Trump, Nordkorea og #MeToo: Her er 2018 set gennem billeder fra hele verden

ÅRSREVY: På vej ind i det nye år ser Altinget tilbage på verdens gang i 2018 med denne billedserie bragt i samarbejde med The New York Times/Turning Points.

Året, der gik, bød blandt andet på et historisk møde i juni mellem Donald Trump og Kim Jung-un i Singapore.
Året, der gik, bød blandt andet på et historisk møde i juni mellem Donald Trump og Kim Jung-un i Singapore.Foto: Doug Mills/The New York Times

2018 blev året, hvor navne som Jamal Khashoggi, Kim Jong-un og Donald Trump kom på hele verdens læber. Her er en årsrevy i billeder fra året, der gik.


JANUAR: Terror i Afghanistan

Næsten 100 mennesker blev dræbt, da en ambulance eksploderede på en travl gade i Kabul 27. januar. Efter at have passeret et sikkerheds-checkpoint detonerede ambulanceføreren sprængstoffer inde i bilen, da han nåede et andet stop. Taleban tog ansvar for bomben. Det var det dødeligste angreb på afghansk jord i månedsvis og skete få dage efter, at Taleban havde belejret Intercontinental Hotel i Kabul og forårsaget 22 menneskers død. Regeringen kaldte ambulanceangrebet for et angreb mod menneskeheden og beskyldte nabolandet Pakistan for, som myndigheder påstod, at hjælpe Talebans ledere. 

(Foto: Andrew Quilty/The New York Times)


JANUAR: Mudderskred og brande hærger Californien 

Mindst 22 mennesker mistede livet i de mudderskred, der oversvømmede Montecito, Californien, 9. januar. Californiens afdeling for skovbrug og brandbeskyttelse meddelte, at mere end 65 hjem var blevet ødelagt, og flere hundrede var beskadiget. En serie skovbrande havde omringet det sydlige Californien i de foregående måneder og brændt vegetation og ødelagt jord, der kunne have fået mudderskreddene til at aftage. Thomas-branden brændte alene 281.000 hektar i Ventura og Santa Barbara Counties i december 2017 og satte rekord for den største brand i delstatens historie. Eksperter advarer om, at ødelæggelserne fra brandene kan gøre området sårbart over for mudderskred i de kommende år.

(Foto: Jim Wilson/The New York Times) 


FEBRUAR: Zumas regeringstid slutter i Sydafrika 

Den engang så urørlige Jacob Zuma trådte af som præsident i Sydafrika 14. februar efter næsten ni år på posten. Zumas politiske parti, African National Congress (ANC), pressede ham til at træde af, efter at han først havde nægtet at forlade posten frivilligt. Hans regeringstid blev skændet af uetisk ledelse, blandt andet med vidtrækkende magtmisbrug og korruption. Zuma, der var en antiapartheid-forkæmper, blev fængslet på Robben Island sammen med Nelson Mandela, blev efterfulgt som præsident af Cyril Ramaphosa. 

(Foto: Sumaya Hisham/Reuters) 


FEBRUAR: Valentinsdagsmassakre på high school i Florida 

17 mennesker blev dræbt, da 20-årige Nikolas Cruz åbnede ild mod elever på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, 14. februar. Det var det dødeligste skoleskyderi i USA siden tragedien på grundskolen Sandy Hook i 2012. I månederne efter skyderiet gik de overlevende elever aktivt ind i at advokere for strammere våbenkontrol. De dannede en politisk aktionskomité og stod for den landsdækkende March for Our Lives-demonstration den efterfølgende måned. 

(Foto: Saul Martinez/The New York Times) 


MARTS: Del Toros "Shape of Water" vinder stort ved Oscar-uddeling 

4. marts kunne Guillermo del Toro hjemtage en Oscar for bedste instruktør ved den 90. Oscar-uddeling og markerede, at det var fjerde gang i fem år, at en mexicansk filmskaber blev tildelt instruktørprisen. Blandt de nominerede var Greta Gerwig, den femte kvinde til at blive nomineret i kategorien for sin instruktørdebat "Lady Bird", og Jordan Peele, der blev nomineret som den femte afrikansk-amerikanske instruktør i Oscarhistorien for sin film "Get Out". Del Toros "Shape of Water", en fantasi over fisk ude af deres rette element under Den Kolde Krig vandt også for bedste film, bedste originale underlægningsmusik og bedste produktionsdesign.

