Obama efter sejren: Jeg har lyttet og lært

SEJRSTALE: Den genvalgte præsident Obama brugte sin sejrstale til at kigge fremad. Tror man de amerikanske medier, ser billedet dog dystert ud. Altinget | USA giver overblik over de første reaktioner.
Obamas sidste fire år i Det Hvide Hus bliver ikke en dans på roser, mener de amerikanske medier.
Obamas sidste fire år i Det Hvide Hus bliver ikke en dans på roser, mener de amerikanske medier.Foto: Præsident Obamas Facebook-side
Marie Louise Gørvild

Med de afgørende stater Ohio, Pennsylvania og Virginia i hus og en samlet sejr på over 300 valgmandsstemmer kunne Barack Obama og hans familie lidt i otte om morgenen dansk tid lade sig hylde i hjembyen Chicago til tonerne af Stevie Wonder's 'Signed, sealed, delievered'.

Lyttede man nøje efter, var det dog en nedtonet sejrstale, Obama gav tilhængere forsamlet i McCormick Place. En tale, der afspejlede, at selvom sejren blev overbevisende i antallet af vigtige svingstater, var der også tale om tætte løb. En tale, der lod forstå, at efter USA's dyreste valgkamp, måneder med en uset mængde - ofte negative - reklamer i radio, online og på TV, hårde diskussioner og nedladende bemærkninger, vil den amerikanske befolkning nu have ro, handling og samling.

"Vi har måske kæmpet indædt, men det er kun, fordi vi elsker dette land," sagde Obama om den valgkamp, der i alt er blevet brugt 6 mia. dollars på.

Præsidenten brugte talen til at forsøge at samle landet og se fremad efter den lange og opslidende valgkamp. "Uanset om jeg fik din stemmer eller ej, har jeg lyttet til jer. Jeg har lært af jer, og I har gjort mig til en bedre præsident," sagde den genvalgte præsident om sejren.

Og præsidenten får brug for at lytte. Ifølge Washington Post er det et uklart mandat, Obama har fået ved nattens valg, hvor resultatet først og fremmest viser et dybt splittet land. Og det må Obama ifølge avisen tage en stor del af skylden for:

"Hans kampagne var mere gearet mod at angribe modstanderen Mitt Romney end at skabe et mandat for hans anden periode," skriver Washington Post i en leder, efter valgresultatet var kendt.

Amerikanske medier: Ingen picnic for Obama
Efter sejren var i hus, rakte Barack Obamas hånden ud til sine modstandere i det Republikanske Parti og opfordrede til mere samarbejde på tværs af partiskel.

"Jeg ser frem til at sætte mig sammen med Mitt Romney og se, hvordan vi kan flytte landet fremad... I de næste uger og måneder vil jeg række ud til ledere af begge partier for at gribe de udfordringer an, som vi kun kan løse sammen," sagde præsidenten og nævnte indvandrer-lovgivning, skattereformer, underskud på betalingsbalancen og afhængighed af udenlandsk olie som eksempler på store udfordringer.

Samarbejde med republikanske politikere i kongressen har ellers voldt store problemer for præsidenten de sidste fire år. Handlingslammelse og frustrerede republikanere har blokeret for samarbejde. Og det bliver ikke nemmere for Obama, skriver New York Times. "Få, hvis overhovedet nogen, forventer seriøst, at han kan ændre Washington," skriver avisen i en leder.

0:000:00