Ohio flag
Ohios flag vil endnu engang vaje over præsidentvalget som den vigtigste stat at vinde for såvel Obama som Romney. (Foto: Office of TourismOhio, www.discoverohio.com)

Hvad er det lige, der er så vigtigt ved Ohio?

Af |
22. oktober 2012 kl. 21:00
SVINGSTAT: Politiske kommentatorer taler altid om Ohio som den vigtigste stat af dem alle i valgkampe. Det er der også god grund til.
| Flere

LOS ANGELES - Ud over at være hjemstat til the Rock'n'Roll Hall of Fame i Cleveland og repræsentere en god blanding af industri og landbrug, så har Ohio igennem de sidste mange valgkampe spillet en afgørende rolle - og det ser også ud til at blive tilfældet denne gang.

Ohio er en vaskeægte svingstat, der på grund af dens demografiske blanding af industriarbejdere i byerne og store landområder kan gå både til den demokratiske og republikanske side. 64 procent af Ohios lønmodtagere arbejder i industriproduktion og identificerer sig som "Blue Collar"-arbejdere ifølge tal fra CNN. Det er højere end landsgennemsnittet, der er 61 procent.

En stat af arbejdere og landboere
Ohio har også flere organiserede lønmodtagere end landsgennemsnittet. 14,7 procent er medlem af en fagforening, hvor det nationale gennemsnit ligger på 13.

Det skulle jo umiddelbart give en fordel for demokraterne. Men sådan er det ikke nødvendigvis. Kun 2,2 millioner ud af statens 11 millioner indbyggere bor nemlig i, hvad der kan betragtes som større byer. Resten bor i mindre byer og landområder, hvor den republikanske tilstedeværelse er langt større end den demokratiske. Ohio er altså en af de stater, hvor blandingen af konservative og progressive vælgere er mest lige.

Læg hertil, at Ohio har 18 valgmandsstemmer (electoral votes) at bidrage med i valgkampen, og så har man en af grundene til, at det er vigtigt for en præsidentkandidat at få Ohio til at svinge sin vej. Faktisk er det kun sket to gange i de sidste 112 år, at den vindende præsident ikke vandt Ohio. Det skete for Franklin D. Roosevelt i 1944 og John F. Kennedy i 1960.

Ingen republikaner har vundet uden Ohio
Samtidig har ingen republikansk præsident i historien tabt Ohio og alligevel vundet præsidentposten. Det kan teoretisk set godt lade sig gøre, men i praksis er der ikke mange, der tror på det.

I år kommer kampen derfor også til at stå i Ohio, der henover valgkampen har været solidt på Obamas side - indtil for nylig, hvor nye meningsmålinger har vist, at Romney haler ind og endda har taget føringen et par gange, dog inden for fejlmarginen. Ohio er imidlertid vigtig for Obama. Lige nu fører han i de nærliggende stater Wisconsin og Michigan.

Hvis han vinder disse to og Ohio, bliver det meget, meget svært for Romney at vinde. Vinder Romney i Ohio, skal Obama vinde Florida for stadig at holde på sejren - og at det omvendte sker, er langt mere sandsynligt.

Så valgkampen i 2012 bliver næppe nogen undtagelse. Det er Ohio, man skal holde øje med.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK