Panik i spørgetiden

BAGGRUND: Det går op og ned i meningsmålingerne for tiden. Men det skal man ikke lægge så meget i, mener New York Times-bloggeren Nate Silver, der står for den nørdede blog FiveThirtyEight.

LOS ANGELES - Som man spørger, får man som bekendt svar. Og når man spørger ofte, får man også mange svar. Det måtte demokraterne sande efter sidste uges debat mellem præsident Obama og udfordreren Mitt Romney. For da meningsmålingerne begyndte at trille ind, viste de et resultat, der fik demokraterne til at gå i panik.

Romney halede ind...
Der var bred enighed om, at Obama tabte debatten, og hele 67 procent af CNN's seere mente endda, at det sidste var tilfældet. Få dage efter debatten begyndte de første meningsmålinger foretaget efter debatten at trille ind. De viste, at Romney havde taget førertrøjen på rent nationalt - inden for fejlmarginen ganske vist - og også havde halet kraftigt ind på Obama i mange af svingstaterne.

Det fik ifølge medier som Talking Points Memo og Politico demokraterne til at panikke. De mange meningsmålinger, vælgerne konstant bombarderes med, har nemlig en selvforstærkende effekt, og som en af CNN's kommentatorer bemærkede onsdag, så "skaber succes mere succes" - alle vil gerne være med på vinderholdet, og medvind i meningsmålingerne én dag kan få flere til at pege på en kandidat med medvind den næste.

...eller gjorde han?
Men Nate Silver fra New York Times' Five Thirty Eight-blog maner til besindelse. Han er en af de "wonks", som politologiske nørder kaldes, mange medier p.t. refererer til, når det gælder videnskabelige analyser af valgkampens fremskred.

I en blogpost fra onsdag stiller han spørgsmålet: "Fører Romney lige nu?", hvilket kun kan tolkes som et retorisk spørgsmål, eftersom stort set alle politiske medier havde haft Romney-føringen i overskrifterne i dagene op til.

Han peger på, at de nationale meningsmålinger ikke har ret meget betydning på nuværende tidspunkt, men at det er de lokale staters meningsmålinger, man skal holde øje med. Og især de svingstater, der kan afgøre valget, såsom Ohio.

Romney har én chance ud af tre
Han peger også på, at man skal se på meningsmålingerne over længere tid, og at det seneste opsving i meningsmålingerne rent statistisk kun har løftet Romneys chancer for at vinde fra omkring 25 procent til omkring 30 procent.

I blogposten præsenterer han også tre hypoteser, der giver et bud på valgkampens udvikling. Og som han skriver, er det netop interessant, at to af disse tre hypoteser, ud fra de nuværende tal, peger på Obama som vinder. Altså den samme 30 procent chance, som Romney har ifølge Silvers egne beregninger.

0:000:00