Debat

Vækst gennem bistand til debat

PRÆSENTATION: Hvordan sammentænker vi handel og udviklingsarbejdet i praksis? Det vil Udviklingsdebattens nye panel sætte fokus på. Læs mere, og mød panelet.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tiden med en selvstændig udviklingsminister er slut. Nu skal handel og udviklingsarbejdet i langt højere grad tænkes sammen med handels- og udviklingsminister Mogens Jensen for bordenden – eller arbejdspladsminister for hele verden, som han selv har omtalt sig.

Gråzoner og faldgrupper mellem de to områder har været flittigt debatteret. Men hvordan gør vi det i praksis, uden at danske handelsinteresser ikke går ud over fattigdomsbekæmpelsen i ulande? Og er Danida overhovedet gearet til den opgave? Og hvor og hvordan skal danske bistandsmidler prioriteres for at styrke danske eksportmuligheder? Og hvad er den gode indsats, der kan begge dele?

Nye tider, nye tankesæt? Spørgsmålene og udfordringerne står på spring blandt både ngo'er, virksomheder og Danida.

Det nye debatpanel består af otte personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for udviklingsområdet. Læs mere om panelet her:

Fakta

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner.

Fra 1. april og en måned frem sætter Udviklingsdebatten fokus på vækst gennem bistand.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

 

<img align="left" src="@navn=Mogens Jensen@" />Mogens Jensen (S), handels- og udviklingsminister.
Mogens Jensen har taget fagbevægelsens lederuddannelse ved LO-skolen. Han har været politisk aktiv i mange år. Han fungerede blandt andet som formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom på Mors og i Viborg Amt 1979-1982. Mogens Jensen blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005, og han har siden blandt andet været formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe og statsrevisor. Siden 2012 har Mogens Jensen været næstformand for Socialdemokraterne fra 2012 og blev tildelt posten som handels- og udviklingsminister i 2014. 

<img align="left" src="@navn=trine pertou mach@" />Trine Mach, udviklingsordfører for SF.
Trine Mach er uddannet i Statskundskab med speciale i international politik. Hun trådte ind i Folketinget i december 2013 for SF (blev i 2007 suppleant). Har tidligere fungeret som midlertidigt folketingsmedlem i 2009 og 2011, som stedfortræder for Ida Auken (dengang SF). I dag er hun bl.a. udviklingsordfører og medlem af Udenrigsudvalget. Desuden er hun medlem af OSCE's Parlamentariske Forsamling og Europarådets Parlamentariske Forsamling. Trine Mach har været formand for Mellemfolkeligt Samvirke i seks år frem til 2013 og har bl.a. arbejdet for EU-Kommissionen, Folkekirkens Nødhjælp og Institut for Menneskerettigheder.

<img align="left" src="@navn=kim nøhr skibsted@" />Kim Nøhr Skibsted er koncernkommunikationsdirektør for Grundfos.
Inden Kim Nøhr Skibsted kom til Grundfos, var han direktør for kommunikation, HR og CSR i JYSK-koncernen. Tidligere har han også været socialdemokratisk folketingsmedlem. Kim Nøhr Skibsted skriver, at han altid har været optaget af og arbejdet for, at erhvervsliv og ngo'er rykker mere sammen og skaber udvikling i fællesskab. Blandt andet er Grundfos-produktet Lifelink med til at skaffe rent drikkevand i fattige egne og samtidig generere forretning.

<img align="left" src="@navn=mette bock@" />Mette Bock (LA), folketingsmedlem, udenrigs- og udviklingsordfører.
Mette Bock er uddannet mag.art. i filosofi. Hun begyndte sin politiske karriere i 1994, men har været Folketingsmedlem siden 2011. Derudover har Mette Bock fungeret som direktør for DR Programproduktion fra 2008 til 2010. Prorektor ved Aarhus Universitet, 2007. Administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, JyskeVestkysten, fra 2002 til 2007. Programchef og chefkonsulent, SIMI og Lisberg Management, fra 1999 til 2001. Journalist, Morgenavisen Jyllands-Posten, 1998. Direktør, Muskelsvindfonden, fra 1992 til 1997.

<img align="left" src="@navn=bolette christensen@" />Bolette Christensen, adm. direktør, BØRNEfonden.
Bolette Christensen har en kandidatgrad i psykologi, har tidligere været direktør i Dansk Industri gennem 17 år og har stor erfaring med organisationsudvikling og ledelsesudvikling. Bolette Christensen har tidligere været stærkt involveret via bestyrelsesarbejde i Dannerhuset og er initiativtager til Rehabiliteringscentret for Etniske Kvinder. Bolette Christensen er desuden medlem af en række bestyrelser og har en forkærlighed for at sikre de unge en ordentlig fremtid, både i Afrika og Danmark, hvor hun er formand for bestyrelsen for c:NTACT og Greve Gymnasium.

<img align="left" src="@navn=vagn berthelsen@" />Vagn Berthelsen er Generalsekretær for IBIS.
Udover at Vagn Berthelsen besidder posten som generalsekretær for IBIS, er han formand for NGO Forum og sidder i Udviklingspolitisk Råd, der har som opgave at rådgive ministeren om udviklingspolitiske spørgsmål. IBIS er en af de største danske udviklingsorganisationer. IBIS arbejder især med uddannelse og demokrati og har programmer i Afrika og Latinamerika. I Danmark er IBIS især kendt for ’Hele Verden i Skole’-kampagnen, som hvert år har deltagelse af mellem 160 og 190.000 folkeskoleelever og dermed er Danmarks største oplysningskampagne.

<img align="left" src="@navn=bente sorgenfrey@" />Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Bente Sorgenfrey er uddannet pædagog, har været formand for pædagogernes fagforening BUPL og blev i 2003 valgt som formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte. Hun er næstformand i Ulandssekretariatets bestyrelse samt medlem af det ministerielle Udviklingspolitisk Råd. Endvidere er Bente Sorgenfrey medlem af Det Økonomiske Råd, bestyrelsesmedlem i LD, ATP og Lån og Spar Bank samt medlem af repræsentantskabet i Nationalbanken.

Henrik HansenHenrik Hansen, professor i økonomi, Københavns Universitet.
Henrik Hansen er uddannet økonom. Han har været professor på Københavns Universitet siden 2007, og fra efteråret 2014 bliver han studieleder på den nye kandidatuddannelse i Global Udvikling. I 2005-2007 var Henrik Hansen Danidarådgiver i Hanoi, hvor han rådgav om Vietnams fattigdomsudvikling i Centre for Analysis and Forecast (CAF) på Vietnamese Academy of Social Sciences (VASS). I perioden 2009-2012 var Henrik Hansen formand for bestyrelsen af Danida Fellowship Centre (DFC). I 2013 blev han medlem af programkommittéen for African Economic Research Consortium (AERC).

<img align="left" src="@navn=Helle Munk Ravnborg@" />Helle Munk Ravnborg, forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke.
Hun er uddannet cand.techn.soc. og har taget en ph.d. ved Institut for Miljø, Teknologi og Sociale Studier på Roskilde Universitet. Helle Munk Ravnborg har været seniorforsker ved DIIS siden 2003 med speciale i naturressourcer og fattigdom og er forfatter til flere studier om miljø og naturressourcerelateret bistand. Hun har arbejdet med lande som Nicaragua, Uganda, Tanzania, Zambia, Colombia, Kenya, Bolivia, Zimbabwe og Honduras. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Trine Pertou Mach

MF (EL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00