Portrætter af kandidaterne: Trump, Bush, Clinton, Carson og alle de andre

PORTRÆTTER: Amerikansk politik er drevet af store personligheder - vi har samlet en række portrætter af de håbefulde præsidentkandidater før valgåret 2016 officielt skydes igang.

2015 er ved at lakke mod enden, og når det nye år begynder om lidt under en måned, er det samtidig startskuddet på et spændende valgår i USA. Officielt i al fald - medier i både USA og udlandet (og her er vi selv skyldige) har dækket det forestående præsidentvalg intenst i månedsvis.

Opmærksomheden centrerer sig omkring de personer, der kappes om titlen som henholdsvis demokraterne og republikanernes præsidentkandidat. 

Amerikansk politik er som følge af det præsidentielle system i høj grad præget af store politikere - eller bare store personligheder eller egoer, ville nogen måske sige. Fra Hillary Clinton til Donald Trump, over Ben Carson, Bernie Sanders og dusinvis af andre kandidater, så giver de mere eller mindre farvestrålende personligheder, der i øjeblikket kæmper for nomineringen, medierne nok at skrive om.

Vi har samlet en række af de portrætter, Altinget | USA har publiceret om kandidaterne.

Det første primærvalg finder sted den 1. februar i Iowa, mens det sidste finder sted den 7. juni i Californien, New Jersey, New Mexico, South Dakota og Montana. I den periode kan du se frem til at bruge rigtig meget tid med de her politikere, hvis du tænder for dit tv, din computer eller din radio.

Republikanerne 
14 republikanere kæmper om at blive det republikanske partis præsidentkandidat - et felt der allerede er blevet skåret ned efter at tre kandidater har kastet håndklædet i ringen, og Mitt Romney har besluttet ikke at stille op.

Carson: Religiøs republikansk outsider og den eneste, der kan slå Clinton
Han er en af verdens dygtigste neurokirurger, men har aldrig bestridt et politisk embede og ved intet om udenrigspolitik. Alligevel konkurrerer han med Trump om førstepladsen i det republikanske primærvalg. Mød valgets ultimative, dybt religiøse outsider.

Portræt: Sig goddag til Marco Rubio, de konservatives nye håb
Marco Rubio er den republikanske partiledelses nye håb: han er junior-senator fra Florida, der godt nok er en erklæret Teaparty-kandidat, der opstod under oprørs-midtvejsvalget i 2010, men som samtidig har respektable 10 års erfaring bag sig som politiker og som i et stykke tid har balanceret behændigt mellem at være i opposition til Washington, samtidig med at han sidder i Senatet.

Ene kvinde i kurven: Kometen Carly Fiorina
Det republikanske primærvalg har en ny stjerne: den tidligere topchef for HP, Carly Fiorina. Hun er skarp, smart, med en gribende personlig historie og har som den eneste formået at lukke munden på Donald Trump.

Velkommen til the Donald Trump Show
Den nybagte kandidat Trumps raseri er vendt mod den amerikanske elite, men den er 100 procent påtaget og 100 procent reality show – nøjagtig som hans præsidentkampagne. Men det er også beskidt politisk underholdning på højt niveau.

Analyse: Jeb Bush 2016 – er republikanerne klar?
Kan en moderat, spansktalende tidligere guvernør med et roligt temperament og en indadvendt stil vinde kandidaturet i et republikansk parti, der tørster efter præsidentposten, men hvis base er domineret af langt mere konservative og folkelige kræfter? Og hvad med efternavnet?

Huckabee, Fiorina og Carson: Prædikanten, den kvindelige CEO og den afroamerikanske læge
Det republikanske kandidatfelt frem mod 2016 bliver stedse mere mangfoldigt. Med Mike Huckabee, Carly Fiorina og Ben Carson er der nu to latinoer, en kvinde, en sort og en libertarianer i gruppen. De er alle outsidere, men Huckabees religiøse populisme kan true favoritten Jeb Bush.

Præsidentkandidat Rand Paul kalder til kamp mod Washington
Den libertære, frihedselskende republikaner Rand Paul er en af kandidaterne til præsidentvalget i 2016 denne uge. Han er et forfriskende og kritisk bud på en kandidat, der vil bekæmpe det etablerede politiske system og egen partiledelse, men er præsident Paul realistisk?

Analyse: Ted Cruz – kuk i kassen eller kristen værdikriger? 
Den republikanske højrefløjs kandidat til valget i 2016 er senator Ted Cruz. Han er kontroversiel, evangelisk kristen, hyldet af Tea Party-bevægelsens kernetropper som Sarah Palins uartige lillebror og langt mere forhadt i sit eget parti end af demokraterne.

Demokraterne
Blandt demokraterne ser det mindre broget ud.

Her centrerer opmærksomheden sig om kampen mod de to førende kandidater, Hillary Clinton og udfordreren Bernie Sanders, men O'Malley er stadig officiel kandidat. Tre kandidater har givet op Chafee, Lessig og Webb - mens Joe Biden og Elizabeth Warren har besluttet ikke at stille op.

Portræt: Bernie Sanders – venstrefløjens nye rockstjerne
Bernie Sanders, senator i staten Vermont, er en 74-årig dårligt klædt, brysk herre, der har gjort Skandinavien mainstream og socialisme til et plus-ord blandt USA’s millenials.

Analyse: Ydmyg Hillary Clinton lancerer markant anderledes kampagne end i 2008
Hillary Clintons valgkampagne er startet med et solidt fokus på den amerikanske middelklasse. Det handler ikke om hende, men om vælgerne, lyder budskabet. Hun er – med præsident Obamas ord – en formidabel kandidat. Vi ser nærmere på valgvideoen, de næste ugers planer og kvinden bag det hele.

Sanders, Chafee og O'Malley: Hillarys kandidat-rivaler udfordrer hende på erfaring og Irak
Hillary Clintons udfordrere kan skabe betydelige problemer for den tidligere førstedame og udenrigsminister, selvom hun fortsat er favorit i den tunge vægtklasse og ingen ædruelig analytiker tror, hun taber nomineringen som sit partis præsidentkandidat.

Forrige artikel  Analyse: Terrorangreb skærper IS-debat i USA Analyse: Terrorangreb skærper IS-debat i USA Næste artikel Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima
Analyse: Myten om det republikanske partis undergang

Analyse: Myten om det republikanske partis undergang

VALG: Det skorter ikke på dommedagsscenarier og advarsler til det republikanske parti i lyset af Donald Trumps fortsatte føring i meningsmålingerne. Virkeligheden er en anden: partiet står stærkt i delstaterne og i Kongressen, og de unge er ved at skifte side. Udsigterne bør bekymre Hillary Clinton.

Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima

Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima

COP21: Den amerikanske præsident er kendt for at have en høj grøn profil, og han talte med store bogstaver om klodens klima, da han besøgte klimatopmødet i Paris. Men republikanerne vil ikke være med. Obamas planer vil blive lavet om, hvis GOP vinder valget i 2016, lød det.