Ventetid i skilsmissesager er eksploderet efter reform

SKÆV START: Reform skulle have medført enkelt og mindre konfliktfyldt skilsmissesystem. Men nu venter forældre og børn i månedsvis på afklaring. Skandale, siger Børns Vilkår.

Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta
Reform af skilsmissesystemet
  • I marts 2018 indgik VLAK-regeringen en bred politisk aftale om reform af det familieretlige system.
  • Formålet var at skabe et mere smidigt, konfliktdæmpende og enkelt system med styrket fokus på barnets tarv.
  • Familieretshuset blev oprettet 1. april i år og overtager ansvaret fra Statsforvaltningen, som nu er nedlagt.
  • Sagerne screenes i røde, gule og grønne sager alt efter konfliktniveau. De røde sager sendes direkte videre til afgørelse i Familieretten (byretten).
  • I 2018 blev der foretaget knap 15.000 skilsmisser. 

Den omfattende reform af det familieretlige system, som et bredt flertal i Folketinget aftalte sidste år, er kommet skævt fra start.

Hensigten var at skabe et mindre konfliktfyldt og mere enkelt system med børns trivsel i centrum.

Men et halvt år efter overgangen til det nye system halser myndighederne nu så langt bagefter med sagsbehandlingen, at det ifølge eksperter og børnefaglige organisationer virker direkte konfliktoptrappende – og kan være ødelæggende for de børn, der er fanget i langtrukne forældreopgør.

Dokumentation

Lovbestemte frister

Familieretshuset skal visitere en sag hurtigst muligt og så vidt muligt inden fem hverdage efter modtagelsen af sagen.

I § 6-sager (familiemægling) og § 7-sager (familieretlig udredning) om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær skal Familieretshuset sende en mødeindkaldelse til parterne hurtigst muligt og så vidt muligt inden ti hverdage efter modtagelsen af sagen. Børneenheden skal hurtigst muligt og så vidt muligt inden syv hverdage efter visitationen af sagen udpege eller tilbyde at udpege en kontaktperson for barnet.

I § 7-sager (familieretlig udredning) skal Familieretshuset hurtigst muligt og så vidt muligt inden syv hverdage efter visitationen af sagen sende en plan for behandlingen af sagen til parterne.

Efter modtagelsen af en anmodning om at indbringe en afgørelse for familieretten skal Familieretshuset hurtigst muligt og så vidt muligt inden ti hverdage genoptage behandlingen af sagen eller indbringe afgørelsen for familieretten.

Aktuelle sagsbehandlingstider

I sager om separation og skilsmisse er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i øjeblikket 13 uger. Sagsbehandlingstiden for den enkelte sag kan variere mellem to og ni måneder afhængigt af sagens kompleksitet og graden af uenighed mellem ægtefællerne.

I sager inden for forældreansvarsområdet – det vil sige sager om samvær, bopæl og forældremyndighed – kan der i øjeblikket gå op til ti uger, fra en ansøgning modtages i Familieretshuset, til borgeren modtager en mødeindkaldelse. Derefter går der minimum tre-fire uger, før selve mødet finder sted.

Kilde: Familieretshuset 


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00