(Foto: Noel West/The New York Times)


APRIL: Korea tager et skridt mod fred  

27. april mødtes Nordkoreas leder Kim Jong-un og præsident Moon Jae-in i den demilitariserede zone, den stribe land, der deler den koreanske halvø. Efter at have trykket hænder fra hver deres side af grænsen krydsede Kim grænsen over som den første nordkoreanske leder siden den koreanske opsplitning i 1945. Mødet kulminerede i en aftale om at arbejde henimod en "atomfri koreansk halvø" og en slutning på Koreakrigen. Optøningen mellem de to lande blev hjulpet på vej af genvalget i 2017 af den genforeningsvenlige Moon og en forsonlig nytårstale af Kim og fortsatte de følgende måneder med møder mellem nord- og sydkoreanske embedsmænd, samarbejde i sportsbegivenheder og aftaler rettet mod at lette militære spændinger.

(Foto: Korea Summit Press Pool/The New York Times)


MAJ: Voldsomme vulkanudbrud tvinger tusinder på flugt 

I kølvandet på en stribe jordskælv brød Hawaiis Kilauea-vulkan ud 3. maj. Kilauea, der ligger på øgruppens Big Island, er den yngste af de fem vulkaner, der udgør den amerikanske stat, og er en af verdens mest aktive. Da vulkanen brød ud, spyede den bjergmasser og et farligt højt niveau af svovldioxidgas op fra dybe revner i jorden, og en askesøjle steg over ni kilometer op i luften. Tusindvis af mennesker blev tvunget på flugt fra det omgivende område, og hundredvis af hjem blev ødelagt, dog var der ingen døde. Hawaiis turismeindustri blev alvorligt ramt, da krydstogtskibe aflyste deres landgang på Big Island, og hotelbookinger styrtdykkede. 

(Foto: Tamir Kalifa/The New York Times) 


MAJ: Filmmogul arresteres i New York 

25. maj arresterede politiet i New York City Harvey Weinstein, den tidligere filmmogul, der var blevet anklaget for seksuel krænkelse af eller overgreb på over 80 kvinder. Weinstein blev løsladt mod kaution samme dag og blev senere sigtet på baggrund af en lang række anklager for seksuelle overgreb. Han kendte sig ikke-skyldig i alle tilfælde. Anklagerne mod Weinstein åbnede for sluserne i Metoo-bevægelsen, der blotlagde seksuelle krænkelser begået af talrige mænd i magtfulde positioner. 

(Foto: Todd Heisler/The New York Times) 


JUNI: Historisk topmøde i Singapore  

12. juni trykkede USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, hænder ved et historisk topmøde i Singapore. Det var det første møde nogensinde mellem en siddende amerikansk præsident og lederen i Nordkorea. Trump og Kim poserede for fotografer og udtalte sig kort, inden de gik ind til 45 minutters en-til-en-session med kun oversættere til stede. De to ledere underskrev afslutningsvis en fælles aftale, der erklærer, at der arbejdes hen imod Nordkoreas atomafrustning og fremme af en mere stabil koreansk halvø. USA trak sig senere fra fælles militære øvelser med Sydkorea, som viste sig at være en indrømmelse til Norden.

(Foto: Doug Mills/The New York Times) 


JUNI: Protest over adskillelse af familier ved grænsen mellem USA og Mexico 

Den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrev 20. juni et dekret, der satte en stopper for familieadskillelser ved grænsen mellem USA og Mexico. Administrationens nultolerancepolitik i forhold til indvandring førte til kriminel retsforfølgelse af enhver voksen, der blev taget i illegalt at krydse grænsen, og som resultat heraf blev over 2.000 børn adskilt fra deres familier mellem april og maj. Mens det kom frem, hvordan forældre og børn led, tvang offentlige protester Trump-administrationen til at ændre kurs, selvom Trumps dekret ikke nævnte noget om, hvad der skulle ske med de børn, der allerede var blevet skilt fra deres familier.

