Debat

WWF: Lars Løkke, du blander en farlig cocktail

DEBAT: Ulandsbistanden bliver skåret massivt, verdensmål bliver sparket til hjørne, og klimaambitionerne falmer. Det er en farlig cocktail, skriver Jacob Fjalland, international programchef i Verdensnaturfonden.

"Det virker på samme
måde, som når man tisser i bukserne for at holde varmen. Kort lindring, der
slår dobbelt så hårdt igen," skriver Jacob Fjalland fra Verdensnaturfonden om regeringens bebudede besparelser på udviklingshjælpen. 
"Det virker på samme måde, som når man tisser i bukserne for at holde varmen. Kort lindring, der slår dobbelt så hårdt igen," skriver Jacob Fjalland fra Verdensnaturfonden om regeringens bebudede besparelser på udviklingshjælpen. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Fjalland
International programchef for WWF Verdensnaturfonden

Regeringen tør, siger de. De tør at prioritere Danmark højere end verden omkring os. De tør skære i støtten til udvikling i verdens u-lande, til forskningen, til børnene og til klimaet.

De tør give penge til ”vækst i Danmark og til de danske virksomheder og i stedet tilpasse vores støtte på de andre områder,” som finansminister Claus Hjort Frederiksen udlagde det på sit pressemøde om regeringens finanslovsforslag.

De penge, der skal gå til dansk sundhed, dansk politi, danske virksomheder og dansk landbrug, tager de fra udviklingsbistanden, klimaet, børnene og forskningen.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected]

En giftig cocktail
Kom nu ind i kampen, Lars Løkke Rasmussen. Du kan ikke både skære i ulandsbistanden, sparke FN’s nye verdensmål til hjørne og sænke klimaambitionerne. Det er en giftig cocktail, du er i færd med at blande.

Med den værste flygtningekrise siden 2. verdenskrig, et klima, der er tæt på at løbe løbsk, og udsigten til, at vi for første gang kan udrydde fattigdom i verden inden for de næste 15 år med FN’s netop vedtagne 17 nye verdensmål, er det ikke tid til, at et af verdens rigeste og sikreste lande skræmmer flygtninge væk, sænker sine klimaambitioner og laver historisk store nedskæringer i den fattigdomsbekæmpende ulandsbistand.

Vi lægger ansvaret for en mere bæredygtig verden over på de fattiges skuldre ved ikke at erkende vores egne handlingers indvirkning på FN’s verdensmål, samtidig med at vi skærer i de penge, der skal gøre det muligt at nå målene i de fattige lande.

Jacob Fjalland
International programchef for WWF Verdensnaturfonden

Det vil kunne mærkes
Som undskyldning for at blande den giftige cocktail med netop de ingredienser, bruger regeringen statistik over OECD-landene, hvor Danmark ligger flot ift. både størrelsen på udviklingsbistand og sandsynlighed for at nå FN’s verdensmål i 2030.

”Vi har givet for meget hidtil,” synes argumentationen at være, men når vi skærer vores støtte til fattige lande med over 3 mia. kr., så får det konsekvenser. Alle NGO’er på finansloven bliver skåret omkring 26 %, og det vil selvsagt kunne mærkes derude, hvor pengene gør gavn.

Glemt, inden blækket var tørt
Det var ikke mange minutter, vi kunne være stolte af, at vores danske statsminister formelt erklærede de nye verdensmål for vedtaget på talerstolen i New York i fredags – de blev sparket til hjørne, endnu inden blækket var tørt.

”Det vil være fair at sige, at de mål, der nu vedtages på verdenssamfundets vegne, i forhold til Danmark primært har betydning for den måde, Danmark skal føre sin udenrigs- og bistandspolitik på,” sagde statsministeren til Politiken.

Vi lukker os mere om os selv
Der var ellers grund til optimisme, da verdens ledere for første gang blev enige om 17 mål for bæredygtig udvikling, der også tager højde for værdien af miljø, klima og natur for menneskets velfærd. Det er jo virkelig en fantastisk nyhed, ellers!

Men hvor stor en forskel kan målene reelt gøre, når Lars Løkke allerede har sagt, at de ikke får betydning for, hvordan vi skal forholde os til miljø, klima og forbrug i Danmark - samtidig med at vi lukker os mere om os selv, prioriterer Danmark højere og det globale fællesskab mindre?

At tisse i bukserne for at holde varmen
Lars Løkkes tilgang til de nye verdensmål krydret med store besparelser på klima, miljø og udviklingsbistanden herhjemme er grundlag for mere ansvarsfraskrivelse, eskalerende klimaforandringer, flere skrøbelige stater og flere udsatte børn, kvinder og mænd i verden.

Regeringen vil gerne dæmme op for flygtningestrømmen ved f.eks. at give mere nødhjælp i nærområderne, men det er bare ikke nok i længden. Det virker på samme måde, som når man tisser i bukserne for at holde varmen. Kort lindring, der slår dobbelt så hårdt igen.

Skulle sikre udvikling og stabilitet
Regeringen skærer massivt i den langsigtede udviklingsbistand. Den bistand, der jo ellers er med til at skabe løsninger på miljø- og klimaproblemer og sikre udvikling og stabilitet ude i verden, som i sidste ende dæmmer op for fremtidige flygtningestrømme. Det er ikke en holdbar løsning. Tværtimod.

Vi er ved at servere en giftig cocktail. Vi lægger ansvaret for en mere bæredygtig verden over på de fattiges skuldre ved ikke at erkende vores egne handlingers indvirkning på FN’s verdensmål, samtidig med at vi skærer i de penge, der skal gøre det muligt at nå målene i de fattige lande.

Lyt, Lars Løkke
Hos WWF arbejder vi til dagligt med projekter ude i verden, som skaber udvikling, der tager hensyn til klima og miljø. Det handler om at skabe grønne økonomier og bæredygtigt forbrug.

Vi vil meget gerne fortælle mere om det, Lars Løkke, hvis du har interesse i at skabe varige løsninger på flygtningestrømmen og leve op til FN’s verdensmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00