Obama: USA vil tage imod 10.000 syriske flygtninge

SYRIEN: Efter pres fra polikere og borgere annoncerer Det Hvide Hus, at USA vil tage imod mindst 10.000 flygtninge fra Syrien det næste år. Menneskerettighedsgrupper siger, tallet er pinligt lavt, mens kongresmedlemmer advarer mod terrorister.

Foto: Youtube
Michelle Arrouas

Det er muligvis kun Middelhavet, den rekordstore mængde flygtninge der dette år tager mod Europa forsøger at krydse, men flygtningekrisen har også krydset Atlanten. 

Torsdag annoncerede Det Hvide Hus’ talsmand, Josh Earnest, at Obama har bedt sine ansatte sikre, at USA i løbet af det næste finansår, der starter i oktober, vil byde mindst 10.000 syriske flygtninge velkommen. Kongressen skal godkende de udgifter, beslutningen vil medføre.

Samtidig sagde Josh Earnest, at “USA vil fortsætte med at bruge sin indflydelse på at få andre lande, både i regionen og rundt omkring i verden, selv lande, der ikke traditionelt bidrager til sådanne indsatser, til også at tage imod flere flygtninge”.

Obama-administrationens beslutning kommer efter politisk og populistisk pres; de sidste uger har politikere, borgere, menneskerettighedsorganisationer og endda andre stater, med Kina i front, kritiseret USA for ikke at påtage sig sin del af ansvaret. Siden borgerkrigen i Syrien startede i 2011, har USA taget imod 1.600 flygtninge fra landet.

Splittet respons
Responsen på torsdagens udmelding understreger, hvor politisk betændt flygtninge-spørgsmålet er i USA; liberale røster og menneskeretsorganisationer mener, tallet er for lavt, mens højrefløjen advarer mod en øget terrortrussel som følge af flere flygtninge med muslimsk baggrund.

“Det her er ikke politisk lederskab, det er nærmest ikke engang en symbolsk bidrag, når man tager den globale undtagelsestilstands målestok i betragtning,”siger Eleanor Acer, direktør for den amerikanske organisation Human Rights First, der har til formål at beskytte flygtninge.

“Titusinde er et pinligt lavt tal, når man tager størrelsen og det faktum, at USA længe har været en global genhusnings-leder, i betragtning,” sagde hun torsdag til amerikanske medier.

Hun påpegede, at Venezuela, der har en markant mindre befolkning og økonomi end USA, har lovet at tage imod 20.000 flygtninge fra Syrien.

Andre røster var heller ikke begejstrede for stigningen i antallet af syriske flygtninge, men af helt andre grunde; de er bekymrede for, at flygtningene er potentielle terrorister.

“Vores fjende lige nu er islamisk terrorisme, og de her menensker kommer fra et land fyldt med islamske terrorister. Vi vil ikke have endnu en situation som terrorangrebet på maratonløbet i Boston,” sagde Peter T. King, et af New Yorks medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Det Hvide Hus: Robust sikkerhedsscreening af alle flygtninge
Også demokratiske politikere sagde, at sikkerhedsrisikoen er første prioritet, selvom flere af dem mener, at tallet er for lavt.

“Det er et skridt i den rigtige retning. Jeg synes, tallet bør være højere, men som jeg nævnte, har vi en proces, for vi skal være sikre på, at hver eneste flygtning bliver undersøgt, så vi er sikre på, at der ikke er nogen trussel,” sagde Richard J. Durbin, en af de 14 demokratiske senatorer, der i et brev til præsidenten opfordrede til, at USA skal tage imod 65.000 syriske flygtninge.

Josh Earnest, Det Hvide Hus’ talsmand, lagde da også stor vægt på, at de syriske flygtninge ikke vil få lettere adgang til USA end andre.

“Flygtninge går igennem den mest robuste sikkerhedsprocedure af alle, der forsøger at rejse ind i USA. Flygtninge skal screenes af det nationale center mod terror og FBI's terrorist-screeningscenter. De skal gennem databaser, der bliver vedligeholdt af ministeriet for national sikkerhed, forsvarministeriet og efterretningstjenesten. Der bliver indsamlet biografisk og biometrisk information om de her individer,” sagde han, da han bebudede præsidentens beslutning.

USA tager i forvejen imod omkring 70.000 flygtninge hvert år, der alle gennemgår en ofte årelang ansøgningsproces, før de bliver tilbudt genhusning i USA - for syrere tager processen normalt 18 til 24 måneder. Derudover har USA omkring 11,3 millioner illegale indvandrere.

Mere end fire millioner syrere er flygtet fra deres hjemland, siden borgerkrigen startede i kølvandet på det arabiske forår i 2011.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00