Politikken bag de amerikanske medier

BAGGRUND: I USA er det ikke unormalt, at medier som nyhedskanaler og aviser beskyldes for at rapportere ud fra et politisk ståsted. Læs her, hvor de forskellige nyhedsmedier befinder sig på det politiske spektrum.
Foto: Colourbox
Mette Laursen

MARYLAND/FLORIDA - Nyhedsmediemarkedet i USA er enormt. Der er et stort antal kabel-nyhedskanaler, lokale tv-kanaler, landsdækkende og lokale aviser. Dertil kommer et stort marked for internetnyheder.

Mange af medierne ejes af store multinationale mediekonglomerater, der tjener millioner af dollars på blandt andet reklamer. Selvom mediemarkedet virker stort, er der dog tale om forholdsvis få mediekonglomerater, der sidder med det meste af magten på det amerikanske mediemarked.

Dette har tidligere ført til kritik af, at størstedelen af de amerikanske medier ikke fremstiller deres nyhedshistorier på en fair og afbalanceret måde. En undersøgelse foretaget af Gallup i efteråret 2011, viser desuden, at 55 procent af adspurgte amerikanere har minimal eller slet ingen tillid til, at medierne fremstiller en sag nøjagtigt og fair. Det kan uden tvivl kædes sammen med den påståede mangel på neutrale politiske nyhedshistorier i de amerikanske medier.

For at kunne manøvrere rundt i det amerikanske medielandskab er det af den grund vigtigt at vide, hvor de forskellige medier befinder sig på det politiske spektrum. Derfor har Altinget | USA udarbejdet en overskuelig liste over de vigtigste medier og deres politiske baggrund og ståsted.

24-timers nyhedskanaler
MSNBC
Nyhedskanalen MSNBC blev dannet i 1996 som et samarbejde mellem Microsoft og National Broadcasting Company (NBC). MSNBC er kendt for sine venstreorienterede synspunkter, og i 2011 udtalte den administrerende direktør, at kanalen er stedet for de mere progressive seere (i forhold til de mere konservative). Kanalen benytter sig desuden af kendte venstreorienterede værter og kommentatorer som Ed Schultz og den første åbne homoseksuelle nyhedsvært Rachel Maddow. MSNBC's "sister channels" er CNBC, NBC Sports Network og ShopNBC, der også er placeret på den venstre side af det politiske spektrum. Over 78 millioner seere kan se MSNBC i USA.

Fox News
Fox News er en 24-timers nyhedskanal ejet af det multinationale mediekonglomerat, som den den australsk-amerikanske mediemogul Rupert Murdoch står bag. Fox News er kendt for at være meget konservativ og har flere gange hyret forhenværende republikanske præsidentkandidater og politikere til at være værter - blandt andre Sarah Palin og Mike Huckabee. Et af de mere kontroversielle programmer på Fox News er The O'Reilly Factor med værten Bill O'Reilly, som flere gange er blevet beskyldt for ikke have sine facts i orden og for at opildne til had mod blandt andre venstreorienterede, aborttilhængere og udlændinge. Fox har "sister channels" i blandt andet Italien, Australien og Israel og når over 102 millioner seere bare i USA.

CNN
CNN, som var den første kanal der viste nyheder 24 timer i døgnet, blev dannet i 1980 af Ted Turner. CNN er blevet beskyldt for, på forskellige tidspunkter, både at have en venstreorienteret og en højreorienteret bias. Det skete blandt andet under dækningen af præsidentvalgkampagnen i 2008, hvor kritikere mente, at kanalen ikke var kritisk over for Obama, men gav de andre demokratiske kandidater en hård medfart. Anderson Cooper og Wolf Blitzer er blandt CNN's mest populære værter, og kanalen bruger desuden megen tid på at afsøge seernes holdninger til forskellige emner. CNN når ud til over 100 millioner amerikanere, og har blandt andet CNN/International som "sister channel".

Landsdækkende dagblade/aviser
New York Times
Avisen New York Times er blevet udgivet siden 1851 og kaldes blandt andet derfor The Old Grey Lady. Det er i dag den mest læste online avis i USA, og den tredjestørste trykte avis efter Wall Street Journal og USA Today. Tidligere er New York Times blevet beskyldt for at have en venstreorienteret vinkel på sine artikler, men af avisen selv bliver det forklaret som en "cosmopolitan" tilgang, da avisen bliver udgivet i New York City, som er kendt for at være venstreorienteret. En stor del af avisen er stadig ejet af Ochs-Sulzberger-familen, som har ejet den siden 1896.

Washington Post
Avisen Washington Post er blevet udgivet siden 1877. Fordi avisen befinder sig i Washington D.C. er dens fokus på indenrigspolitiske nyheder blandt andet fra kongressen og Det Hvide Hus. Avisen ejes af mediefirmaet Washington Post Company, som også ejer flere lokale aviser og kabeltv-kanaler. Washington Post er blevet beskyldt for at være højreorienteret blandt andet på baggrund af avisens støtte til invasionen af Irak og andre af præsident Bushs initiativer. Avisen er også kendt for sin skarpe kritik af præsident Obama. Derudover var det Washington Posts journalister, der første gang rapporterede om det, der senere blev kendt som "Watergate".

Wall Street Journal
Avisen Wall Street Journal er blevet udgivet siden 1889 og dækker finansielle nyheder fra både USA og resten af verden. I 2007 blev Wall Street Journal opkøbt af Rupert Murdochs mediekonglomerat News Corporation, som også ejer Fox News. Avisen gør meget ud af at omtale sine journalisters uafhængighed, men Wall Street Journal er dog alligevel blevet kritiseret for at være blevet mere højreorienteret efter Murdochs opkøb af avisen. Wall Street Journal har over 2,1 millioner abonnenter og er sammen med New York Times, som er kendt for at dække generelle nyheder og internationale begivender, og Washington Post, som mest fokuserer på politik, blandt de mest toneangivende og vigtigste skrevne medier i USA.

USA Today
USA Today blev første gang udgivet i 1982. Den er grundlagt af Al Neuharth og konkurrerer nu med Wall Street Journal om at være den avis, der når ud til det største antal læsere. Avisen er kendt for kortere artikler, der er nemme og hurtige at læse. USA Today er af kritikere blevet beskyldt for at læne til venstre, selv om avisen forsøger at holde sig neutral. USA Today sælger næsten 2 millioner aviser om dagen.

Dokumentation

Kilder:

- Gallup
- Wikipedia


0:000:00