Stort flertal stemmer for skærpet kontrol med syriske flygtninge

FLYGTNINGE: Republikanske og demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte efter terrorangrebet i Paris for at skærpe kontrollen af syriske flygtninge. Præsidenten vil nedlægge veto mod lovforslaget, og demokratisk leder lover det ikke kommer gennem Senatet.

Fem dage efter terrorangrebene mod Paris fremsatte Repræsentanternes Hus et forslag om at skærpe kontrollen af syriske og  irakiske flygtninge, der søger til USA, markant.

Seks dage efter terrorangrebene stemte et stort flertal, bestående af både republikanske og demokratiske kongresmedlemmer, lovforslaget igennem.

“Vi kan ikke spille russisk roulette med vores nationale sikkerhed”, sagde formanden for udvalget for national sikkerhed i Repræsentanternes Hus Michael McCaul før afstemningen.

289 kongresmedlemmer stemte for, heriblandt tæt på 50 demokrater, mens 129 stemte imod.

Obama: Jeg nedlægger veto
Præsident Obama har lovet at nedlægge veto mod lovforslaget, der skal sikre øgede baggrundstjek af alle flygtninge, der kommer fra Syrien og Irak. Samtidig kræver lovforslaget, at chefen for FBI, ministeren for national sikkerhed og chefen for efterretningstjenesten skal bekræfte, at hver enkelt flygtning fra Irak eller Syrien, der kommer til USA, ikke udgør en trussel mod landet.

Det er ikke populært hos FBI's direktør James Comey, der normalt ikke har for vane at blande sig i den politiske debat. Ifølge CNN har han advaret politikere og embedsmænd i både kongressen og Det Hvide Hus om, at det vil gøre det umuligt at godkende en eneste flygtning til USA fremover, og at det vil skade USA's visa vaiwer-program, der tillader borgere i over tre dusin lande at rejse ti lUSA uden visum.

"Det lovforlag, der er blevet fremsat af Mr. McCaul - og jeg kan godt lide Mr. McCaul - er et dårligt lovforslag fordi det har til formål at detailstyre processen på en måde, der virker mod hensigten i forhold til national sikkerhed, vores humanitære forpligtelser og vores overordnede evne til at fokusere på sikkerhed i landet," sagde Comey til CNN.

Paul Ryan, den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, ser ikke overraskende anderledes på det:

»Det er sund fornuft og det er vores pligt. Hvis efterretningsmyndigheder og ordensmagten ikke kan garantere for, at en person ikke udgør en trussel, så skal personen ikke lukkes ind,« sagde han før afstemningen torsdag.

Nederlag for præsidenten
Præsident Obama gentog denne uge USA's løfte om at tage imod 10.000 flygtninge fra Syrien, der flygter fra ISIS. Han opfordrede på Twitter kongresmedlemmer til at stemme mod lovforslaget og understregede, at screeningen af syriske flygtninge i forvejen "det skrappeste og mest grundige baggrundstjek USA har" for flygtninge, og at det i forvejen tager op til to år for en syrisk flygtning, der søger om at komme til USA, at komme til landet.

"At smække døren i hovedet på flygtninge er lig med at forråde vores stærkeste værdier. Det er ikke sådan, vi er. Og det er ikke det, vikommer til at gøre," tweetede præsidenten til sine 5,1 millioner følgere. 

Både ministeren for national sikkerhed Jeh Johnson og Obama's Chief of Staff Denis McDough brugte størstedelen af onsdag, dagen før afstemningen, på Capitol Hill, hvor de forsøgte at overtale demokratiske kongresmedlemmer til at stemme mod forslaget, men til ingen nytte. Flere guvernører, primært republikanske, har efter terrorangrebet mod Paris sagt, at de ikke vil have syriske flygtninge i deres stater.

Den demokratiske senator Harry Reid, minoritetsleder for demokraterne i Senatet, hvor republikanerne fik flertal ved sidste valg, lovede efter afstemningen i Repræsentanternes Hus, at de demokratiske senatorer ikke vil lade lovforslaget blive stemt gennem Senatet. Dermed kan Obama undgå at nedlægge veto mod lovforslaget, som han har svoret han vil gøre, hvis kongressen sender det videre til hans skrivebord.

Forrige artikel Portræt: Sig goddag til Marco Rubio, de konservatives nye håb Portræt: Sig goddag til Marco Rubio, de konservatives nye håb Næste artikel Carson: Religiøs republikansk outsider og den eneste, der kan slå Clinton Carson: Religiøs republikansk outsider og den eneste, der kan slå Clinton
Analyse: Myten om det republikanske partis undergang

Analyse: Myten om det republikanske partis undergang

VALG: Det skorter ikke på dommedagsscenarier og advarsler til det republikanske parti i lyset af Donald Trumps fortsatte føring i meningsmålingerne. Virkeligheden er en anden: partiet står stærkt i delstaterne og i Kongressen, og de unge er ved at skifte side. Udsigterne bør bekymre Hillary Clinton.

Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima

Obama i Paris: Mere indenrigspolitik end klima

COP21: Den amerikanske præsident er kendt for at have en høj grøn profil, og han talte med store bogstaver om klodens klima, da han besøgte klimatopmødet i Paris. Men republikanerne vil ikke være med. Obamas planer vil blive lavet om, hvis GOP vinder valget i 2016, lød det.