Steinmetz
(Foto: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck)

USA rundt med Steinmetz

24. november 2011 kl. 10:00
ANMELDELSE: Jesper Steinmetz' "Come on America" er en underholdende beretning om livet som korrespondent. Med Steinmetz ved roret kommer læseren med bag TV 2's kamera og ind i hjertet af den amerikanske kultur.
| Flere

 

Jesper Steinmetz startede som USA-korrespondent i sommeren 2010. Og lige fra hans første dag på arbejde hvor han bliver hevet væk fra poolen, mens han er på ferie i Sydafrika, og beordret til USA, følger vi ham bag og foran kameraet. 

"Come on America" er en korrespondents dagbog, og den giver et indblik i korrespondentens ofte stressede og begivenhedsrige dagligdag, hvor en historie ikke altid er så god på kamera, som forventet, og tingene sommetider først klapper få sekunder før, man er 'live' i TV 2 Nyhederne.

Ironisk og underholdende
Jesper Steinmetz tager læseren med rundt i USA til flere af de store begivenheder, han dækker fra 2010 til 2011. Han fortæller, om dengang han kæmpede med resten af verdens nyhedskorps om at komme til Chile for at vente på, at den første indespærrede minearbejder kom til syne efter flere måneder under jorden. Og han beskriver den dag, han fungerede som lydmand i det ovale værelse i Det Hvide Hus og hang ind over præsidentens sofa med en kæmpe mikrofon, for at få alt hvad Obama sagde til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med.

Steinmetz beskriver samtidig den amerikanske kultur med en ironisk og underholdende undertone, der både får læseren til at ryste på hovedet i forargelse, smile genkendende og 'laugh out loud':

"Forretten og snacks til gæsterne er på forhånd arrangeret på et plasticfad - the party box - og når gæsterne er gået, og man har forædt sig, er der piller mod forstoppelse. Har du spist så meget, at du er blevet for tyk, er der også piller mod det, eller hvis du har råd, kan Dr. Schwartz skære i dig og binde din mavesæk sammen. Du skal i hvert fald ikke selv gøre noget, det ville jo være 'inconvenient' og kræve noget af dig," skriver han om den amerikanske 'convenience', hvor alt helst skal være nemt og bekvemt.

Men han bliver aldrig fordømmende, og han formår at kritisere dele af den amerikanske kultur med en naturlig charme og forståelse for samfundet, så selv den mest patriotiske sydstatsmand ville trække på smilebåndet.

Mødet med Clinton
I december 2010 får Steinmetz et interview i kassen med selveste Bill Clinton. Det er ikke noget, der normalt er nemt for en udenlandsk journalist, men i dette tilfælde spiller Helle Thorning-Schmidt (S) en afgørende rolle. Hun deltager nemlig, sammen med Clinton og Storbritanniens forhenværende premierminister Tony Blair, i en diskussionsaften om fremtiden for de socialdemokratiske partier.

Men da det i høj grad er i Thorning-Schmidts interesse, at de danske medier dækker denne begivenhed, stiller man betingelsen, at man til gengæld vil have interviews med både Clinton og Blair. Sådan går det til, at Danmarks kommende statsminister denne aften agerer pressechef og selv sørger for at arrangere interviewene. Steinmetz beskriver også levende de to forhenværende statsoverhoveder og er især imponeret af Clinton, som han kalder performeren:

"Clinton er en superstjerne, fordi han i højere grad end Obama kan skabe en forbindelse til almindelige amerikanere og synes at forstå deres hverdagsproblemer bedre end den elitære juraprofessor Obama."

Analyser rammer plet
Mens Steinmetz, med udgangspunkt i de begivenheder han dækker som korrespondent, tager os med rundt i USA, får vi også hans analyse af tingenes tilstand i ‘Guds eget land‘. Han har en rigtig god føling med den amerikanske kultur, og han forstår at analysere, hvorfor samfundet og menneskene er, som de er.

For det er ikke tilfældigt, at 'convenience' eller personlig frihed er vigtig for amerikanerne. Der er en naturlig forklaring på det hele, som oftest har rod i historien. Og det forstår Steinmetz.

Hans iagttagelser og analyser rammer de fleste steder plet. Man vil som dansker bosat i USA finde en åndsfælle i Jesper Steinmetz, der så malende beskriver de selv samme problemer og den forundring og forvirring, man selv kender til.

Men nogle steder træder han dog lidt ved siden af, som da han nævner, at CNN er en neutral tv-station. CNN er mere demokratisk end de fleste andre og nok den station med mest internationalt stof, men det gør den ikke neutral. De eneste helt neutrale medier, hvis sådanne overhovedet eksisterer, er public radio og tv - NPR og PBS. Det er vigtigt at understrege, ellers bliver man nemt hjernevasket.

Osama bin Laden-aktionen
Efter at have taget udgangspunkt i terrorangrebene 11. september i introduktionen, afslutter Steinmetz elegant bogen med Osama bin Ladens død. Steinmetz beskriver amerikanernes jubel og konkluderer, at amerikanernes tiltro til Obamas lederevner stiger til vejrs efter aktionen.

Det skete uden tvivl, men temmelig hurtigt vender hverdagen tilbage og den momentvise popularitet, som Obama nød efter aktionen, faldt igen. Dem, der ikke kan lide Obama, kan stadig ikke lide ham. Aktionen har skabt en slags 'closure' for nationen, men Obamas rolle blev hurtigt glemt, for næste dag venter dagligdagen, og den ser ikke den store succes i meningsmålingerne for Obama. Det misser Steinmetz dog, mens han fokuserer på den midlertidige optimisme.

Men "Come on America" er alligevel en helt igennem underholdende og letlæselig beretning om en USA-korrespondents første dage og indtil videre vigtigste historier. Jesper Steinmetz' dagbog er en ærlig, men også velfunderet fortælling om korrespondentens hektiske liv, oplevelser og hans personlige analyse af tingenes tilstand. En i høj grad anbefalelsesværdig bog, hvis man vil have et indblik i korrespondentens verden og i den amerikanske folkesjæl.

Jesper Steinmetz: Come on America. Nyt Nordisk Forlag. 275 sider. 299,95 kr. Er udkommet.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK