Fagforeninger til kamp for Obama

VALGKAMP: De amerikanske fagforeninger melder sig klar til kamp for Obamas genvalg. En værdifuld udmelding for præsidenten.
Præsident Obama talte 28. februar til medlemmer af fagforeningen 'United Auto Workers' i Washington, D.C.
Præsident Obama talte 28. februar til medlemmer af fagforeningen 'United Auto Workers' i Washington, D.C.Foto: Official White House Photo/Lawrence Jackson
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON DC - De amerikanske fagforeninger har historisk været en hjørnesten i det demokratiske partis fundament, og selv om organisationsgraden er ekstrem lav i sammenligning med Danmark (gennemsnittet er 11 procent med under syv procent organiserede i den private sektor), så er fagforeningerne fortsat afgørende, både når det gælder donering af penge og mobilisering af deres medlemmer til valgene.

Og selv om mediernes fokus pt. er på de republikanske primærvalg, så meddelte en af de tunge fagforeninger i denne uge, at de nu er klar til at gå i brechen for præsident Obama og arbejde for hans genvalg.

Beskeden kom fra "The United Automobile Workers' Union" - som især har nydt godt af præsidentens beslutning om at redde de amerikanske, indenlandske bilproducenter. Obama mødtes i denne uge i Washington DC med 1700 tillidsmænd fra UAW for at diskutere økonomi og for at forsikre dem om, at han som politiker "deler deres bekymring over indkomstulighed og at han vil kæmpe for at bevare USA's middelklasse," hed det i en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus.

Arbejdernes mand
I de økonomisk trange tider vil meget af præsidentvalgkampen til efteråret koncentrere sig om svingstaterne i det industrielle Midtvesten, hvor slagmarker som Michigan, Ohio og Wisconsin vil være afgørende for, hvem der skal sætte sig i Det Hvide Hus efter valget. Her står UAW stærkt - også selv om medlemstallet har været for nedadgående og pt. kun tæller 400.000 medlemmer.

Men et budskab om, at Obama er arbejdernes mand og står over for "mangemillionæren Mitt Romney," der var og er modstander af den statslige redningsaktion for bilindustrien, vil være værdifuldt for præsidenten. "Vi planlægger at være meget aktive i dette valg," sagde UAW's formand Bob King i et interview med New York Times i sidste uge: "Vi bygger en bred koalition, som vi håber vil hjælpe præsident Obama at få genvalgt."

En yderligere ansporing for fagforeningerne til at støtte demokraterne har været udviklingen i Michigans nabostater, Wisconsin og Indiana, hvor republikanske politikere har forsøgt helt at fjerne retten til kollektiv organisering. Det medførte massive protester og lige nu forsøger vælgerne i Wisconsin at tilbagekalde valget af guvernør Scott Brown, som har stået i spidsen for angrebene på fagforeningerne.

UAW's indsats falder sammen med tilsvarende tiltag fra andre store fagforeninger som "American Federation of State, County and Municipal Employers" samt the "Service Employees International Union" (USA's kommunale medarbejdere samt arbejdere i servicesektoren). Sidstnævnte brugte en million dollar på at angribe Mitt Romney i Florida og er nu i gang med anden runde på rekllamefronten i Ohio op til Super Tuesday 6. marts.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC og blogger på USAnu.dk.

Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

0:000:00