Mandag kommer den sidste klimarapport fra FN i flere år: Det holder vi øje med

FN’s Klimapanel gør status på klimaforandringerne, deres effekt og mulige løsninger i en afsluttende rapport, der udkommer mandag. Få svar på fem spørgsmål, inden rapporten lander.

I en tidligere delrapport fra FN's Klimapanel konkluderes det, at det vil være de befolkninger, der i forvejen er mest udsatte, som vil blive hårdest ramt af klimaforandringerne.
I en tidligere delrapport fra FN's Klimapanel konkluderes det, at det vil være de befolkninger, der i forvejen er mest udsatte, som vil blive hårdest ramt af klimaforandringerne.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det bliver en stor dag på klimafronten, når FN’s Klimapanel står klar til at udgive en ny og afsluttende klimarapport mandag.

Rapporten er den sidste i denne cyklus, og den kommer derfor til at samle op på de seneste tre delrapporter, der er blevet udgivet. Det betyder også, at der ikke kommer flere rapporter fra FN’s Klimapanel før 2028, hvor den næste cyklus begynder.

De såkaldte IPCC-rapporter fra FN’s Klimapanel laves af forskere fra hele verden og har til formål at gøre status på klimaforandringerne, deres indvirkning på kloden, og hvad der skal til for at modkæmpe den globale opvarmning.

Få svar på fem centrale spørgsmål her:

Da synteserapporten er lavet på baggrund af tre tidligere delrapporter, er det muligt at gøre sig gisninger om, hvad der forventes at stå i den.

Og her har John Nordbo især tre umiddelbare forventninger til, hvad rapporten vil indeholde.

Han forudser, at nogle risici ved klimaforandringerne er større, end man hidtil har vurderet, og at der som følge heraf vil være flere mennesker, der bliver påvirket af klimaforandringerne, end man havde forventet.

Han forventer samtidig, at rapporten vil konkludere, at det stadig er muligt at holde den globale opvarmning på under 1,5 grader, men at det vil kræve akutte reduktioner i udledningen af drivhusgasser.

Sidst men ikke mindst forudser John Nordbo, at rapporten vil pege på vedvarende energi og energieffektiviseringer som centrale midler til at sætte ind overfor den globale opvarmning på en både billig og effektiv måde.

0:000:00