Støtten til Syrien rammer bunden

HJÆLP: Behovet for hjælp til Syrien stiger, men en række danske hjælpeorganisationer oplever alligevel faldende støtte til indsatsen i landet. Vi kan ikke matche udfordringerne, melder UNICEF blandt andet.
Hjælpeorganisationer som Red Barnet, UNICEF og Folkekirkens Nødhjælp har svært ved at indsamle støttemidler til ofre for krigen i Syrien. Mens interessen for krisen falder, stiger behovet for hjælp.
Hjælpeorganisationer som Red Barnet, UNICEF og Folkekirkens Nødhjælp har svært ved at indsamle støttemidler til ofre for krigen i Syrien. Mens interessen for krisen falder, stiger behovet for hjælp. Foto: rodekors.dk
Tyson W. Lyall

Danskernes støtte til den humanitære indsats i Syrien har nået et bundniveau. 

Nogenlunde sådan lyder status fra en række danske hjælpeorganisationer om støtten til det borgerkrigsplagede land.

Mens naturkatastrofer som eksempelvis tyfonen Haiyans hærgen i Filippinerne trak pæne støttebeløb fra danskerne i 2013, har det været svigtende med støtten til Syrien. Det oplever man blandt andet hos Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet og UNICEF.

"Niveauet er så lavt, at det er svært at komme længere ned. Der kommer løbende penge ind, men vi bliver ikke væltet med opbakning. Der er stor interesse for situationen, men vi mangler et godt stykke vej i forhold til den økonomiske støtte," siger UNICEFs generalsekretær Steen M. Andersen.

Han vurderer, at organisationen kun besidder ca. 25 procent af de nødvendige midler til at kunne håndtere krisen effektivt. Det handler blandt andet om at sikre skolegang og sundhedshjælp til millioner af syriske flygtningebørn. I hele 2013 indsamlede UNICEF i Danmark 1,9 millioner kroner til indsatsen i Syrien. I forbindelse med naturkatastrofen i Filippinerne formåede organisationen at indsamle 5,5 mio. kroner på tre uger.

Folkekirkens nødhjælp: "Historisk lavt"
Hos Folkekirkens Nødhjælp kalder man det nuværende støtteniveau til Syriens flygtninge for "historisk lavt". Efter en kort stigning i støtten omkring giftgasangrebet i hovedstaden Damaskus i august 2013, har donationerne været stødt faldende. Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, frygter derfor, at Syrien helt er forsvundet fra danskernes bevidsthed. For selvom krigen måske er gammelkendt stof, så er behovet for hjælp mere udtalt end nogensinde.

Fakta
I hele 2013 indsamlede UNICEF i Danmark 1,9 mio. kroner til indsatsen i Syrien. I forbindelse med naturkatastrofen i Filippinerne formåede organisationen at indsamle 5,5 mio. kroner på tre uger.

Kilde: UNICEF

"Det er meget problematisk, at danskernes støtte til ofrene for krigen i Syrien er nedadgående, og nærmest er ved at gå i sig selv. Flygtningene strømmer fortsat ud af landet, og de har desperat brug for vores hjælp. Vi må appellere til verdens ledere og FN om at lægge maksimalt pres på parterne for at nå fred. Og vi appellerer igen til alle danskere om at støtte den helt nødvendige humanitære indsats," skrev Henrik Stubkjær i sidste uge på organisationens hjemmeside.

Marts måned tegner ifølge organisationen til at blive en "miserabel måned for indsamlingen til Syriens flygtninge". I gennemsnit modtager Folkekirkens Nødhjælp for tiden under 10 donationer om ugen til Syrien.

Det er meget få billeder, der kommer ud fra Syrien. Når medierne dækker Syrien, så er hovedpersonerne oftest Barack Obama, Vladimir Putin eller Bashar al-Assad. Det er ikke nødvendigvis mennesker, man ønsker at støtte.

Claes Amundsen
Kommunikationsdirektør, Red Barnet

En lang og kompliceret konflikt
Også Red Barnets kommunikationsdirektør Claes Amundsen oplever et lavt støtteniveau. Med få undtagelser har donationerne også her ligget på et lavt niveau igennem en længere periode.

Claes Amundsen medgiver, at det generelt er svært at samle opbakning i krigssituationer, men peger overordnet på Syrien-konfliktens langvarige forløb, som en af årsagerne til den svigtende opbakning.

"Det er altid svært at fastholde opmærksomheden i så lang tid. Lysten til at donere penge til en konflikt hænger ofte sammen med det aktuelle mediebillede. I forbindelse med giftgasangrebet i august oplevede vi også kort øget interesse for at bidrage til konflikten, men ellers har det været svært," siger han.

Samtidig vurderer kommunikationsdirektøren, at særligt manglende billeder fra området er med til at holde støtteniveauet nede.

"Det kan lade sig gøre, hvis folk tydeligt kan se behovet for hjælp. Det så man eksempelvis i Kosovo og i Rwanda. I de konflikter nåede der flere tydelige billeder frem til os, der illustrerede behovet hos især børnene. Det er meget få billeder, der kommer ud fra Syrien. Når medierne dækker Syrien, så er hovedpersonerne oftest Barack Obama, Vladimir Putin eller Bashar al-Assad. Det er ikke nødvendigvis mennesker, man ønsker at støtte."

Røde Kors: Danskerne har fået øjnene op
Hos Røde Kors er man fuldt ud opmærksom på det akutte behov for hjælp til Syrien, hvor mere end 6 millioner mennesker ifølge organisationen er på flugt i deres eget land.
Malene Berland Grauslund, der er kampagneleder hos Røde Kors, mener imidlertid, at danskerne siden august 2013 trods alt har fået øjnene mere op for udfordringerne i Syrien. Røde Kors har således rent faktisk fået indsamlet 4,4 millioner kroner til den humanitære indsats i landet siden sommeren 2013.
Et ganske betragteligt beløb, men stadig ikke i nærheden af, hvad organisationen eksempelvis formåede at indsamle i forbindelse med den omtalte tyfon i Filippinerne. 

Global metaltræthed
Ifølge Steen M. Andersen fra UNICEF er det heller ikke kun i det danske tilfælde, at Syrien er begyndt at glide i baggrunden. Fra kollegaer rundt omkring i UNICEFs globale netværk lyder meldingerne ifølge den danske generalsekretær, at det er svært at matche de stigende udfordringer i landet.

Organisationen forsøger sig i disse dage med kampagnen "No lost generation", der igen skal øge opmærksomheden for Syrien via sociale medier og hjemmesider. Men som tilfældet også er det hos Red Barnet, så bliver det ifølge Steen M. Andersen svært for UNICEF at investere store beløb i Syrien-kampagner i den nuværende situation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen M. Andersen

Direktør, FCG Global Goals, rådgiver, Steen Andersen Consult, bestyrelsesformand, Bryd Tavsheden og Influenter A/S, næstformand, Gerlev Idrætshøjskole
cand.mag. i historie og engelsk (Københavns Uni. 1982)

0:000:00