Debat

Aktivister: Mette Frederiksen har en oplagt mulighed for at kræve dansk menneskerettighedsforkæmper løsladt

Ifølge regeringsgrundlaget vil SVM-regeringen stå vagt om menneskerettighederne. Hvilken scene kunne være bedre for Mette Frederiksen end et EU-topmøde til at vise sit stærke engagement og sende et tydeligt signal til Bahrain: Løslad Danmarks eneste fængslede menneskerettighedsforkæmper nu, skriver Maryam Al-Khawaja og Oskar Stevens.

Resolutionen kommer på et oplagt tidspunkt, fristes man til at sige. Vores nyudnævnte statsminister Mette Frederiksen er nemlig i disse dage til EU-topmøde i Bruxelles, skriver Maryam Al-Khawaja og Oskar Stevens.
Resolutionen kommer på et oplagt tidspunkt, fristes man til at sige. Vores nyudnævnte statsminister Mette Frederiksen er nemlig i disse dage til EU-topmøde i Bruxelles, skriver Maryam Al-Khawaja og Oskar Stevens.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med et overvældende flertal stemte Europa-Parlamentet i går, torsdag 15. december, en helt særlig resolution igennem.

316 stemmer i Parlamentet er enige om at kræve den danske statsborger og anerkendte menneskerettigheds- og demokratiforkæmper Abdul-Hadi Al-Khawaja øjeblikkeligt løsladt fra Bahrain. Kun seks stemte imod, og 38 var neutrale.

Siden 2011 har Al-Khawaja nemlig siddet fængslet under kummerlige forhold i det berygtede Jaw-fængsel. Han har været udsat for brutal tortur, og han har akut brug for medicinsk behandling og rehabilitation for at forbedre hans helbred. Han afsoner en politisk motiveret dom. Det har han FN’s ord på, som i 2012 erklærede, at Al-Khawaja sidder arbitrært fængslet.

Det private diplomati kan ikke stå alene, hvis man ikke samtidig udtrykker sine krav offentligt

Maryam Al-Khawaja og Oskar Stevens
Hhv. menneskerettighedsforkæmper og datter til Abdul-Hadi Al-Khawaja og kampagneleder, kampagnen #FreeAlKhawaja

Al-Khawaja har brugt hele sit liv på at kæmpe for demokratiske værdier og principper, hvilket har gjort ham upopulær hos det bahrainske diktatur. Den politisk motiverede dom fik han i 2011, fordi han brugte sin ytringsfrihed og ledte fredelige, prodemokratiske protester i landet. Han troede på meningsfuld forandring, men blev i stedet slået hårdt ned på.

En opfordring til Danmark

Siden Al-Khawaja blev fængslet, har Danmark arbejdet på, at få ham løsladt gennem det såkaldte "private diplomati". Udenrigsministeriet har da også udtrykt, at de er håbefulde for at få Al-Khawaja løsladt gennem denne strategi.

Det har dog været Maryam og Al-Khawaja-familiens synspunkt, at det private diplomati alene ikke har hjulpet synderligt meget, nu hvor de stadig venter på at få deres far løsladt efter 11 år.

Det har familien nu Europa-Parlamentets ord for. I resolutionen står der, at Parlamentet anerkender, at Danmark i over et årti, har lagt vægt på det private diplomati, uden at det har hjulpet.

I samme ombæring opfordrer man Danmarks regering til at være mere offentlig og direkte i sin kritik af det bahrainske styre for at kræve Al-Khawaja løsladt.

Med andre ord kan det private diplomati ikke stå alene, hvis man ikke samtidig udtrykker sine krav offentligt.

En oplagt mulighed

Resolutionen kommer på et oplagt tidspunkt, fristes man til at sige. Samme dag som resolutionen blev vedtaget, var vores nyudnævnte statsminister Mette Frederiksen til EU-topmøde i Bruxelles.

På dette topmøde indgik Mette Frederiksen og hendes kollegaer unægteligt i højspændte diskussioner om energi og økonomisk politik. Og ikke nok med det, så proklamerede EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola før topmødet, at EU’s øverste regeringschefer også må forholde sig til de seneste kriminelle anklager mod Parlamentet omhandlende den såkaldte #QatarGate, hvor en række personer skulle have modtaget bestikkelse fra VM-værtslandet Qatar for at øve indflydelse på EU's politik.

Qatars naboland Bahrain har dog også været rundhåndet med rejser til medlemmer af Europa-Parlamentet. The Guardian kunne berette, at et medlem af EPP-gruppen havde haft tætte forbindelser til Bahrain, og at gruppens forslag til resolutionen om Al-Khawaja ifølge en kilde ligeså godt kunne have været skrevet af Bahrain.

EU-topmødet er dermed et oplagt tidspunkt for Mette Frederiksen til at reagere på resolutionen. Ved at tage afstand fra indblanding af tredjelande i EU-sager, samtidig med, at hun kan kræve Al-Khawaja løsladt. Mette Frederiksen behøver heller ikke at bekymre sig om, hvorvidt hun har opbakning hjemmefra.

Ifølge regeringsgrundlaget, vil den nye SVM-regering nemlig stå vagt om menneskerettighederne. Hvilken scene kunne være bedre for Mette Frederiksen end et EU-topmøde til at vise sit stærke engagement og sende et tydeligt signal til Bahrain? Hvis statsministeren først læser dette indlæg, efter hun er kommet hjem, så skal der nok komme endnu en lejlighed til offentligt at kræve Danmarks eneste fængslede menneskerettighedsforkæmper løsladt nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maryam al-Khawaja

Stifter og direktør, Al-Khawaja Consulting, kampagnedirektør, #FreeAlKhawaja-kampagnen
BA, engelsk litteratur og amerikanske studier (University of Bahrain)

Abdulhadi al-Khawaja

Menneskerettighedsaktivist

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00