Danske ministre valfarter til FN's klimatopmøde i Glasgow

Mindst en fjerdedel af den danske regerings ministre rejser til COP26. Men "den vigtige og svære" dagsorden kan øget ministertilstedeværelse ikke for alvor løse, siger forsker i klimadiplomati.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) tager begge til COP26 i Glasgow, der bliver velbesøgt at den danske regering.
Finansminister Nicolai Wammen (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) tager begge til COP26 i Glasgow, der bliver velbesøgt at den danske regering.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Maja HagedornMorten Øyen

Der bliver tomt i de danske ministerkontorer, når FN's årlige klimatopmøde, COP26, finder sted i november.

Minimum fem ud af regeringens i alt 19 fagministre rejser nemlig til skotske Glasgow for at være med. Det viser en rundringning foretaget af Altinget.

Det er med andre ord godt 25 procent af det danske ministerhold, som officielt har bekræftet deres deltagelse.

Der er tale om klimaminister Dan Jørgensen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S), minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S), finansminister Nicolai Wammen (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S).

Derudover ventes statsminister Mette Frederiksen (S) at deltage, når verdens stats- og regeringschefer sparker topmødet i gang.  

{{toplink}}
Læs også

Ministrenes massive fremmøde "sender et signal, der udadtil viser, at vi presser på", mener Jarl Krausing, der er international chef i den grønne tænketank Concito, og som har deltaget i 15 af FN's klimatopmøder over årene.

"Det er et positivt bidrag til en fortælling om, at der skal leveres og skrues op," siger han.

Jakob Dreyer, ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og forsker i klimadiplomati, vurderer også, at politikerne "kan skabe bevågenhed" ved at møde op til COP'en.

0:000:00