USA's nye ambassadør i Danmark: Homoaktivist og mega-fundraiser

PORTRÆT: Præsident Obama har sendt en af USA?s mest succesrige pengeindsamlere til København som ny ambassadør. Rufus Gifford er populær i Washington, hvor han i årevis har været aktiv i kampen for homoseksuelles rettigheder ved siden af sin rolle som præsidentens fundraiser-in-chief.
USA's nye ambassadør i Danmark er en særdeles effektiv fundraiser, der har samlet mere end fire milliarder kroner sammen til Obamas valgkampagne.
USA's nye ambassadør i Danmark er en særdeles effektiv fundraiser, der har samlet mere end fire milliarder kroner sammen til Obamas valgkampagne.Foto: Facebook
Annegrethe Rasmussen

Rydhave - USA's ambassadør i Danmarks smukke og fantastisk beliggende bolig nord for København - har lagt hus og have til mange fester, cocktailparties, power-middage og receptioner gennem årtier.

Her har præsidenter, statsmænd, skuespillere, Nobelprismodtagere, spioner og erhvervslivsrepræsentanter diskuteret globale problemstillinger med den til enhver tid siddende ambassadør. Og her kom en række fremtrædende danske kvinder ofte på besøg, da ambassadøren i Barack Obamas første embedsperiode hed Laurie Susan Fulton.

Ambassadør Fulton, der sluttede sin udstationering som USA's repræsentant i Danmark for nogle måneder siden, var nemlig opmærksom på ligestilling. Og kvinder udgør fortsat et solidt mindretal i amerikansk politik – både som folkevalgte og som udpegede topembedsmænd.

Men der findes imidlertid andre samfundsgrupper, som er endnu dårligere repræsenterede. Ikke-hvide er en gruppe. Seksuelle minoriteter er en anden.

Ung mand med et enestående netværk
Nu har præsident Obama besluttet sig for at sende en åben homoaktivist og særdeles succesrig fundraiser til Danmark som supermagtens nye ambassadør. Den blot 38 år gamle Rufus Gifford fra Boston har i årtier været aktiv både i det demokratiske partis top og i USA's homomiljø.

Hans tidligere partner er Jeremy Barnard, der pt. beklæder jobbet som social secretary i Det Hvide Hus (i øvrigt den første homoseksuelle på denne magtfulde position.) The social secretary er den embedsmand, som tilrettelægger alle præsidentens sociale gøremål, og er formelt chef for hans kalender sammen med stabschefen samme sted.

Det er dog næppe Giffords position i homomiljøet, der har skaffet ham stillingen som ambassadør i Danmark. Det en en stilling, han ifølge Altinget.dks kilder i den amerikanske hovedstad selv har udtrykt ønske om at beklæde, og ifølge samme kilder ser han frem til at bosætte sig i det frisindede Skandinavien.

Det er snarere det faktum, at Giffords var enestående effektiv, da han som Obamas valgkamps fundraiser-in-chief formåede at skrabe over fire milliarder kroner sammen til præsidentens valgkampagne.

Giffords har haft tid til at øve sig på jobbet med at samle penge ind. Han har tidligere siddet i samme stillinger i det demokratiske partis hovedbestyrelse (DNC, the Democratic National Committee) hvor han har været formand for finansudvalget og har også været chef for John Kerrys valgkampagne i 2004.

Også i Spanien
Gifford er imidlertid ikke den eneste nominerede bøsse i ambassadør-kabalen. Obama har også indstillet James Costos til stillingen som ambassadør i Madrid. Costos er ligesom Gifford også åbent homoseksuel, og Spanien har lige som Danmark givet homoseksuelle retten til at gifte sig.

Den magtfulde Human Rights Campaign (HRC), hvis mål det blandt andet er at få øget antallet af homoseksuelle folkevalgte og topembedsmænd i USA, er glade. Til Huffington Post siger organisationens præsident Chad Griffin:

"Rufus Gifford er et strålende valg som repræsentant for USA i Danmark. Hans lederskab og ukuelige engagement i menneskerettigheder og demokrati vil komme ham til gavn, når han skal varetage vore interesser i udlandet."

Overklasse fra New England
Gifford voksede op i et typisk overklassehjem i New England - et hjem med gode forbindelser til demokraterne. Hans families velstand stammer fra banksektoren, og han har tidligere selv kaldt sin opvækst for "typisk elite – dyre privatskoler og en opvækst i the Northern Shore og tennis i Nantucket om sommeren."

Men hans strømlinede liv tog en brat vending, da hans mor i sommeren 1993, hvor Gifford var 18 år gammel, ved et tilfælde fandt ud af, at hendes søn var bøsse, da hun læste i en dagbog, hun havde fundet på hans værelse.

Gifford snakkede tingene igennem med sin familie, der ikke var overmåde begejstret, men som endte med at bakke varmt op om sønnen. Hans mor har været aktiv i politisk støttearbejde for homoseksuelles rettigheder i Boston og har blandt andet kæmpet for homoseksuelles ret til at gifte sig.

Flugten til Californien
Giffords selv har fortalt, at hans oplevelse med at komme ud af skabet fik ham "til at søge alternative græsgange". Han arbejdede en tid i LA som kreativ direktør i filmselskabet Twentieth Century Fox.

Om Californien har han sagt til Boston Globe, at "her behøver man ikke gå i stivede, hvide skjorter og koksgrå jakkesæt". Senere gjorde hans succes som John Kerrys chef-fundraiser i 2004, at han fik det noget farverige tilnavn The Gay Goldmine

Hvis Giffords nominering som forventet går glat igennem Senatet, der er i gang med godkendelsen lige nu, kan Danmark se frem til en festlig og præsentabel ambassadør med kolossal karisma, tonsvis af humor og engagement såvel som en skarp tunge og hjerne.

Gifford har også et vidtforgrenet netværk i det demokratiske partis top, som han vil vide at trække på i sin stilling. Rydhave kan belave sig på flere fester og underholdende middage for magtens - men måske også for minoriteternes - repræsentanter, når RG - som han af og til kaldes i hovedstaden - kommer til byen.

Giffords nuværende partner er Stephen DeVincent, der arbejder som dyrlæge i Washington, DC. Det vides ikke, om DeVincent også flytter til Danmark.

 Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington DC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00