Santorum hilser vicepræsidentposten velkommen

NY STRATEGI: Santorum åbner overraskende op for at blive vicepræsidentkandidat – og Romney inviterer prompte. Det efterlader stor forvirring om Santorums plan for primærvalget.
Santorum har tilsyneladende skiftet kampagnestrategi og vil nu ikke udelukke at stille op som Romneys vicepræsidentkandidat.
Santorum har tilsyneladende skiftet kampagnestrategi og vil nu ikke udelukke at stille op som Romneys vicepræsidentkandidat. Foto: Rick Santorum/Flikr
Marie Louise Gørvild

Jeg er glad for, at Santorum vil være en del af en regering sammen med mig, men hvis han vil være vicepræsident, ville det være endnu bedre.

Mitt Romney
Republikansk præsidentkandidat

KØBENHAVN - Der lød et overraskende, om end forsigtigt "selvfølgelig", da præsidentkandidat Rick Santorum i denne uge blev spurgt, om han ville overveje at være vicepræsident for den førende kandidat, Mitt Romney.

Og selvom det klare svar blev fulgt op af den mere uklare sætning: "Jeg vil gøre, hvad end der er nødvendigt for at hjælpe vores land", så var katten ude af sækken. Rick Santorum havde for åben mikrofon antydet, at han var klar til at nøjes med at være vicepræsidentkandidat.

Der skulle da heller ikke gå mere end en dags tid, inden Mitt Romney benyttede en tv-optræden i The Tonight Show til at hilse meldingen velkommen.

”Jeg er glad for, at Santorum vil være en del af en regering sammen med mig, men hvis han vil være vicepræsident, ville det være endnu bedre,” sagde Romney til værten Jay Leno.

Plan om dramatisk konvent
De uventede forsonende toner fra Santorum stiller spørgsmålstegn ved hans plan for primærvalget. Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor kandidaten ellers har brugt en del energi på at sende en truende besked til Romney-lejren: "Intet er afgjort før konventet".

Denne udmelding lægger op til en noget anden strategi for primærvalget, der inkluderer drama og potentiel splittelse af det republikanske parti. En plan om at blive i kampen og forhindre Mitt Romney i at få de 1144 delegerede stemmer, der automatisk sikrer nomineringen som præsidentkandidat. 

Hvis Mitt Romney ikke opnår dette flertal, sendes republikanerne nemlig ud i en dramatisk afstemning, hvor én kandidat skal sikre sig flertal inden den tre dage lange nationale samling, kaldet konventet, er omme.

Santorums mission impossible
Kigger man nærmere på de tilbageværende stater i primærvalget er denne strategi imidlertid en sand "mission impossible" for Santorum.

Strategien indebærer nemlig, at Santorum i april skal vende, hvad der ligner en syngende lussing i New York, og samtidig vinde Wisconsin, hvor han lige nu er bagefter i flere målinger. Særligt New York med dens 95 delegerede ligner en umulig mission for Rick Santorum.

Derfra bliver Santorum nødt til at få en tårnhøj andel af delegerede i staterne Indiana, North Carolina, West Virginia, Nebraska, Arkansas og Kentucky. Disse stater har dog kun 248 delegerede i spil til sammen, og da de bliver fordelt proportionelt i forhold til valgresultatet, er det umuligt at forhindre Romney i at tage stemmer her. Også selvom Rick Santorum skulle gøre det umulige og sejre i alle stater.

Texas og Californien står i vejen for Santorum
Med disse dystre udsigter er det urealistisk, at Santorum kan forhindre et flertal, inden primærvalget rykker til de store stater: Texas og Californien. Santorum har lige nu en chance for at vinde Texas, der har 155 delegerede på spil. Disse bliver dog også fordelt proportionelt efter valgresultatet. I Californien, der har 172 delegerede, gives disse udelukkende til vinderen af staten. Og her fører Romney med 20 procent foran Santorum. Samme dag stemmer New Jersey med 50 delegerede, der lige nu er i Romneys favør.

Santorums plan om et dramatisk konvent er med andre ord urealistisk. Sandsynligvis er det samme hovedregning, der fik Santorum til at lufte en ny mulighed i denne uge.

Dokumentation

Ikke siden 1948 er det mislykkedes for en republikansk præsidentkandidat at få de 1144 stemmer, der afgør nomineringen. Da Thomas Dewey endelig løb med republikanernes nominering, tabte han selve præsidentvalget, blandt andet fordi det Republikanske Parti var dybt splittet efter et dramatisk konvent.  


0:000:00