Obama
Præsident Obama har tilbragt en hel del tid i telefonen den seneste tid med forhandlinger i Mellemøsten og på hjemmefronten med republikanerne. (Foto: Andrew Souza, The White House))

Forhandlingerne om afgrundens rand fortsætter

Af |
22. november 2012 kl. 22:00
FISCAL CLIFF: Republikanerne vil have sundhedsreformen på bordet. Præsidenten afviser.
| Flere

Fakta:

"The Fiscal Cliff" er betegnelsen for en række love, der vil resultere i en række skatteforhøjelser og nedskæringer i det offentlige forbrug i begyndelsen af 2013, hvis man ikke kan nå frem til en ny aftale i tide.                                      

- Fakta fra
Altinget.dk
LOS ANGELES - "The Fiscal Cliff", den økonomiske klippeafsats, er stadig det store forhandlingsemne i Washington DC. Selvom præsident Obama netop har afsluttet en sviptur i Asien og har måttet bruge en del tid på optrapningen af konflikten i Mellemøsten, er det disse forhandlinger, der står øverst på hans dagsorden.

Hans forhandlings-modstander, formanden for det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus, John Boehner, benyttede præsidentens korte fravær til at spille offentligt ud med nogle krav, som præsidenten skulle tage stilling til.

Først understregede han, at skatteforhøjelse for velhavende amerikanere stadig var et umuligt forhandlingsemne for ham. Men så skruede han ekstra op for blusset ved at insistere på, at præsident Obamas sundhedsreform er nødt til at være en del af diskussionen om, hvordan USA undgår at køre ud over afgrundens rand rent økonomisk til nytår.

"Vi har ikke råd til det. Vi har i hvert fald ikke råd til at efterlade den nuværende plan intakt," skrev Boehner i et indlæg i en lokalavis i staten Ohio, som han repræsenterer.

"Uproduktivt" forslag
Det afviser præsidenten imidlertid. En talsmand fra Det Hvide Hus udtalte til Talking Points Memo, at sundhedsreformen slet ikke var på bordet. Senere sagde en kilde tæt på den demokratiske senatsledelse til samme medie, at: "Det er en total non-starter. Det ved Boehner udmærket, så at bringe det på banen er bare uproduktivt."

Men sundhedsreformen er næppe det eneste emne, der vil blive debatteret offentligt i den kommende tid, i forhold til hvad der kan ofres for at undgå den økonomiske afgrund. Forhandlingerne forventes at fortsætte langt ind i december og kan i princippet færdiggøres på årets sidste dag.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK