Debat

Regeringen laver "uforståelig" kolbøtte om Vestsahara

DEBAT: Den danske regering har ændret holdning og mener nu, at en fiskeriaftale med Marokko, herunder det besatte område af Vestsahara, ikke er folkeretsstridigt, skriver Morten Nielsen, sekretariatsleder i Afrika Kontakt.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Især for Socialdemokraterne og SF er dette et særdeles mærkeligt skifte. De har i årevis støttet Vestsaharas befolknings krav om selvstændighed og ret til selvbestemmelse

Morten Nielsen
Sekretariatsleder på Afrika Kontakt
Fakta
Bland dig i debatten! - Send en mail til [email protected]

Af Morten Nielsen
Sekretariatsleder, Afrika Kontakt

Formanden for Marokkos parlament, Karim Ghellab, besøgte Danmark i sidste uge. Karim Ghellab var i følge med en gruppe marokkanske parlamentarikere. De kom fra et to dages besøg i Sverige.

Under besøget, der var organiseret af Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), mødtes delegationen blandt andet med Københavns overborgmester Frank Jensen (S), partiet Venstres ledelse, Dansk Industri og udvalgte danske folketingspolitikere.

Årsagen til besøget fra Marokko er nok, at Sveriges Rigsdag for nyligt har vedtaget, at man ønsker at anerkende Vestsahara, den sahrawiske arabiske demokratiske republik, diplomatisk, samt at de nordiske lande normalt er kritiske over for en fiskeriaftale mellem EU og Marokko, der indbefatter området ud for det marokkansk besatte Vestsahara.

Noget, som blandt andet Europa-Parlamentets juridiske tjeneste og FN's juridiske folkeretseksperter mener, er i strid med folkeretten. Og da der er en ny fiskeriaftale på vej, og den snart færdig forhandlet, ønsker Marokko at være lidt offensiv.

Besøget kom også i kølvandet på en række meget hårde domme mod 25 politiske aktivister fra det besatte område af Vestsahara. Ni af disse fik livstid og de andre meget lange fængselsstraffe på mellem 20 og 30 år.

Spørgsmålet er selvfølelig, om det er lykkedes delegationen at overbevise de normalt Marokko-kritiske danske politikere om, at de skal ændre holdning. Noget tyder på det.

Beklageligt kursskift
Siden den nuværende regering er kommet til magten, er der sket en gradvis opblødning i spørgsmålet om Vestsahara. Før magtovertagelsen var en række af de nuværende ministre i den nuværende regering særdeles kritiske.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og fødevareminister Mette Gjerskov (S) (hvorunder fiskeriaftalen hører) har valgt en mere blød linje. Fra at have været modstander af en fiskeriaftale med Marokko, der inkluderer det besatte område af Vestsahara, mener ministeren nu ikke længere, at en sådan aftale er folkeretsstridig. Det mente hun, da hun sad i opposition. I en grad hvor hun sammen med SF, de Radikale og Enhedslisten pressede daværende fiskeriminister Henrik Høgh (V) til at stemme nej til den forrige aftale.

Den tidligere opposition fik ligeledes presset daværende udenrigsminister Lene Espersen (K) til at kræve, at FN's fredsbevarende styrker i Vestsahara, skulle udstyres med et mandat til at overvåge menneskerettighedssituationen. I dag afviser Villy Søvndal det som noget, Danmark ikke kan blande sig i, da det hører under Sikkerhedsrådet i FN at beslutte noget sådant.

Ovenstående er bare et par eksempler på holdningsskift i forhold til Vestsahara-problematikken. Især for Socialdemokraterne og SF er dette et særdeles mærkeligt skifte. De har i årevis støttet Vestsaharas befolknings krav om selvstændighed og ret til selvbestemmelse.

De to partier har opfattet befrielsesbevægelsen Polisario som deres søsterparti, der normalt deltager i de to partiers kongresser. Polisario er ligeledes observatør i Socialistisk Internationale, der på sit netop afholdte møde i Portugal vedtog en udtalelse, hvori man støtter Vestsahara og kravet om selvstændighed.

Hvorfor dette kursskifte? Det er ikke godt at vide, hvorfor det er sket. Men noget tyder på, at de to ministre modtager dårlig rådgivning fra deres embedsmænd, og at de to partiers bagland ikke har formået at skabe en intern debat om Vestsahara-spørgsmålet.

Man kan kun håbe på, at Mogens Lykketoft, der har arbejdet med Vestsahara i længere tid end de fleste, vil fortælle de marokkanske gæster et par sandheder under deres besøg i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00