Vejdirektoratet vinker farvel til kinesisk kameraudstyr for at styrke cybersikkerheden

Vejdirektoratet arbejder aktuelt på at løfte it-sikkerheden ved at udskifte kameraudstyr fra blandt andet det kinesiske og stærkt udskældte selskab Hikvision. Tiltaget møder opbakning fra cybersikkerhedsekspert. 

Vejdirektoratet indgik så sent som i 2022 en aftale om indkøb af over 170 nye overvågningskameraer fra det kinesiske selskab Hikvision. Nu skal udstyr fra blandt andet det selskab skiftes ud. 
Vejdirektoratet indgik så sent som i 2022 en aftale om indkøb af over 170 nye overvågningskameraer fra det kinesiske selskab Hikvision. Nu skal udstyr fra blandt andet det selskab skiftes ud. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der skal bedre styr på cybersikkerheden i de overvågningssystemer, der bidrager til kontrollen på de danske veje.

Sådan lyder ambitionen i Vejdirektoratet, der derfor er gået i gang med at gennemgå og udskifte "netværks- og sikkerhedskomponenter" og overvågningsudstyr såsom kameraer.

Det bekræfter Vejdirektoratet i en mail til Altinget.

"Vejdirektorat gennemgår i øjeblikket vores vejsideudstyr for at sikre, at det lever op til gældende vejledninger fra Center for Cybersikkerhed," skriver Vejdirektoratet, der fortsætter:

"I den forbindelse udskifter Vejdirektoratet det vejsideudstyr, hvor det er vurderet, at udstyret ikke kan leve op til de aktuelle vejledninger."

I vores kommende anskaffelser vil der blandt andet blive lagt større vægt på informationssikkerhed end tidligere

Vejdirektoratet

Vejdirektoratet bekræfter samtidig overfor Altinget, at kameraudstyr fra det kinesiske firma Hikvision er blandt de komponenter, der skal skiftes ud.

"Der vil også være kameraer fra Hikvision, som vil blive udskiftet," lyder det i mailen fra Vejdirektoratet.

Bekymring for bagdøre

Oprydningen i Vejdirektoratet sker, efter at Vejdirektoratet så sent som i slutningen af 2022 købte over 170 nye kameraer fra det kinesiske selskab, der er verdens største producent af overvågningskameraer.

Hikvision er imidlertid en stærkt kontroversiel virksomhed, da den blandt andet kædes sammen med menneskerettighedskrænkelser i Kina.

Samtidig advarer flere eksperter om, at det af rent datasikkerhedsmæssige hensyn kan være problematisk at anvende kameraer fra det kinesiske selskab.

Heriblandt er Jens Myrup Pedersen, der er professor ved Aalborg Universitet og ekspert i IT- og cybersikkerhed, der mener, at det er på høje tid, at danske myndigheder får øjnene op for de potentielle sikkerhedsbrister, der er i de kinesiske kameraer. 

"Man har en bekymring for, at de her systemer er født med bagdøre, som man ikke nødvendigvis har kendskab til. Det kan betyde, at eksempelvis den kinesiske regering vil have mulighed for at tilgå nogle data, hvis den på et tidspunkt måtte finde det interessant," siger han.

Bekymringen skyldes ikke mindst en kinesisk sikkerhedslov, der betyder, at kinesiske borgere og virksomheder er forpligtet til at udlevere data, hvis de kinesiske myndigheder efterspørger dem.

Derfor mener han også, at det er "meget fornuftigt", at Vejdirektoratet nu laver en kritisk gennemgang af sit udstyr. 

"Det giver god mening, at man gør det her. Men uanset hvem producenten er, skal man stadig sikre sig, at man har den rigtige infrastruktur omkring sine kameraer. De skal stå på et lukket, indhegnet netværk, så folk udefra ikke kan få adgang til dem," siger han.

At se realiteterne i øjnene

Politiets Efterretningstjeneste har også i en udtalelse, der sidste sommer blev beskrevet af Børsen, vurderet, at brugere af Hikvisions produkter skal “tage højde for risikoen for uvedkommendes adgang til både selve kameraet og til de konkrete systemer, der er tilknyttet kameraer".

Overfor Børsen kritiserede flere eksperter og partier dengang, at Vejdirektoratet og andre myndigheder, herunder både forsvaret og politiet, benytter sig af teknologi fra det kinesiske selskab. 

Også forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) udtalte sig i forlængelse af afsløringerne i et åbent samråd kritisk overfor anvendelsen af de kinesiske overvågningskameraer.

"Der er brug for, at vi ser realiteterne i øjnene," sagde ministeren og fortsatte:

"Det er jo sådan set ikke en kritik af nogen. Men det er bare for at sige, nu bliver vi nødt til at handle," sagde ministeren her.

Læs også

Øget fokus på sikkerhed

Både Vejdirektoratet og Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse har tidligere forklaret deres indkøb af materiel fra Hikvision med, at det ikke har været muligt at udelukke selskabet fra offentlige udbud.

Vejdirektoratet vil nu øge hensynet til informationssikkerhed i fremtidige udbud, lyder det.

"Vi følger de gældende regler for udbud og indkøb. I vores kommende anskaffelser vil der blandt andet blive lagt større vægt på informationssikkerhed end tidligere," skriver Vejdirektoratet til Altinget. 

Det er et godt skridt at tage, vurderer Jens Myrup Pedersen fra Aalborg Universitet.

"Det er meget fornuftigt, at man gør informationssikkerhed til et konkurrenceparameter, så man kan vælge at sige, at man hellere vil have en producent med en god historik på sikkerhed, også selvom det måske koster lidt flere penge."

Altinget har spurgt Vejdirektoratet om værdien af det materiel, der skal udskiftes, men det er ifølge Vejdirektoratet ikke muligt at oplyse. 

Det er også for tidligt at konkludere, hvad udskiftningen af materiel vil koste. 

Vejdirektoratet oplyser til Altinget, at det aktuelt har kameraudstyr fra over 20 forskellige producenter.

Når oprydningen er overstået, er ambitionen, at man kun skal have overvågningskameraer fra to-tre forskellige producenter, oplyser Vejdirektoratet i mailen.

Her afviser Vejdirektoratet samtidig at svare på, hvilket udstyr, der konkret skal udskiftes, ligesom styrelsen undgår at svare på, om alt kinesisk overvågningsudstyr skal skiftes ud. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Hikvision, men det har ikke været muligt inden deadline. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Myrup Pedersen

Professor i cybersikkerhed ved Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet
cand.scient., ph.d.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024