Et portræt af social bæredygtighed: “Vi har en kontrakt om at hjælpe, hvis sociale katastrofer opstår”

Fællesskabet har en pligt til at løfte den enkelte, når det er nødvendigt. Det er en af kernerne i social bæredygtighed, fortæller Rådet for Socialt Udsatte og Fonden for Socialt Ansvar.

I løbet af pandemien har landets sociale organisationer i deres arbejde med socialt bæredygtighed forsøgt at information, værnemidler og vacciner ud til alle hjemløse
I løbet af pandemien har landets sociale organisationer i deres arbejde med socialt bæredygtighed forsøgt at information, værnemidler og vacciner ud til alle hjemløseFoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Giv hjemløse tag over hovedet, få coronaretningslinjer ud til selv de mest udsatte borgere, og løft børn ud af fattigdom. 

Bæredygtigheden handler om, at vi er bevidste om, at vi alle kan komme ud for ting i livet, som gør, at vi har brug for fællesskabets hjælp.

Vibe Klarup
Formand for Rådet for Socialt Udsatte

De sociale mål er blandt de første på listen over FN’s 17 bæredygtige verdensmål, men de står ofte i skyggen af de grønne. Men hvor energioptimering, cirkulær økonomi og CO2-reduktioner er konkrete eksempler på klima- og miljømæssig bæredygtighed, hvad er så social bæredygtighed, hvis man kunne koge det ned til en bouillonterning? Vi lægger ud med at spørge Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte. 

”Der ligger jo det i det, at vi kan forebygge, sociale katastrofer, og hvis de sker, så er der effektive måder, vi kan hjælpe folk tilbage på sporet eller bakke dem op i at lave den sociale forandring selv,” lyder buddet fra Vibe Klarup:  

”Bæredygtigheden handler om, at vi er bevidste om, at vi alle kan komme ud for ting i livet, som gør, at vi har brug for fællesskabets hjælp.” 

Vi arbejder meget med community-tanken – at det lokale miljø og fællesskab er bærende for social bæredygtighed. Grundtanken er, at det er i fællesskabet, at social bæredygtighed opstår.

Thit Aaris-Høeg
Direktør i Fonden for Socialt Ansva

Fonden for Socialt Ansvar støtter en lang række af frivillige, sociale tilbud og initiativer. Her ser fondsdirektør Thit Aaris-Høeg netop fællesskabets rolle som grundlæggende for at etablere social bæredygtighed:  

”Vi arbejder meget med community-tanken – at det lokale miljø og fællesskab er bærende for social bæredygtighed. Grundtanken er, at det er i fællesskabet, at social bæredygtighed opstår,” siger Thit Aaris-Høeg.  

Vibe Klarup fra Rådet for Socialt Udsatte beskriver fællesskabstanken som en kontrakt, der er et grundlæggende fundament for vores samfund. Det kredser ifølge hende om følgende spørgsmål:  

0:000:00