Tovtrækkeri mellem Kongressen og Det Hvide Hus før afstemning om Iran-aftale tirsdag

IRAN: Det Hvide Hus har sat alt ind på at forhindre et republikansk lovforslag om atomaftalen med Iran i at få 67 senatorers støtte, men flere demokratiske senatorer bakker op om lovforslaget.

Den demokratiske senator Chuck Schumer støtter det republikanske lovforslag.
Den demokratiske senator Chuck Schumer støtter det republikanske lovforslag.Foto: Youtube
Michelle Arrouas

Ifølge flere amerikanske medier har Obama-administration den sidste uge lanceret en lobbyindsats på Capitol Hill, hvis størrelse og koncentration sjældent er set før.

Det Hvide Hus kæmper for at forhindre et republikansk lovforslag, som administrationen frygter, vil ødelægge muligheden for en atomaftale med Iran i at opnå 67 senatorers støtte. Hvis lovforslaget får opbakning af 67 ud af Senatets 100 medlemmer, vil det underkende det præsidentielle veto, som Det Hvide Hus har annonceret, at Obama vil tage i brug, hvis Senatet sender lovforslaget videre.

Lovforslaget, der blev fremsat af den republikanske senator Bob Corker fra Tennessee, få dage efter det sidste uge blev annonceret, at Iran og USA (og andre forhandlingspartnere) var nået til enighed om rammen for en aftale om Irans atomprogram, skal til afstemning i Senatets udenrigskomite tirsdag. Hvis lovforslaget, som forventet, bliver stemt videre, kommer det til afstemning i hele Senatet i løbet af få uger.

Corker: Senatet skal have indflydelse
Ifølge Bob Corker er det Senatets ansvar at sikre sig indflydelse på en eventuel atomaftale med Iran. Lovforslaget ville give Senatet ret til at evaluere en atomaftale, det indeholder en sætning om, at det Hvide Hus forpligter sig på at sikre, at USA ikke kommer til at støtte iransk terrorisme finansielt via aftalen, og forhindrer præsidenten i at kunne frasige sanktioner mod Iran fremsat af Kongressen.

“På vegne af den amerikanske befolkning bør Senatet spille en rolle”, sagde han søndag aften på tv-station Fox News Channel.

Han vurderede, at han er meget tæt på de 67 nødvendige stemmer.

“Jeg ved ikke, om vi har 67 stemmer eller ej endnu… Så vidt vi er klar over, ville vi have 64 eller 65 for ved en afstemning i dag, hvis det var tilfældet. Jeg har snakket med flere demokrater i løbet af weekenden, og der er mange flere, der overvejer det”, sagde den republikanske senator. 

Medvind efter tilslutning fra magtfuld demokrat
Lovforslaget har fået ekstra medvind blandt demokrater i Senatet, efter det kom frem, at den populære demokratiske senator Chuck Schumer fra New York kommer til at stemme for.

Denne uge kom det frem, at han står forrest i køen til at blive den demokratiske leder af Senatet, når den nuværende leder Harry Reid træder tilbage i 2017.

0:000:00