Stort flertal stemmer for skærpet kontrol med syriske flygtninge

FLYGTNINGE: Republikanske og demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte efter terrorangrebet i Paris for at skærpe kontrollen af syriske flygtninge. Præsidenten vil nedlægge veto mod lovforslaget, og demokratisk leder lover det ikke kommer gennem Senatet.

Paul Ryan, formanden for Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, taler for at skærpe kontrollen markant med syriske og irakiske flygtninge, der søger til USA.
Paul Ryan, formanden for Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres, taler for at skærpe kontrollen markant med syriske og irakiske flygtninge, der søger til USA.Foto: Youtube/C-Span
Michelle Arrouas

Fem dage efter terrorangrebene mod Paris fremsatte Repræsentanternes Hus et forslag om at skærpe kontrollen af syriske og  irakiske flygtninge, der søger til USA, markant.

Seks dage efter terrorangrebene stemte et stort flertal, bestående af både republikanske og demokratiske kongresmedlemmer, lovforslaget igennem.

“Vi kan ikke spille russisk roulette med vores nationale sikkerhed”, sagde formanden for udvalget for national sikkerhed i Repræsentanternes Hus Michael McCaul før afstemningen.

289 kongresmedlemmer stemte for, heriblandt tæt på 50 demokrater, mens 129 stemte imod.

Obama: Jeg nedlægger veto
Præsident Obama har lovet at nedlægge veto mod lovforslaget, der skal sikre øgede baggrundstjek af alle flygtninge, der kommer fra Syrien og Irak. Samtidig kræver lovforslaget, at chefen for FBI, ministeren for national sikkerhed og chefen for efterretningstjenesten skal bekræfte, at hver enkelt flygtning fra Irak eller Syrien, der kommer til USA, ikke udgør en trussel mod landet.

Det er ikke populært hos FBI's direktør James Comey, der normalt ikke har for vane at blande sig i den politiske debat. Ifølge CNN har han advaret politikere og embedsmænd i både kongressen og Det Hvide Hus om, at det vil gøre det umuligt at godkende en eneste flygtning til USA fremover, og at det vil skade USA's visa vaiwer-program, der tillader borgere i over tre dusin lande at rejse ti lUSA uden visum.

"Det lovforlag, der er blevet fremsat af Mr. McCaul - og jeg kan godt lide Mr. McCaul - er et dårligt lovforslag fordi det har til formål at detailstyre processen på en måde, der virker mod hensigten i forhold til national sikkerhed, vores humanitære forpligtelser og vores overordnede evne til at fokusere på sikkerhed i landet," sagde Comey til CNN.

Paul Ryan, den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, ser ikke overraskende anderledes på det:

»Det er sund fornuft og det er vores pligt. Hvis efterretningsmyndigheder og ordensmagten ikke kan garantere for, at en person ikke udgør en trussel, så skal personen ikke lukkes ind,« sagde han før afstemningen torsdag.

0:000:00