Debat

WWF: Investér i forebyggelse af konflikter

DEBAT: Udviklingsområdet får 1,8 milliarder tilbageført, og en del af pengene bør afsættes til at forebygge potentielle nye kriser. Krig og konflikter kan undgås på den måde, skriver Jacob Fjalland, WWF.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Fjalland,
international programchef i WWF Verdensnaturfonden.

1,8 milliarder kroner. Så meget bliver tilbageført til udviklingsområdet, fordi der ikke kom så mange asylansøgere til Danmark i år som først antaget. Forventningen er, at størstedelen vil gå til yderst nødvendig hjælp til flygtninge og lokalbefolkning i kriseramte områder.

Men det er også afgørende vigtigt, at der bliver afsat penge til at forebygge potentielle nye kriser. Med rettidig omhu kan vi forebygge mange af de kriser, der ellers vil blive ved med at opstå, når der ikke sættes ind i tide.

Syrien er et sørgeligt, men konkret eksempel på, hvordan tørke og vandmangel kan skabe ustabilitet, der kan føre til konflikt, som igen kan eskalere til krig. Der er mange grunde til, at krige og konflikter opstår, og alt for ofte bliver der ikke taget tids nok hånd om de forhold, som vi som mennesker rent faktisk har indflydelse på – inden de udvikler sig til konflikter, som kommer ud af kontrol.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Konflikter om naturressourcer
Mindst 40 procent af alle voldelige konflikter gennem de seneste 60 år er forbundet til udnyttelse af naturressourcer ifølge FN. Dette er en absurd høj andel, som vi taler alt for lidt om. På mange måder uforståeligt, fordi vi faktisk ved en masse om, hvordan vi kan forebygge mange af disse konflikter, hvis der altså bliver sat ind i tide.

Med eskalerende klimaforandringer og befolkningstilvækst kan vi forvente, at der vil opstå et stigende antal kriser og konflikter i de kommende år, hvor adgang til ressourcer som vand, mineraler og dyrkbar jord vil spille en central rolle.

Med rettidig omhu kan vi forebygge mange af de kriser, der ellers vil blive ved med at opstå, når der ikke sættes ind i tide

Jacob Fjalland
International programchef, WWF Verdensnaturfonden.

Det bør og kan vi tage hånd om. Vi skal sætte fokus på alt det, vi faktisk kan gøre for at mindske fremtidens konflikter, krige og flygtningestrømme. Vi skal være bedre til at forvalte og beskytte naturressourcer, økosystemer og klimaet.

En sådan indsats vil ikke bare hjælpe med at forebygge konflikter, men også være en grundsten i at skabe en reel langsigtet social, miljømæssig og økonomisk bæredygtig udvikling til gavn for fattige lokalbefolkninger og fremtidige generationer.

Bæredygtig og stabil udvikling
Netop den positive sammenhæng mellem god forvaltning af naturressourcer, forebyggelse af konflikter og sikring af langsigtet bæredygtig udvikling understreger, hvor god en investering det er at sætte ind i tide.

I stedet for kun at fokusere på at løse problemerne, når de er opstået, kan vi med rettidig omhu stille skarpt på de fattigste udviklingslande, hvor befolkningstilvækst, klimaforandringer og økonomisk vækst begynder at slide på naturressourcerne og skabe øget konkurrence om vand, skov og jord.

Lad os give flere mennesker bedre levevilkår uden at gøre det på lånt tid og med store negative konsekvenser for stabilitet og de fremtidige generationer til følge.

Der er behov for hjælp og flere penge i nærområderne til de nuværende store konflikter i for eksempel Syrien, Irak og Sydsudan. Mange flygtninge sidder fast i beskæmmende flygtningelejre, og der er desperat brug for livsnødvendige fornødenheder.

Prioritering er svær. Men det er nødvendigt også at bruge en del af de tilbageførte midler til at forsøge at fremtidssikre andre områder, der kunne få en usikker fremtid – hvis ikke landene bliver støttet i en stabil langsigtet udvikling, der indtænker ansvarlig udnyttelse af naturressourcer fra starten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00