Colombia laver sin egen grønne liste med inspiration fra EU – men uden atomkraft og gas

Som det første latinamerikanske land har Colombia indført en grøn taksonomi, der skal tiltrække investeringer til bæredygtig energi. Modsat EU’s taksonomi omfatter den hverken atomkraft eller naturgas.

Præsident Iván Duque (midten) fik lov at ringe med klokken på Børsen i New York. Til højre er den ikoniske aktiehandler Peter Tuchmann, også kendt som 'Einstein of Wall Street'. 
Præsident Iván Duque (midten) fik lov at ringe med klokken på Børsen i New York. Til højre er den ikoniske aktiehandler Peter Tuchmann, også kendt som 'Einstein of Wall Street'. 
Rasmus Raun Westh

Børsen i New York fik tidligere på måneden fornemt besøg sydfra, da Colombias præsident, Iván Duque, lagde vejen forbi Wall Street.

Colombia har nemlig som det første latinamerikanske land indført en grøn taksonomi.

”Den skal være et foregangsbillede for andre emerging markets, hånd i hånd med den private sektor i Latinamerika,” sagde præsidenten fra podiet i et forsøg på at gøre sig til over for alverdens investorer.

Grønne taksonomier er en stadigt mere brugt måde at skaffe penge til den grønne omstilling.

Det ville være endnu bedre, hvis amerikanerne ville gøre det.

Anders Schelde
Investeringschef, AkademikerPension
Lever en virksomhed op til en taksonomis krav, kan den få et grønt ”stempel”, som forsikrer investorer om, at der vitterligt er tale om en grøn investering.

Jo flere investorer, der er trygge ved investeringen, jo mere efterspurgt vil den blive, og jo billigere vil virksomheden kunne låne penge til for eksempel at opføre vindmøller.

EU-Kommissionen præsenterede tidligere på året en grøn taksonomi, der stik mod den oprindelige hensigt omfatter atomkraft og naturgas under visse betingelser.

Greenwashing-beskyldningerne er derfor haglet ned over Kommissionen, fordi atomkraft og naturgas ifølge kritikere vil snuppe nogle af de penge, der skulle være gået til vedvarende energikilder som sol og vind.

I EU er atomkraft og naturgas ifølge iagttagere kommet med på taksonomien som følge af et kompromismellem Frankrig og Tyskland.

0:000:00