USA rundt med Steinmetz

ANMELDELSE: Jesper Steinmetz' "Come on America" er en underholdende beretning om livet som korrespondent. Med Steinmetz ved roret kommer læseren med bag TV 2's kamera og ind i hjertet af den amerikanske kultur.
Foto: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck
Mette Laursen

 

Jesper Steinmetz startede som USA-korrespondent i sommeren 2010. Og lige fra hans første dag på arbejde hvor han bliver hevet væk fra poolen, mens han er på ferie i Sydafrika, og beordret til USA, følger vi ham bag og foran kameraet. 

"Come on America" er en korrespondents dagbog, og den giver et indblik i korrespondentens ofte stressede og begivenhedsrige dagligdag, hvor en historie ikke altid er så god på kamera, som forventet, og tingene sommetider først klapper få sekunder før, man er 'live' i TV 2 Nyhederne.

Ironisk og underholdende
Jesper Steinmetz tager læseren med rundt i USA til flere af de store begivenheder, han dækker fra 2010 til 2011. Han fortæller, om dengang han kæmpede med resten af verdens nyhedskorps om at komme til Chile for at vente på, at den første indespærrede minearbejder kom til syne efter flere måneder under jorden. Og han beskriver den dag, han fungerede som lydmand i det ovale værelse i Det Hvide Hus og hang ind over præsidentens sofa med en kæmpe mikrofon, for at få alt hvad Obama sagde til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med.

Foto:

Steinmetz beskriver samtidig den amerikanske kultur med en ironisk og underholdende undertone, der både får læseren til at ryste på hovedet i forargelse, smile genkendende og 'laugh out loud':

"Forretten og snacks til gæsterne er på forhånd arrangeret på et plasticfad - the party box - og når gæsterne er gået, og man har forædt sig, er der piller mod forstoppelse. Har du spist så meget, at du er blevet for tyk, er der også piller mod det, eller hvis du har råd, kan Dr. Schwartz skære i dig og binde din mavesæk sammen. Du skal i hvert fald ikke selv gøre noget, det ville jo være 'inconvenient' og kræve noget af dig," skriver han om den amerikanske 'convenience', hvor alt helst skal være nemt og bekvemt.

Foto:

Men han bliver aldrig fordømmende, og han formår at kritisere dele af den amerikanske kultur med en naturlig charme og forståelse for samfundet, så selv den mest patriotiske sydstatsmand ville trække på smilebåndet.

Mødet med Clinton
I december 2010 får Steinmetz et interview i kassen med selveste Bill Clinton. Det er ikke noget, der normalt er nemt for en udenlandsk journalist, men i dette tilfælde spiller Helle Thorning-Schmidt (S) en afgørende rolle. Hun deltager nemlig, sammen med Clinton og Storbritanniens forhenværende premierminister Tony Blair, i en diskussionsaften om fremtiden for de socialdemokratiske partier.

Men da det i høj grad er i Thorning-Schmidts interesse, at de danske medier dækker denne begivenhed, stiller man betingelsen, at man til gengæld vil have interviews med både Clinton og Blair. Sådan går det til, at Danmarks kommende statsminister denne aften agerer pressechef og selv sørger for at arrangere interviewene. Steinmetz beskriver også levende de to forhenværende statsoverhoveder og er især imponeret af Clinton, som han kalder performeren:

0:000:00