Debat

Tørnæs: Kvinderettigheder er ikke en legeplads for politisk mudderkastning

DEBAT: SF'eren Troels Stru Schmidt anklager udviklingsministeren for "galoperende kynisme højere end FN-bygningen", men virkeligheden er, at regeringen arbejder målrettet for at fremme kvinders rettigheder i udviklingslande, skriver Ulla Tørnæs (V).

Troels Stru Schmidt (SF) har tydeligvis ikke orienteret sig i, hvordan den udviklingspolitiske og humanitære strategi udmøntes på regeringens finanslove, skriver udviklingsministeren.
Troels Stru Schmidt (SF) har tydeligvis ikke orienteret sig i, hvordan den udviklingspolitiske og humanitære strategi udmøntes på regeringens finanslove, skriver udviklingsministeren.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Det glæder mig hver gang, Danmarks vigtige udviklingspolitiske indsats bliver debatteret – også når debattørerne er kritiske eller uenige i regeringens tilgang.

Men jeg finder det dybt problematisk at gøre så vigtigt et emne som kvinder og pigers rettigheder til en legeplads for useriøs politisk mudderkastning uden hold i virkeligheden. Det er det simpelthen for vigtigt til.

Og netop derfor hviler Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi på et bredt politisk forlig med 8 ud af 9 partier i Folketinget – inklusive Troels Stru Schmidts eget. Og forliget fastslår, at Danmark skal yde minimum 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Derved sikrer vi forudsigelighed i politikken også på langt sigt. Noget regeringen står fuldt og helt fast på.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Piger og kvinders rettigheder
Der er store reelle udfordringer med ligestilling og rettigheder for alt for mange kvinder og piger rundt om i verden. 214 millioner kvinder i udviklingslandene har ikke adgang til prævention. Mere end 800 kvinder dør hver eneste dag i forbindelse med graviditet eller fødsel. Hvert år gennemføres tæt ved 25 millioner usikre aborter på verdensplan - 45 procent af alle aborter.

Også den økonomiske ulighed mellem mænd og kvinder er fortsat alt for stor - og den vil med den nuværende hastighed først udligne sig om 217 år (World Economic Forum). Det er udfordringer, som Danmark rent faktisk bidrager til at løse gennem udviklingssamarbejdet.

Jeg finder det dybt problematisk at gøre så vigtigt et emne som kvinder og pigers rettigheder til en legeplads for useriøs politisk mudderkastning uden hold i virkeligheden.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Og ikke ”bare” med 35 mio. kroner, som Troels Stru Schmidt (SF) påstår i sit indlæg, når han fremhæver de ekstra midler, som jeg for nyligt bevilligede til en række ekstra indsatser i år.

Historisk højt beløb
Troels Stru Schmidt har tydeligvis ikke orienteret sig i, hvordan den udviklingspolitiske og humanitære strategi udmøntes på regeringens finanslove, hvor man på ingen måde kan genfinde de tal for nedskæringer, som fremhæves.

Regeringen har både i år og på sit forslag til finanslov for 2019 afsat et historisk højt beløb til indsatser for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder gennem multilaterale organisationer – for 2019 beløber det sig til hele 715 millioner kroner. Og det er i tillæg til det store arbejde, der foregår gennem blandt andet landeprogrammer, danske civilsamfundsorganisationer og Verdensbankens sundhedsfaciliteter, som Danmark planlægger at støtte med 75 millioner kroner næste år.

Desuden har vi lagt op til at afsætte mindst 447 millioner kroner til uddannelsesindsatser i 2019 – også her med særligt fokus på pigers uddannelse. Også gennem vores vækst og beskæftigelsesindsatser, vores programmer for god regeringsførelse, sundhedsprogrammer og i de humanitære indsatser sætter vi fokus på kvinder og piger.

Jeg er nemlig helt enig med Troels Stru Schmidt i, at vi ikke opnår ligestilling og kvinders rettigheder uden indsatser for uddannelse, god regeringsførelse og en velfungerende sundhedssektor – og vice versa. Det er netop derfor, at Danmark har ligestilling og kvinder og pigers rettigheder som tværgående prioritet for hele det danske udviklingssamarbejde.

Læs også

Det har vi, både fordi det er det rigtige at gøre, og fordi det giver rigtig god mening i en udviklingssammenhæng: Alle FN’s verdensmål er vigtige – men mål 5 om ligestilling er forudsætningen for at nå alle de andre.

Det virker
Vi fremmer en mere fri, rig og tryg verden, når vi skaber lige muligheder for alle - kvinder og mænd, piger og drenge. Og en grundlæggende forudsætning herfor er, at kvinder og piger har ret til at bestemme over egen krop.

Og vi kan se, at det virker. Niger har den højeste befolkningstilvækst i verden. 3,9 procent om året. En af årsagerne er den hidtil meget høje fertilitetsrate på 7,6 børn og en tidlig start på den reproduktive livsfase.

En ny rapport viser, at fødselsraten de seneste år er faldet til 6 - som følge af en reduktion af børneægteskaber, mere fokus på pigers skolegang og bedre adgang til prævention. Det har Danmark bidraget til gennem uafbrudt støtte til UNFPA i Niger siden 2008.

Der er stadig lang vej igen, før der er ligestilling mellem kønnene i Niger, og kvinder, der fuldt kan nyde deres rettigheder. Derfor fortsætter Danmark også støtten fremadrettet. Både i Niger og mange andre steder med bred opbakning fra det danske Folketing.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00