Debat

R: Udviklingsbesparelser afvæbner terrorbekæmpelse

DEBAT: Med nedskæringerne i udviklingsbistanden har den danske udenrigstjeneste mistet en af sine bedste våben i kampen mod terror, mener Martin Lidegaard (R).

Danmark
burde være foregangsland i udviklingen af Syriens
nærområder – både i Mellemøsten og i det Nordlige Afrika. Det mener Martin Lidegaard (R).  
Danmark burde være foregangsland i udviklingen af Syriens nærområder – både i Mellemøsten og i det Nordlige Afrika. Det mener Martin Lidegaard (R).  Foto: Christian Stæhr
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Lidegaard (R)
Udviklingsordfører og fhv. udenrigsminister

Den danske udviklingsbistand har i årtier været noget, vi kunne være stolte af. Vores tætte samarbejde med både EU og FN samt bilaterale modtagerlande har hjulpet svage stater til at udvikle sig økonomisk, administrativt og strukturelt. Men samtidig har bistanden udgjort et afgørende redskab i dansk udenrigspolitik og varetagelsen af danskernes egen velfærd, værdier og sikkerhed. Indtil nu.

For med regeringens massive nedskæringer i udviklingsbistanden kan man nu med rette spørge sig selv, om Udenrigsministeriet fortsat får mulighed for fuldt ud at kunne varetage de danske interesser, ikke mindst når det handler om tidens to store sikkerhedsspørgsmål: flygtninge og terror.

Mange har påpeget det åbenlyst hykleriske og kortsynede i, at man skærer så hårdt i bistanden, at det uvægerligt vil gå ud over hjælpen i nærområderne, ikke mindst til de stater, der i dag huser 90 % af flygtningene. Det er historisk dårlig timing og simpelthen uforståeligt, at regeringen insisterer på de mest omfattende besparelser netop nu, hvor behovet er på sit højeste.

Fakta
Fra 30. marts og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på fremtidens danske diplomati og udenrigstjeneste.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

Men lige så himmelråbende er konsekvenserne af besparelserne for vores kamp mod terror, som der har været mindre fokus på. Lige nu, som du læser dette, rekrutterer Daesh hellige krigere i Libanons og Jordans massive flygtningelejre. Det gør de, og det kan de, fordi der blandt de tusindevis af hårdtprøvede flygtninge trives en håbløshed, der er skabt af visheden om, at de ikke kan få et arbejde, at der ikke er nogen skole til deres børn eller hospitaler til deres forældre. Den totale mangel på langsigtet udvikling i Syriens nærområder gør Daesh’s salgstale simpel: ”Enten flygter du videre mod Europa, eller også fatter du en AK-47 og tager det eneste arbejde, som tilbydes”.

Lediggang er roden til alt ondt
Helen Clark, leder af FN’s Development Program, har sagt det helt præcist, da hun blev interviewet af newzealandsk TV: "Instead of sitting in a refugee camp for four years, is there a possibility for them to enter the labour market, have a job and live a normal life?”

Den totale mangel på langsigtet udvikling i Syriens nærområder gør Daesh’s salgstale simpel: ”Enten flygter du videre mod Europa, eller også fatter du en AK-47 og tager det eneste arbejde, som tilbydes”.

Martin Lidegaard (R)
Udviklingsordfører

De hundretusindevis af syriske flygtninge har brug for mere end mad og tæpper. Det er afgørende, at disse mennesker får muligheden for at arbejde, sørge for deres familie og sikre deres børn en fremtid. Ellers bliver de lavthængende frugter for de massivt rekrutterende terrororganisationer i regionen.

Klog kapacitetsopbygning
En langsigtet og stabil udviklingsbistand har potentialet til at give folk et arbejde, tag over hoved og mad på bordet. Det har potentialet til at give folk håbet tilbage og derved undgå radikaliseringen. Truet af en stigende håbløshed i Syriens nærområder er udviklingsbistanden – ikke militæret – derfor vores bedste langsigtede våben mod radikalisering og international terror.

Danmark burde derfor være foregangsland i udviklingen af Syriens nærområder – både Mellemøsten og det nordlige Afrika. Vores ekspertise og erfaring inden for udviklingsarbejde og kapacitetsopbygning ift. vand, sundhed, infrastruktur, undervisning, sikkerhed og administration er enestående. Også når det gælder specifik træning af de lokale myndigheder – herunder politi – i at forebygge og bekæmpe ekstremisme. Danmark burde her fortsætte med at vise vejen for EU såvel som for resten af verden. Både i form af tilstrækkelige midler og ved at sikre, at pengene bruges klogt, så vi undgår korruption, stabiliserer landene og undgår midler falder i de forkerte lommer som fx Hizbollah.

En usikker fremtid
Danske penge kan ikke og skal heller ikke redde hele verden, men ved at være først og bedst har vi en unik mulighed for at gøre vores ekspertise gældende og sikre et resultat, som både flygtningene, nærområdet og danskerne kan bruge til noget.

Regeringen har af uransagelige grunde villet det anderledes. Hvad en udeblivelse af en langsigtet dansk indsats i Syriens nærområder kommer til at betyde for flygtningene i lejrene, for nærområdet og for Danmarks sikkerhed er svært at spå konkret om. Et er dog sikkert: Regeringens amputation af den danske udviklingsbistand har efterladt den danske udenrigstjeneste uden et af sine bedste våben i kampen mod terror.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00