EU’s ligestillingskommissær: Maskuline idealer om iværksættere kan skræmme kvinder væk

Små og mellemstore virksomheder har langt færre kvinder i bestyrelserne end de store børsnoterede selskaber. Alligevel gælder en ny EU-lov om lige kønsfordeling kun de største børsnoterede virksomheder. Altinget har spurgt EU-kommissær Helena Dalli, hvorfor der ikke lovgives om SMV’er, og hvorfor der stadig er færre kvinder i bestyrelseslokalerne.

Maltesiske Helena Dalli har været EU's ligestillingskommissær siden EU-valget i 2019.
Maltesiske Helena Dalli har været EU's ligestillingskommissær siden EU-valget i 2019.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

I Danmark er under hvert femte bestyrelsesmedlem kvinde – og samme tendens viser sig ude i Europa, hvor kvinder også er underrepræsenterede i bestyrelseslokalerne.

Og det skyldes forældede fordomme, mener EU’s ligestillingskommissær Helena Dalli:

“Det maskuline ideal om en ‘succesfuld iværksætter’ er blevet opretholdt af en række normer og det kan afholde kvinder og piger fra at gå efter bestemte karriereveje.”

Kvinder sidder på cirka 16 procent af bestyrelsesposterne hos de små og mellemstore virksomheder i Danmark (SMV’er).

Ifølge et nyt EU-direktiv skal flere kvinder ind i bestyrelseslokalerne hos de helt store børsnoterede selskaber i EU. Men den nye lov gælder ikke for SMV’erne.

Det nye direktiv ‘udelukker’ ikke SMV'er, og medlemslandene kan godt opfordre dem til at bruge de måltal, direktivet kræver.

Helena Dalli
Ligestillingskommissær, Europa-Kommissionen

Det skal dog ikke stå i vejen for, at medlemslandene selv indfører regler om ligestilling hos SMV’erne, lyder det fra Helena Dalli i et skriftligt interview med Altinget.

“Direktivet opfordrer medlemslandene til at tilskynde SMV’er til at forbedre deres kønsbalance. Det nye direktiv ‘udelukker’ ikke SMV'er, og medlemslandene kan godt opfordre dem til at bruge de måltal, direktivet kræver. De kan også udvide de nationale regler for gennemsigtig udvælgelse af bestyrelsesmedlemmer til også at gælde for SMV’er,” skriver hun.

Direktivet sætter mål om, at der skal være mindst 40 procent af det underrepræsenterede køn (de facto kvinder) i bestyrelserne, at der skal være gennemsigtige ansættelsesprocesser, og at virksomhederne årligt skal rapportere om deres kønsbalance og strategier for at forbedre samme.

0:000:00