bachmann
I en Youtube-video fortæller Michele Bachmann, at hun ikke genopstiller til kongressen i 2014. (Foto: Youtube)

Michele Bachmann forlader politik – for nu

30. maj 2013 kl. 22:30
AFGANG: Det kontroversielle kongresmedlem Michele Bachmann genopstiller ikke i 2014, til stor overraskelse i Washington. Den tidligere præsidentkandidat er især kendt som frontkvinde for Tea Party-bevægelsen og for sine mange fejlbefængte udtalelser.
| Flere

Når kongressen samles i Washington efter næste valg i 2014, bliver det uden en af USA's mest farverige, kontroversielle og kendte politikere. 

Denne uge annoncerede republikaneren Michele Bachmann i en video på Youtube, at hun ikke genopstiller til kongressen næste år. 

"Efter en masse tænken og overvejelse har jeg besluttet mig for, at jeg ikke søger om at repræsentere de vidunderlige mennesker fra det sjette distrikt i Minnesota næste år. Jeg er sikker på, at det er det rigtige valg. Loven begrænser alle fra at tjene som USA's præsident i mere end otte år. Jeg mener, at otte år også er længe nok for et person at tjene som repræsentant for et specifikt distrikt," siger den 57-årige politiker i videoen. 

Hun har siddet i Repræsentanternes Hus siden 2007 og var med i kampen om den republikanske nominering til præsidentvalget i 2012. På trods af at hun ikke stiller op igen i 2014, udelukker hun på ingen måde at vende tilbage til politik senere. 

"Min fremtid er vid og grænseløs, og min passion for Amerika fortsætter. Og jeg vil forsikre jer om, at der ikke er nogen fremtidig mulighed - om den så er direkte i den politiske arena eller ej - som jeg ikke vil overveje seriøst, hvis det kan hjælpe med at redde og beskytte vores store nation for de kommende generationer," fastslår Bachmann i videoen. 

Svag i kongressen
Meldingen kommer som en stor overraskelse i DC, hvor Bachmanns exit fra amerikansk politik har været et af de helt store samtaleemner hele ugen. Her har politiske kommentatorer haft travlt med at vurdere, hvor meget Tea Party-politikeren har betydet for amerikansk politik.

"Hendes indflydelse i kongressen er nem at vurdere, fordi den er så lille. Fra hendes første dage i Washington - hun vandt et åbent sæde i Repræsentanternes Hus i 2006 - betragtede de republikanske ledere i kongressen Bachmann som et problem, der skulle behandles, og ikke som en de kunne samarbejde med eller som en med et betydeligt antal vælgere, der fortjente opmærksomhed," skriver Chris Cillizza på Washington Post-bloggen The Fix. 

En anden Washington Post-kommentator, Dana Milbank, mener, at Bachmann har haft stor indflydelse - på den forkerte måde. 

"På trods af hendes store underholdningsværdi har Bachmann gjort mere end nogen anden valgt offentlig person for at indskyde falsk information ind i den nationale debat, og hun har bidraget til en kultur, hvor mange konservative frakobler sig fra virkeligheden," skriver han og fortsætter:

"Denne uge viste en undersøgelse fra det ikke-partiske Center for Media and Public Affairs, baseret på data fra PolitiFact.com, at der de sidste måneder er tre gange større sandsynlighed for, at republikanernes påstande er falske end demokraternes. Vores faktatjekker Glenn Kessler opdagede, at Bachman har fortalt en højere del løgnehistorier end nogen andre lovgivere," skriver Milbank. 

Han henviser til de mange faktuelt forkerte oplysninger og kontroversielle udtalelser, som Bachmann er blevet kendt for at komme med. Blandt andet har hun sagt, at HPV-vaccinen forårsager mental retardering, at den amerikanske revolution begyndte i New Hampshire og ikke Massachusetts, og at gud skabte et jordskælv og en orkan i 2011 i protest mod regeringens forbrug. 

Stærk blandt vælgerne
Mens mange kommentatorer har haft travlt med enten at more sig over eller begræde Bachmanns fejlagtige påstande, er Bachmann anderledes populær blandt både vælgerne og de store donorer i valgkampene. Både i 2010 og 2012 samlede hun flere penge ind end nogen anden kandidat til Repræsentanternes Hus, henholdsvis 13 og 15 millioner dollars.

Ifølge flere politiske kommentatorer er Tea Party-politikeren også ekstraordinært dygtig til at benytte de sociale medier til at skabe tæt forbindelse med sine vælgere og til at organisere den græsrodsbevægelse, der er en stor del af forklaringen på Tea Party-bevægelsens succes. 

Ifølge Pat McFerron, analytiker fra det republikanske politiske konsulentfirma CMA Strategies, er Bachmann "sandsynligvis den mest succesfulde politik i den digitale tidsalder" til at få debatten derhen, hvor hun gerne vil have den - et godt stykke til højre ikke bare for midten, men også for republikanerne.

 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK