Debat

V: Ungdommen er redningen i Mellemøsten

DEBAT: Vi skal fortsætte med at knytte unge sammen. De er med til at vise, at frivilligt engagement giver god mening i forhold til globale udfordringer. Det skriver udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Det Arabiske Initiativ er ganske unikt, fordi det ikke blot er klassisk bistand, men et samspil mellem både statslige parter og civilsamfundet i Mellemøsten og Danmark.
Det Arabiske Initiativ er ganske unikt, fordi det ikke blot er klassisk bistand, men et samspil mellem både statslige parter og civilsamfundet i Mellemøsten og Danmark.Foto: Ft.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Som regeringsparti er man altid i skudlinjen, åbenbart også når det gælder Det Arabiske Initiativ. Danmark er blandt de fem lande, som yder allermest i udviklingsbistand, og derfor kan det være meget svært at forstå den massive kritik, der føres mod regeringens politik på området.

Heldigvis får seniorforsker Rasmus Boserup og jeg nu langt bedre mulighed for at diskutere dette, når DIIS rykker teltpælene op og flytter til Aarhus. Det er kun godt, at Aarhus får en om muligt endnu skarpere ekspertise på det udenrigspolitiske område – herunder også Mellemøsten.

Mit indlæg skal dog ikke handle om min østjyske hjemstavn, men de udfordringer, som Mellemøsten står over for, og hvilken rolle Danmark kan spille.

Fakta
Fra 24. november og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på Det Arabiske Initiativ.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

DAI er unik
Vores bidrag gennem Det Arabiske Initiativ er ganske betydeligt, også selvom mange forsøger at tale dansk udviklingsbistand og dansk udenrigspolitisk engagement ned under gulvbrædderne. Samtidig er vores bidrag gennem Det Arabiske Initiativ og DIPD ganske unikt, da det i høj grad hviler på det frivillige engagement i foreningslivet og de politiske partier.

Gennem de seneste 10 år har jeg mødt utallige delegationer fra Mellemøsten, som har været på besøg i Danmark, og som har slået et smut forbi Christiansborg. En meget stor del af disse har bestået af unge mennesker fra forskellige mellemøstlige lande, som inden for rammerne af DUF har besøgt Danmark.

Det er den unge generation, der kan forny den politiske elite i de mellemøstlige stater.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Hvis vi ønsker at skabe forandring i regionen, så er det de unge, der skal satses på.

I Egypten så vi, hvordan revolutionen hurtigt blev stjålet af resterne af det tidligere regime, og i Tunesien er det noget tilsvarende, som gør sig gældende. Ben Ali er heldigvis blevet smidt på porten, men hans håndgangne mænd er tilbage på ledende poster i samfundet.

Det betyder, at det bliver vanskeligt at komme den politiske kultur og klientelismen til livs. I et land som Egypten er der endda meget, der tyder på, at det hele er blevet meget værre, samtidig med at økonomien er lagt i ruiner på grund af kollapset i turismesektoren.

Den unge generation er afgørende
Derfor er det helt afgørende, at der satses på den unge generation. Dels for at give dem et håb om, at fremtiden kan blive bedre, men også for at holde de unge væk fra militante organisationer som Isil. Det er den unge generation, der kan forny den politiske elite i de mellemøstlige stater. Det lyder som en floskel, og et hurtigt kig på nyhedsstrømmen får udsagnet til at lyde hamrende naivt.

Ikke desto mindre, så er regionens store ungdomsårgange både udfordringen og redningen. Mange unge i storbyer som Amman og Cairo er mindst lige så online som danske unge, og de er udmærket klar over, hvordan verden ser ud uden for Jordan og Egypten.

Vi skal derfor fortsætte med at knytte unge repræsentanter fra civilsamfundet og de politiske ungdomsorganisationer sammen. Det er inspirerende for alle parter i processen og med til at vise, at frivilligt engagement ikke kun er lokalt og nationalt, men også giver god mening i forhold til globale udfordringer.

Det er her, Det Arabiske Initiativ er ganske unikt, fordi det ikke blot er klassisk bistand, men et samspil mellem både statslige parter og civilsamfundet i Mellemøsten og Danmark. Vi kan naturligvis ikke ændre den politiske kultur blot ved hjælp af udvekslingsprojekter og foredrag om Hal Kocks ideer, men vi kan være med til at inspirere og trække i den rigtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00