Debat

Udvikingsministerens strategi er skrøbelig

REPLIK: Bistand til genopretning af stater er ikke nødvendigvis den rette løsning, da vi ikke ved, hvad pengene går til. Det skriver Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, som en kommentar til udviklingsministeren debatindlæg om Mali.
Foto: Røde Kors
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg synes, at der er alt for mange eksempler på, at vores bistand til stater ikke kommer ud fra institutionerne til dem, der har behov for hjælp, men ender med at betale lønninger og goder til et stadigt voksende bureaukrati af bistandsafhængige.

Anders Ladekarl
Generalsekretær i Røde Kors
Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Af Anders Ladekarl
Generalsekretær i Røde Kors

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) præsenterer os alle for nogle meget vanskelige dilemmaer - kan vores bistand skabe stærke og troværdige stater?

Mali er et rigtigt vanskeligt eksempel. Vi har gennem bistand søgt at styrke den maliske stat og demokrati. Alligevel kunne den stat og det demokrati styres af nogle få soldater sidste år. Og den stat, der i dag findes i Mali, er stærkt afhængig af militærets velvilje og langt mere skrøbelig end før.

Det er vel også en tilsnigelse at påstå, at den afghanske stat nyder tillid i befolkningen - der er vel næppe nogen stat i verden, en befolkning har mindre tillid til.

Udviklingsministeren har en klippefast tro på, at stærke stater er vejen frem til udvikling og stabilitet. Jeg er ikke sikker på, at det er rigtigt, i hvert fald ikke på den korte bane.

Jeg synes, at der er alt for mange eksempler på, at vores bistand til stater ikke kommer ud fra institutionerne til dem, der har behov for hjælp, men ender med at betale lønninger og goder til et stadigt voksende bureaukrati af bistandsafhængige. Men det er en relevant diskussion, ministeren rejser. Lad os tage den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00