(Foto: Todd Heisler/The New York Times)  


JULI: Frankrig vinder verdensmesterskabstitlen

15. juli vandt Frankrig VM i fodbold, da de slog Kroatien 4-2 i en intens finalekamp på Luzhniki Stadion i Moskva. Sejren var Frankrigs anden VM-sejr og skete 20 år efter, at det franske hold besejrede Brasilien i 1998 og kunne kalde sig VM-mester for første gang. Frankrigs sejr afrundede en udgave af turneringen, der blev skæmmet af spændinger, da korruptionsanklager dukkede op omkring Ruslands bud om at være VM-vært, og kritik blev rettet mod præsident Vladimir Putins involvering i den aktuelle konflikt i Ukraine. Blot få dage før VM blev sparket i gang, trak Nike overskrifter, da virksomheden annoncerede, at den ikke længere ville lægge tøj til det iranske fodboldlandshold på grund af nye sanktioner mod Iran indført af USA.

(Foto: Philippe Wojazer/Reuters)


JULI: Blodmåneformørkelse 

27. juli var det meste af jorden vidner til den længste hele måneformørkelse i det 21. århundrede. Blodmåneformørkelsen varede i 103 minutter, og mens den ikke var synlig i Nordamerika, blev den set i sin helhed i Europa, Afrika og dele af Asien. Den himmelske begivenhed fandt sted i samme måned, som Mars rykkede det tætteste, den har været, på jorden i 15 år.

(Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters)


AUGUST: Hårde tider for Tyrkiet  

Tyrkiets valuta ramte et rekordlavpunkt i august, da landet blev ramt af den værste økonomiske krise siden 2001. 13. august nåede liraens valutakurs 7,2 over for dollaren; der var omkring 3,8 lira mod dollaren i begyndelsen af 2018.  Økonomer tilskrev præsident Recep Tayyip Erdogan meget af ansvaret, eftersom han har stiftet gæld for at subsidiere store infrastrukturprojekter. En fastlåst situation mellem Tyrkiet og USA, der førte til sanktioner som svar på Ankaras tilbageholdelse af en amerikansk præst for spionanklager, accelererede liraens fald.

(Foto: Nicole Tung/The New York Times)  


AUGUST: Paven besøger Irland, mens kirkeskandale eskalerer 

25. august ankom Pave Francis til et todages besøg i Irland for at deltage i World Meeting of Families, en sammenkomst for romerske katolikker. Begivenheden, der var første pavebesøg i Irland i næsten 40 år, fandt sted, netop som skandalen omkring seksuelt misbrug af børn, der har rystet kirken de senere år, rullede. Skandalen tog fart efter kirkens afdækning af, at Theodore McCarrick, tidligere ærkebiskop i Washington, havde været involveret i seksuelle krænkelser årtier tilbage. I en tale i Dublin anerkendte paven krisen, men han modtog skarp kritik for ikke at fremlægge en handlingsplan – og for oplysninger om, at han havde hjulpet med at dække over McCarricks misbrug. 

(Foto: Paulo Nunes dos Santos/The New York Times)


SEPTEMBER: Nationalmuseum i Brasilien går op i flammer 

2. september brød en ødelæggende brand ud i Brasiliens nationalmuseum i Rio de Janeiro. Ildebranden slugte hurtigt det 200 år gamle bygning, der husede mere end 20 millioner artefakter fra det gamle Egypten, Rom og Brasiliens oprindelige kulturer. Museumsfolk sagde, at næste 90 procent af samlingen – der indeholder dokumenter, kunstværker og arkæologiske fund – gik til i branden. Nationalmuseet, der blev grundlagt i 1818 af Portugals kong John VI, var Brasiliens ældste videnskabelige institution, men havde lidt under år med økonomisk forsømmelse og manglede et sprinklersystem.

