Debat

WWF: Mennesker skal leve i harmoni med naturen igen

DEBAT: Holder vi ikke vores jordklode i økologisk balance, så vil det have betydelige omkostninger for vores livskvalitet og hindre os i at nå verdensmålene, skriver Elisabeth Kiørboe, seniorrådgiver i WWF, Verdensnaturfonden.

Hvis alle på jorden levede som en dansker, var der brug for ressourcer fra mere end tre jordkloder, skriver Elisabeth Kiørboe fra WWF Verdensnaturfonden.<br>
Hvis alle på jorden levede som en dansker, var der brug for ressourcer fra mere end tre jordkloder, skriver Elisabeth Kiørboe fra WWF Verdensnaturfonden.
Foto: WWF
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisabeth Kiørboe
Seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden

En bedre verden er en verden, hvor alle mennesker lever i harmoni med naturen.

Det lyder som en kliché, og jo, det er da også vores gennemgående slogan i WWF – i hele verden. Det klinger måske lidt for meget af reklamebureau, men det giver faktisk ekstremt god mening.

I vores del af verden har vi et kæmpe overforbrug af naturens ressourcer for at opretholde vores høje levestandard. Skulle alle mennesker på jorden leve som en dansker, var der brug for ressourcer fra mere end tre jordkloder.

Om vi sviner vandet til i Danmark eller Bangladesh, eller overfisker havene i danske eller kenyanske farvande, gør ikke den store forskel for moder jord.

Elisabeth Kiørboe, seniorrådgiver, WWF Verdensnaturfonden

Udvikling – ikke på bekostning
Vi mennesker sviner med plastik og affald til havs og på land, isen smelter ved polerne på grund af klimaforandringer, vi forurener vores drikkevand, fælder skovene, der er levesteder for planter og dyr – og vi fortsætter med at bruge olie, gas og kul, som giver klimaforandringerne ekstra styrke.

Det giver jo absolut ingen mening at fortsætte ad den vej – der er tydelige beviser på, at den er helt forkert for både mennesker og naturen. Udvikling og økonomisk vækst på bekostning af natur og miljø kan ikke fortsætte i det uendelige.

Det har mange erkendt, men desværre ikke alle som har indflydelse på verdens gang.

Natur, miljø og klima i seks verdensmål
Det er ikke tilfældigt, at seks ud af de 17 verdensmål specifikt handler netop om menneskets påvirkning af natur, miljø og klima. Sunde økosystemer og et stabilt klima er også en forudsætning for, at vi kan opnå flere af de andre verdensmål.

De 17 verdensmål er kommet til i 11. time, og nu er det afgørende, at vi formår at bruge den chance, målene giver til at ændre på vores ubæredygtige forbrugs- og vækstmønstre.

Verdensmålene kender ikke til landegrænser – og det gør verdens problemer som forurening og overfiskeri heller ikke. Om vi sviner vandet til i Danmark eller Bangladesh eller overfisker havene i danske eller kenyanske farvande gør ikke den store forskel for moder jord.

Mange tal ser fine ud herhjemme – i det nationale regnskab. Men hvis vi regner på danskernes økologiske fodaftryk uden for landets grænser, så ser det knapt så pænt ud.

WWF bidrager til synergi i verdensmål
WWF og verdensmålene går hånd i hånd. Vi har i mange år arbejdet for, at udvikling og vækst ikke skal ske på bekostning af økosystemers bæreevne.

I WWF bidrager vi dagligt til, at fremtidens udvikling og vækst bliver mere bæredygtig både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Det geniale i de 17 verdensmål er, at de skal ses som ét hele.

Fokuserer man kun på enkelte af dem, opnås den samlede effekt af dem alle ikke. Vi skal derfor blive bedre til at tænke i synergier, så vi inddrager så mange mål som muligt i vores arbejde. Vi skal bygge videre på vores styrker, men også se på hvor vi kan gøre det bedre.  

Statsministeren må tage ansvar
WWF ønsker en ambitiøs dansk handlingsplan, som klart afspejler, hvordan den danske regering vil bidrage til verdensmålenes opfyldelse både i Danmark, i EU og i det globale syd.

Statsministeriet bør tage ansvaret for gennemførelsen af handlingsplanen. Det handler jo trods alt om Danmarks og klodens overlevelse til gavn for kommende generationer.

Alle ministerier bør dog også inddrages i udmøntningen af handlingsplanen såvel som civilsamfundet, kommuner, universiteter og den private sektor. Sammen kan vi løfte denne opgave, og WWF står klar til at bidrage yderligere.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af klodens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8. december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00