Republikanere planlægger kampagne mod Trump

SPLITTELSE: Trumps fortsatte føring i primærvalgs-meningsmålingerne har fået stemmer i det republikanske parti til at planlægge en kampagne mod mogulen. De første negative tv-kampagner er rullet over skærmen, og der kommer flere snart, lover visse republikanere.

Hvem behøver politiske opponenter fra det modsatte parti med partifæller som republikanerne? Ikke Donald Trump, der nu bliver angrebet indefra.

Flere stemmer i det republikanske parti arbejder for at finansiere tv-kampagner, der skal advare republikanske vælgere mod at stemme på Trump i primærvalgene, hvor det bliver afgjort, hvem den republikanske præsidentkandidat skal være. 

“I begyndelsen var der en hel del benægtelse af, at Donald Trump kan vinde primærvalget. Men når du har et tal på 30 procent i South Carolina (Donald Trump fik opbakning fra over 30 procent af statens vælgere i sdste meningsmåling, red.), så står det klart for mig, at han kan vinde primærvalget. Man er nødt til at stoppe Donald Trump,” siger republikaneren Katon Dawson, der var rådgiver på den republikanske præsidentkandidat Rick Perry’s kampagne, indtil han stoppede sin kampagne, denne uge til NBC News.

Dawson planlægger at mobilisere finanserne og så gå hårdt efter Trump fra slutningen af november indtil det første primærvalg i Iowa den 1. februar.

Planlægger negative tv-kampagner
Dawson arbejder nu på at finansiere en super-PAC, der skal betale for negative tv-kampagner mod Donald Trump i South Carolina.

South Carolina er den tredje stat, der vil være primærvalg i til foråret (efter Iowa og New Hampshire, hvor Trump også fører). 

“Målet er at fortælle historien om, hvordan det vil se ud, hvis han bliver vores præsidentkandidat, at sige ‘så mange republikanske medlemmer af kongressen vil ikke blive valgt, hvis Trump er vores kandidat,” siger Dawson til NBC News.

Trump fører fortsat massivt i de første tre stater, der vil blive afholdt primærvalg i – Iowa, New Hampshire og South Carolina – på trods af, at mange ledende republikanere ifølge de amerikanske medier havde sat deres lid til, at ejendomsmogulen og mangemillionæren ville selvdestruere inden da. Trumps fortsatte føring efter de første to debatter mellem de republikanske præsidentkandidater gør dog , at det er begyndt at gå op for den republikanske ledelse, at Trump ikke forsvinder fra scenen af sig selv.

"Det republikanske etablissement siger for første gang, udenfor citat, at den her fyr kan vinde. Det hører jeg fra alle. Jeg hører ikke længere nogen sige, at han ikke kan vinde nomineringen," siger tv-værten Joe Scarborough, der er tidligere republikansk politiker, til MSNBC. 

Første negative kampagner virkede
Dawson er ikke den eneste konservative stemme, der mener Trump bør stoppes af det republikanske parti. I september lancerede den konservative gruppe club for Growth negative tv-reklamer mod Donald Trump, hvor de kritiserer ham for at være for liberal, opportunistisk og en utroværdig politiker. 

Gruppen planlægger at producere flere tv-reklamer mod Trump, når primærvalget nærmer sig, og er tilfredse med resultatet af de første to negative tv-reklamer, der allerede er rullet over skærmen i Iowa.

"Vi lagde grunden i Iowa. Bagefter fik vi lavet en meningsmåling, der viste, at Trump var gået fra første- til andenpladsen i Iowa, og at hans approval rating var gået ned," siger David McIntosh, præsidenten for den konservative klub, til Washington Examiner.

Han fortæller avisen, at der er opbakning fra andre konservative røster til at fortsætte den negative kampagne mod Trump.

"Der er endnu ikke andre grupper, der har besluttet at gøre det samme, men der er et stort antal donorer og politiske aktivister, som ønsker at gøre det," siger han om de negative tv-kampagner mod Trump.

Ekspert: Der kommer flere kampagner snart
Også den republikanske rådgiver, Katie Packer Gage, der var en af de ledende rådgivere for Mitt Romneys præsidentkampagne i 2012, hvor den republikanske kandidat som bekendt tabte til Obama, mener, at Trump fremover skal forvente mere modstand fra det republikanske parti.

Ifølge flere amerikanske medier vil republikanske og konservative grupper først for alvor begynde at mobilisere sig mod Trump, hvis han stadig fører i meningsmålingerne ved udgangen af året, eller når han selv begynder at sende tv-kampagner.

"Der er en stor del af partiet, der er imod ham, men de har ikke nødvendigvis mobiliseret sig imod ham. Men det, tror jeg, kommer snart," siger Gage til MSNBC, der mener Dawson vil have held med at få finansieret tv-kampagnerne mod Trump. 

"På et eller andet tidspunkt er nogen nødt til at køre tv-kampagner mod ham," siger Gage.

 

Forrige artikel Hillarys store aften Hillarys store aften Næste artikel Er tiden ved at rinde ud for USA’s engagement i Mellemøsten? Er tiden ved at rinde ud for USA’s engagement i Mellemøsten?
Analyse: Myten om det republikanske partis undergang

Analyse: Myten om det republikanske partis undergang

VALG: Det skorter ikke på dommedagsscenarier og advarsler til det republikanske parti i lyset af Donald Trumps fortsatte føring i meningsmålingerne. Virkeligheden er en anden: partiet står stærkt i delstaterne og i Kongressen, og de unge er ved at skifte side. Udsigterne bør bekymre Hillary Clinton.

Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima

Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima

COP21: Den amerikanske præsident er kendt for at have en høj grøn profil, og han talte med store bogstaver om klodens klima, da han besøgte klimatopmødet i Paris. Men republikanerne vil ikke være med. Obamas planer vil blive lavet om, hvis GOP vinder valget i 2016, lød det.