For problemerne er globale, og vi skal huske det globale udsyn og de løsninger, der er behov for i verden. 

Kriser rammer pigerne hårdest 

Listen over kriser er lang: 

Klimaforandringerne har skabt ekstreme vejrforhold med tørke og oversvømmelser, som har gjort det svært for verdens fattigste at dyrke afgrøder, ligesom adgang til rent drikkevand er blevet endnu mere begrænset.  

Samtidig har konflikten i Ukraine medført en global fødevarekrise, der har ramt lav- og mellemindkomstlande på det afrikanske kontinent hårdt. Lige nu er 828 millioner mennesker ramt af sult og vandmangel på verdensplan – og 70 procent af dem er piger og kvinder. 

Pigerne tages alt for tit ud af skolerne, når kriserne rammer, da de enten skal hjælpe i hjemmet, arbejde eller bliver giftet bort. Og skoler tages nemt som gidsler, når konflikterne raser.

Dorthe Petersen
Adm. direktør, PlanBørnefonden

Derudover skaber den høje inflation også en økonomisk krise, som ingen lige nu kan se enden på, ligesom en konservativ værdipolitisk bølge betyder, at fundamentale rettigheder rulles tilbage overalt i verden.  

Alt sammen globale problemer, der rammer os herhjemme, men som i endnu højere grad rammer verdens fattigste lande.  

Og det er i særdeleshed pigerne, der bliver ramt og tages ud af skole, når maden er knap, og familien har mistet sit indtægtsgrundlag. Faktisk er risikoen for, at piger i kriser bliver holdt ude af skolesystemet 2,5 gange større, end den er for drenge.  

For hvert år en pige går i skole, stiger hendes livsindkomst med 12 procent, og hvis alle piger gennemfører en grunduddannelse, kan udviklingslandene øge deres BNP med hele 10 procent.  

Det er derfor indiskutabelt, at vi skal øge indsatsen for at få flere piger i skole og efterfølgende hjælpe dem til at tjene deres egne penge. For deres skyld. Og for verdens skyld.   

Verden har brug for uddannede kvinder 

På den baggrund er markeringen af FN’s Pigedag i år vigtigere end nogensinde. For vi står ved et afgørende tidspunkt i historien, og her er investeringerne i de globale løsninger med fokus på verdens piger kritisk. 

Nøglen til at løfte pigerne er at sikre deres adgang til skolegang og uddannelse. 

Læs også

Pigerne tages alt for tit ud af skolerne, når kriserne rammer, da de enten skal hjælpe i hjemmet, arbejde eller bliver giftet bort. Og skoler tages nemt som gidsler, når konflikterne raser.  

Men uddannelse er nøglen til at opbygge kompetencer og færdigheder hos de unge piger, som gør dem i stand til at bestemme over deres eget liv, tjene deres egne penge og blive stærke og modstandsdygtige mennesker. Det gør dem i stand til at bidrage til deres familier og lokalsamfund og dermed skabe den positive forandring, vi har brug for i verden. 

På det nyligt afholdte Transforming Education Summit i forbindelse med FN’s Generalforsamling kæmpede piger og unge kvinder fra hele verden netop for retten til uddannelse. Og ikke hvilken som helst uddannelse. De kæmpede for retten til kvalitetsuddannelse, sådan som også er blevet lovet med FN’s fjerde Verdensmål.  

Et verdensmål, hvor vi desværre er værre stillet i dag i 2022, end dengang verdensmålene blev vedtaget i 2016. Særligt COVID-19 pandemien ramte hele verden hårdt og skabte en global læringskrise.  

Derfor er det afgørende, at vi ikke glemmer det globale udsyn og verdens piger i den kommende valgkamp – også på FN’s Pigedag.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Petersen

Direktør, PlanBørnefonden
cand.scient. i kulturgeografi (Københavns Uni. 1994)

0:000:00