Støttepartier afviser at skære i bistand til Asien

MODSTAND: Det er farligt og kortsigtet at skære i bistanden til Myanmar, Bangladesh og Afghanistan, som regeringen foreslår. Det mener SF, Enhedslisten og Radikale, der ikke vil opprioritere Afrika på bekostning af Asien.

Christian Juhl (EL), Anne Sophie Callesen (R) og Rasmus Nordqvist (SF) mener, at det vil være kortsigtet at skære i bistanden i Asien.
Christian Juhl (EL), Anne Sophie Callesen (R) og Rasmus Nordqvist (SF) mener, at det vil være kortsigtet at skære i bistanden i Asien.
Simon Engell Kjøller

Vi har været massivt til stede i Afghanistan, også militært, hvad er grunden så til at trække sig på den måde?

Rasmus Nordqvist
Udviklingsordfører for SF

Truslen fra klimaforandringer, placeringen af verdens største flygtningelejr, og følgerne af en mangeårig krig med dansk deltagelse.

Sådan lyder nogle af argumenterne fra regeringens tre støttepartier, der alle er imod regeringens forslag om at skære i bistanden til Myanmar, Bangladesh og Afghanistan.

"Det vil være en skandale," siger Christian Juhl, der er udviklingsordfører for Enhedslisten.

Dokumentation

Sagen kort: Regeringen vil skære i bistand til Asien

Danmark skal sætte endnu stærkere ind i Afrika, og pengene skal findes i Asien, sagde udviklingsminister Rasmus Prehn (S) i et interview med Altinget i juni.

I finanslovsudspillet for 2021 foreslår regeringen derfor at nedjustere bevillingerne til de flerårige landeprogrammer i Myanmar, Bangladesh og Afghanistan med 364 millioner kroner.

Regeringen lægger op til at skære mest i bevillingen til Myanmar. Den skal ifølge finanslovsforslaget nedjusteres med 220 millioner kroner til 50 millioner.

Radikale, SF og Enhedslisten mener ikke, at det vil være strategisk og synes ikke en opprioritering af Afrika skal ske på bekostning af Asien.

Ulandsbistand bliver lidt højere end i 2020
Det forventes, at den samlede bistandsramme i 2021 bliver 17,1 milliarder kroner. Det er inklusive en efterregulering, der betyder, at der tilføres 380 millioner kroner ud over de 0,7 procent af Danmarks bruttonationalprodukt, som er ramt af coronakrisen.

Dermed er beløbet cirka 13 millioner kroner mere end den samlede bistand afsat på finansloven for 2020.

Kilde: Udviklingsministeriet og Udenrigsministeriet.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00