Meningsmåling: Obama mere upopulær end Bush

POPULARITET: Mens Obamas popularitet daler i meningsmålingerne, er amerikanerne begyndt at se lidt varmere på den tidligere præsident George W. Bush. For første gang siger flere amerikanere, at Obama mere end Bush står med skylden for situationen i Irak.

Mens den tidligere præsidents popularitet stiger, er den nuværendes nedadgående.
Mens den tidligere præsidents popularitet stiger, er den nuværendes nedadgående.Foto: Pete Souza/Det Hvide Hus
Michelle Arrouas

Amerikanerne er mere utilfredse med præsident Barack Obama, end de har været længe, viser en ny meningsmåling for CNN.

Præsidenten, der har lidt over halvandet år tilbage af sin præsidentperiode, er blevet mere upopulær, i takt med at et stigende antal amerikanere mener, at det går dårligt i landet.

Over halvdelen af amerikanerne, 52%, er utilfredse med Obamas arbejdsindsats, mens 45% erklærer sig tilfredse. Det er en markant tilbagegang fra april, hvor 48% var tilfredse med hans indsats, og 47% var utilfredse.

De tal hænger sammen med den generelle tilfredshed med udviklingen i USA; i marts i år sagde 53%, det højeste tal i hele Obamas præsidentperiode, at de generelt mener, at det går godt i landet; det tal er i juni faldet til 47%, mens 52% mener, at det generelt går dårligt. Det er både blandt republikanere og demokrater, mænd og kvinder og hvide og andre befolkningsgrupper, at præsidentens popularitet er dalet.

ISIS og økonomien til grund for upopularitet
Når de amerikanske borgere skal forklare, hvorfor de er utilfredse med præsidentens indsats, lægger de især vægten på to ting: den militante gruppe ISIS’ fremgang i Irak og Syrien og økonomien i USA.

I maj måned kom det frem, at den ekstremistiske gruppe ISIS har overtaget magten i to store byer, der indtil for nylig blev regnet som sikre, den historiske ørkenby i Syrien Palmyra og den irakiske provinshovedstad Ramadi, der ligger en times kørsel fra den irakiske hovedstad Baghdad. 

Det kan have været med til at få amerikanernes opfattelse af præsidentens indsats over for ISIS til at dale markant med otte procentpoint. Samtidig placerer amerikanerne for første gang nu overvejende ansvaret for de nuværende problemer i Irak hos Obama og ikke George W. Bush, der som bekendt var præsident, da USA invaderede Irak i 2003.

Bush bliver mere populær
Netop George W. Bush, den amerikanske præsident fra 2001-2009, har for første gang i lang tid noget at glæde sig over, når han læser meningsmålinger. For første gang i mere end ti er der flere amerikanske borgere, der kan lide ham, end der er borgere, der ikke kan lide ham.

52% af amerikanerne har i dag et positivt indtryk af den tidligere præsident. Da han gik af som præsident i 2009, var det til under en tredjedel af den amerikanske befolkning, og hans popularitet har ligget lavt lige siden.

0:000:00