Obamacare vinder i Højesteret

NYHED: Det vigtigste punkt i Obamas sundhedsreform, det individuelle mandat, som kræver, at alle har sundhedsforsikring, opretholdes, i hvad der kaldes den vigtigste højesteretsafgørelse i årtier.
Foto: 350z33 (talk)/Wikipedia
Mette Laursen

FLORIDA - Torsdagens højesteretsafgørelse opretholdt hjertet af Obamas Affordable Care Act, det individuelle mandat, fordi fem ud af de ni de dommere mente, regeringen var i overensstemmelse med forfatningen med henvisning til den såkaldte "Commerce Clause". Det skriver Washington Post.

Den vigtige afgørelse, som tilmed kommer kort inden præsidentvalget, er en kæmpe sejr for Det Hvide Hus og vil hjælpe Obama-kampagnen med at redefinere den føderale regerings magt og have indflydelse på millioner af amerikaneres sundhedsvalg.

Over 30 mio. flere forsikres
Retspræsident John G. Roberts Jr. var overraskende del af flertallet i afgørelsen og var derfor den dommer, der sikrede, at det individuelle mandat blev opretholdt. Loven, som er Obamas vigtigste i hans præsidentperiode, forventes at sørge for, at mindst 30 millioner amerikanere, som lige nu ikke har forsikring, vil få det.

Republikanerne i Kongressen og Mitt Romney har sagt, at de vil forsøge at komme af med loven efter præsidentvalget.

Den amerikanske Højesteret skulle i denne sag afgøre, om fire seperate punkter i sundshedsreformen var i strid med forfatningen.

Det punkt, der har modtaget mest opmærksomhed, og som dommerne har brugt mest tid på, er det individuelle mandat, som blev opretholdt. Fordi det tvinger stort set alle amerikanere til at købe sundhedsforsikring, og det er kontroversielt i et land, hvor man ikke er glad for nogen som helst statsindblanding.

Se hele højesteretsafgørelsen her.

0:000:00