Fornyet splittelse mellem USA og Israel efter Netanyahus valgsejr

ISRAEL: Det bliver en udfordring at få gennemført amerikansk og dansk udenrigspolitik i Mellemøsten, efter Netanyahu sikrede sig sejren i Israel med kontroversielle valgløfter. Det dårlige forhold mellem Israel og USA kan få konsekvenser for Israel i FN, siger ekspert.

Obama og Netanyahu i Det Hvide Hus i 2013.
Obama og Netanyahu i Det Hvide Hus i 2013.Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

Forholdet mellem USA og Israel led et knæk under den just overståede valgkamp i Israel, og der er ikke udsigt til, at det bliver bedre foreløbig, vurderer eksperter.

Tirsdag sikrede den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, sig valgsejren efter en valgkamp, hvor han blandt andet sagde, at en tostatsløsning på Israel-Palæstina-konflikten ikke ville komme på tale i hans embedsperiode, og kritiserede den atomaftale, USA er ved at forhandle med Iran.

På trods af, at Netanyahu siden har halet en smule i land – torsdag sagde han til amerikanske tv-stationer, at en tostatsløsning stadig er på bordet, men at han mener, virkeligheden har ændret sig for meget til, at det er en realistisk løsning – er forholdet efter valgkampen landet på et hidtidigt lavpunkt.

“Valgkampen kommer til at påvirke forholdet mellem USA og Israel på den måde, at vi kommer til at se mere af det samme, og at det ekstremt kølige forhold, der har været mellem Obama og Netanyahu de seneste par år, kommer til at fortsætte”, siger Danny Raymond, der er Israel-ekspert og ekstern lektor på RUC.

Bødskov: Håber, det var kampagneretorik
Udover at Netanyahu i valgkampen lagde sig ud mod USA's officielle politik på området ved at sige, at han ikke vil arbejde for en tostatsløsning eller en atomaftale med Iran, kom han også med udtalelser om arabisk-israelske borgere, der mødte kritik i USA.

I en video på valgdagen sagde Netanyahu, at de arabisk-israelske borgere blev kørt til vælgerstationerne i "horder", en udtalelse, der fik det til at fyge med anklager om, at han forsøgte at undertrykke befolkningsgruppen. Det Hvide Hus' talsmand Josh Earnest sagde i en usædvanligt barsk udtalelse, at Det Hvide Hus mente, Netanyahu "marginaliserede arabisk-israelske borgere", og at Det Hvide Hus ville kritisere ham for det i de kommende møder.

Ifølge flere amerikanske medier ventede USA's præsident Barack Obama desuden to døgn med at ringe og lykønske Netanyahu med valgsejren, hvilket er uhørt længe for en nær allieret.

Morten Bødskov, udenrigsordfører for Socialdemokraterne, siger, at han håber Netanyahus udmeldinger op til valget var et forsøg på at kapre vælgere og ikke et udtryk for den officielle politik.

"Når man lyttet til det, han har sagt, eksempelvis at han går mod en tostatsløsning, så håber jeg selvsagt, at der er tale om valgkampsretorik", siger udenrigsordføreren.

0:000:00