(Foto: Lianne Milton/The New York Times)


SEPTEMBER: Sejr for homoseksuelles rettigheder i Indien 

Tilhængere af homorettigheder i Indien jublede 6. september, efter at landets højesteret traf afgørelse om at afkriminalisere homoseksuel sex under samtykke. Rettens fem dommere vedtog enstemmigt at omgøre en afgørelse fra 2013, der genindførte et 157-år gammelt forbud mod sex, som anses for at være "mod naturens orden". Tusindvis af homoseksuelle var blevet retsforfulgt på baggrund af loven, før den blev dømt forfatningsstridig i 2009. Indiens højesteretsdommer Dipak Misra kaldte loven, kendt som sektion 377, for "irrationel, uforsvarlig og tilsyneladende vilkårlig". Den skelsættende afgørelse var en kæmpe sejr for LGBT-aktivister i Indien, hvor homoseksualitet ofte er tabubelagt.

(Foto: Francis Mascarenhas/Reuters) 


OKTOBER: Journalist dræbt på saudiarabisk konsulat  

2. oktober forsvandt Jamal Khashoggi, en markant journalist fra Saudi-Arabien, efter at være gået ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Khashoggi, der var kritiker af kronprins Mohammed bin Salman og boede i selvvalgt eksil i USA, var taget hen på konsulatet for at indhente papirer i forbindelse med sit forestående ægteskab. Saudi-Arabiens regering nægtede indledningsvist at have noget med Khashoggis forsvinden at gøre, men tyrkiske embedsmænd anklagede efterfølgende et hold af 15 saudiarabiske agenter for drabet. Saudiarabiske myndigheder måtte derefter erkende, at den savnede journalist var blevet myrdet af hårdhændede tjenestemænd efter et skænderi, men nægtede påstande om, at mordet var blevet beordret af prins Mohammed.

(Foto: Ozan Kose/Agence France-Presse — Getty Images) 


OKTOBER: Canada legaliserer marihuana 

17. oktober blev Canada det andet land i verden efter Uruguay til at legalisere marihuana til privat forbrug. Ifølge landets cannabislov må voksne købe op til 30 gram marihuana fra statsautoriserede forhandlere. Lovliggørelsen opfyldte et valgkampsløfte fra den canadiske premierminister, Justin Trudeau, der argumenterede for, at legalisering ville være med til at sænke antallet af marihuanarelateret kriminalitet og sætte en stopper for børns brug af stoffet. Ifølge en beregning fra Deloitte forventes Canadas marihuanaindustri at generere op imod 4,3 milliarder dollars i det første år.

(Foto: Carlos Osorio/Reuters)


NOVEMBER: Overraskende resultater ved det amerikanske midtvejsvalg 

For første gang i historien vil der være mindst 100 indvalgte kvinder i Repræsentanternes Hus. Blandet dem er  blot 29-årige Alexandria Ocasio-Cortez, som bliver den yngste kvinde, der er valgt til Kongressen. I Colorado blev Jared Polis landets første åbent homoseksuelle guvernør, og flere homo- og biseksuelle samt transkønnede blev valgt til et politisk embede end i nogen valghandling førhen. Sharice Davids og Deb Haaland blev de første kvindelige kongresmedlemmer med indfødt amerikansk baggrund, og Ilhan Omar og Rashida Tlaib de første muslimske kvinder. 

(Erin Schaff/The New York Times)


DECEMBER: Mexicos nye præsident indsværges 

Andrés Manuel López Obrador aflagde sin ed som Mexicos nye præsident 1. december. Han er tidligere borgmester i Mexico City og vandt en jordskredssejr ved præsidentvalget i juli. Det gør ham til den første venstreorienterede mexicanske leder i årtier, og han efterfølger den voldsomt upopulære Enrique Peña Nieto som præsident. López Obrador, kendt under sine initialer, AMLO, har lovet at bekæmpe korruption, fattigdom og volden, der strømmer ud af narkotikaindustrien. Valgsejren er kulminationen på en valgkamp med rekordmange drab – mindst 136 politikere blev dræbt i de ti måneder, der ledte op til selve valghandlingen.

(Press Office Andres Manuel Lopez Obrador/REUTERS)

Dokumentation

For andet år i træk er Altinget gået sammen med The New York Times om særtillægget Turning Points.

Vi samler både op på året, der er gået, og ser frem mod de mest presserende udfordringer for 2019.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00