Michele Bachmann
Tea Party-dronningen Michele Bachmann brugte 12 gange så mange kampagnepenge som sin modstander, og blev alligevel kun genvalgt med 1 procent stemmefordel. (Foto: Office of Congresswoman Michele Bachmann)

Te-selskabet, der blev mindre

Af |
8. november 2012 kl. 22:00
VÆLGERFLUGT: Tea Party-delen af republikanerne fik sig én på tuden ved valget onsdag morgen dansk tid.
| Flere

LOS ANGELES - Det var en fest, der varede i to år. Men nu er festen ved at slutte. Gæsterne ved te-selskabet er på vej hjem. Tea Party-bevægelsen startede næsten dagen efter, Obama blev valgt, som et værn mod skattelettelser.

Men det blev lynhurtigt hjemsted for de mest højre-ekstreme stemmer i det Republikanske Parti, hvor kontroversielle emner som abortmodstand, homofobi og racisme lige pludselig var knapt så kontroversielle. Te-festen kulminerede ved midtvejsvalget i 2010, hvor et stort antal politikere med højre-ekstreme værdier blev valgt ind i både Senatet og Repræsentanternes Hus.

Tea Party med skrumpefeber
Men nu ser det imidlertid ud, som om stemningen er vendt. Tea Party-bevægelsens dronning, tidligere vicepræsidentkandidat Michele Bachmann, holdt kun fast i sin plads i Repræsentanternes Hus med fingerspidserne. Hun vandt med kun ca. 3.000 stemmer ud af ca. 350.000 i Minnesota, men denne ene procent var udslagsgivende, til trods for at hun brugte mere end 12 gange så mange penge på reklamer og kampagneføring som sin demokratiske modstander, Jim Graves.

Mange andre højt profilerede Tea Party-kandidater måtte afgive deres pladser. I flere tilfælde blev det endnu mere interessant, fordi der kom en demokrat på pinden i stedet, ofte i stater, der ikke har haft demokratiske senatorer eller repræsentanter i en menneskealder.

Det skete for eksempel i Missouri, hvor republikaneren Todd Akin tabte til Claire McCaskill, der er demokrat. Det er et senatssæde, der har været besat af republikanere i flere årtier, men som McCaskill vandt første gang i 2006 - som den første kvindelige senator fra Missouri i øvrigt. De fleste havde regnet med, at den konservative stat ville smide hende på porten til fordel for en Tea Party-støttet kandidat.

"Voldtægts"-kandidater tabte
Men fordi Todd Akin gik ud offentligt og sagde, at han mente, at kvinders kroppe kunne afvise en graviditet, hvis der var tale om en "rigtig" voldtægt, blev han selve symbolet på den ældre, hvide mand med et gammeldags syn på kvinder, som er blevet forbundet med republikanerne i denne valgkamp. Og det tabte han på.

På samme måde har Indiana nu en demokratisk senator på en plads, der har været  republikanernes i bogstaveligt talt en menneskealder. Richard Lugar, der har været republikansk senator i staten i mere end fire årtier, tabte primærvalget til Tea Party-kandidaten Richard Mourdock, der lovede en mere Tea Party-agtig profil i Senatet for Indiana, hvis han blev valgt.

Men det blev han ikke. I stedet kom demokraten Joe Donnelly ind på hans plads, og det skyldtes formentlig endnu en kvinde-"gaffe". Mourdock sagde nemlig under valgkampen, at selv et barn skabt gennem voldtægt var en gave fra Gud, hvilket var grunden til, at han var abortmodstander. Det var ikke populært hos kvinderne, heller ikke de republikanske.

Tab både i Senatet og i Huset
Kontroversielle og meget synlige, republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus som Allen West fra Florida og Joe Walsh fra Illinois tabte begge de pladser, de vandt i 2010.

Kun fire af de 16 Tea Party-støttede senatskandidater vandt ifølge Huffington Post. I Repræsentanternes Hus blev antallet af Tea Party-repræsentanter reduceret fra 55 til 51. Dette signal fra vælgerne bør gøre det nemmere for lederen af hus-republikanerne, John Boehner, at føre den forsonlige politik, han netop har lovet befolkningen i en tale.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK