Oprydningen hos republikanerne er begyndt

ANALYSE: Men den politiske infight, der foregår i partiet, går ikke stilfærdigt for sig.
Republikaneren Bobby Jindal, Louisianas guvernør, er med ét blevet en af de skarpeste kritikere af republikanernes
politik under valgkampen. Men han er ikke alene.
Republikaneren Bobby Jindal, Louisianas guvernør, er med ét blevet en af de skarpeste kritikere af republikanernes politik under valgkampen. Men han er ikke alene.Foto: BobbyJindal.com

LOS ANGELES - De fleste republikanere synes at være enige om, at der skal sadles om efter valget. Her tre uger senere slikker partiet stadig sårene efter at have tabt kampen om præsidentposten og tabt terræn i både Senatet og Repræsentanternes Hus. Obamas sejr endte med at blive langt mere sikker, end de fleste republikanere havde forventet, og den forsonlige tone blev slået an af det republikanske lederskab allerede første dag efter valget.

Men der holder enigheden også op.

Selvransagelsen i Det Republikanske Parti, der startede med udsagn om, at man nu skulle tænke sig godt om og finde vej til nye vælgerskarer, er nu blusset op i, hvad der allermest ligner en intern krig hos republikanerne.

Løber skrigende bort fra Romney
I går var Thanksgiving. En dag, hvor amerikanerne helliger sig samhørigheden, freden og familiens trygge rammer. Det var som altid en dag uden politiske kampe. Men dagene op til var fyldte med interne spændinger hos republikanerne. Det begynder at ligne en fløjkrig over, hvilke værdier der skal tegne partiet i fremtiden.

Man kan vælge at anskue det, som om Det Republikanske Parti gennemgår de berømte fem sorgfaser her efter valget: Fornægtelse, Vrede, Forhandling, Depression og Accept. De interne kampe vidner om, at GOP befinder sig i fase nummer to.

Morten Bay
Journalist og blogger

Det startede så småt for en lille uge siden, hvor potentielle kandidater til 2016-valget begyndte at positionere sig. Og det første, de skulle gøre, var at løbe så langt væk fra Mitt Romney, som det overhovedet var muligt.

Romneys evne til at være en smule for åbenmundet forsvandt ikke, blot fordi han tabte valget. Det blev bevist forrige onsdag, hvor Mitt Romney forklarede sine ex-pengedonorer på et telefonmøde, at Obama vandt, fordi han "bestak" minoriteterne med "gaver". Romneys bemærkninger fik kommentatorer og demokrater til at ryste på hovedet.

Men inden for partiet blev folk rasende. Den første, der stak hovedet ud af busken, var Louisianas guvernør, Bobby Jindal. Jindal, der er den første indisk-amerikanske politiker, der er blevet valgt som guvernør, udtalte til Politico.com: "Det vil jeg afvise fuldstændigt. Det er helt forkert." Politico beskrev Jindal som "synligt ophidset", da han udtalte sig.

Rubio tog afstand fra immigrationspolitikken
Jindal gik dog endnu længere end at blot kritisere Romneys bemærkninger. Han afviste, at hele republikanernes polariserende 2012-kampagne skulle være repræsentativ for republikanernes retning fremover: "Det repræsenterer ikke, hvor vi befinder os som parti, eller hvor vi er på vej hen som parti. Hvis vi skal lære noget af det her valg, må det være dette: Vi går efter 100 procent af stemmerne og repræsenterer alle, der ønsker at opnå den amerikanske drøm. Punktum. Ingen undtagelser."

Dermed stikker Bobby Jindal en retning ud for republikanerne, som kan blive kendetegnende for partiets forsøg på et comeback i 2016. Eller måske allerede ved midtvejsvalget i 2014. Men Jindal var ikke den eneste, der lagde afstand til Romney som symbol på republikanernes fortid.

0:000:00