Thorning fører valgkamp fra New York

KANDIDAT: For at øge sine chancer for at blive FN's flygtningehøjkommissær tager tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til FN-topmøde i New York. 

Daværende Helle Thorning-Schmidt (S) trykker hånd med FN-generalsekretær Ban ki-Moon ved sidste års FN-topmøde i september.
Daværende Helle Thorning-Schmidt (S) trykker hånd med FN-generalsekretær Ban ki-Moon ved sidste års FN-topmøde i september.Foto: UN Photo
Kasper Frandsen

NEW YORK - Næsten 160 af verdens statsledere er i disse dage samlet i New York for blandt andet at vedtage de nye bæredygtighedsmål

Så hvis man er interesseret i at bejle til netop den gruppe af toppolitikere, er det i New York, man skal være i disse dage.

Og det er tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der er Danmarks kandidat til jobbet som chef for FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Derfor ankommer hun lørdag 26. september til New York og er i byen frem til onsdag 30. september. Her får hun rig lejlighed til at mødes med toppolitikere og topfolk i FN-systemet, så hun kan samle opbakning til sit kandidatur.

Fakta
FN vedtager 17 nye bæredygtighedsmål. Målene skal erstatte FN's fattigdomsmål, der udløber i år.

Det sker ved et stort anlagt FN-topmøde i New York fra fredag 25. september til søndag 27. september

Journalist og udviklingsredaktør Kasper Frandsen dækker topmødet fra New York for Altinget.

Og Helle Thorning-Schmidt får brug for alle sine overtalelsesevner. Efter at have været den eneste reelle kandidat blev chefen for FN's Miljøprogram (UNEP), tyske Achim Steiner, indstillet i sidste øjeblik. Han har efter eget udsagn opbakning fra den tyske kansler Angela Merkel.

Det, der taler for Thorning, er, at hun er den eneste tidligere statsleder i feltet, som forventes at være en fordel. Desuden plejer posten at gå til kandidater, som kommer fra et hjemland med solide bidrag til UNHCR. Og her er både Danmark og Tyskland godt med.

Løkke arbejder for Thorning
Men Thorning er ikke alene om sit lobbyarbejde. Også den danske regering og Udenrigsministeriet er i fuld gang med den opgave.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen vil da også benytte topmødet i New York til at tale Thornings sag.

”Jeg vil benytte de muligheder, der er, for at lægge et godt ord ind for hende – og Danmark. Det har været et fast element i min arbejdsplan, når jeg mødes med ledere som Merkel og Cameron. Jeg har også haft samtaler med Ban ki-Moon, der i sidste ende skal indstille en kandidat,” siger Løkke og fortsætter:

”Helle Thorning-Schmidt er en meget stærk kandidat. Hun har afsæt i et land, der yder stor støtte til UNHCR, og så er hun en stærk profil med stort internationalt netværk. Det er en styrke, når jobbet især også handler om at skabe opmærksomhed og funding til UNHCR.”

Der er ikke direkte afstemning om posten blandt medlemslandene. Men der foregår masser af korridorforhandlinger, hvor der til sidst er én kandidat tilbage, som FN-generalsekretær Ban ki-Moon indstiller til posten.

Den nye flygtningehøjkommissær forventes at være på plads i slutningen af oktober.

Dokumentation

FN's Flygtningehøjkommissariat, fork. UNHCR (eng.: Office of the United Nations High Commissioner for Refugees), grundlagt 1950, er en FN-organisation, der har til formål at sikre flygtninge beskyttelse samt at finde varige løsninger på deres problemer. Flygtningene hjælpes efter henvendelse fra et FN-land. Efterfølgende assisterer organisationen med hjælp ved flygtninges genhusning i deres oprindelige hjemland.

FN's Flygtningehøjkommissariat blev oprettet af FN's generalforsamling i 1950 og har hovedkontor i Geneve, Schweiz.

Organisationen fik Nobels fredspris i 1954 og 1981.

FN's flygtningehøjkommissær har siden 2005 været António Guterres


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00